Το αντιπαγετικό αλάτι είναι επικίνδυνο για δέντρα και φυτά

Το αντιπαγετικό αλάτι είναι επικίνδυνο για δέντρα και φυτά

Σε συνθήκες παγωνιάς τo να διασχίζεις ένα παγωμένο πεζοδρόμιο είναι από μόνο του μια πρόκληση. Σε ημέρες που οι χιονοπτώσεις είναι έντονες, αλατιέρες και εκχιονιστικά μηχανήματα αναλαμβάνουν δράση.

Υπό αυτές τις καιρικές συνθήκες, η χρήση του αντιπαγετικού αλατιού είναι αναγκαία. Την επόμενη φορά ωστόσο που θα ακούσουμε πως αλατιέρες έχουν ρίξει χιλιάδες τόνους αλάτι στους δρόμους, οι οποίοι μάλιστα συνορεύουν με πάρκα και αστικά δάση, ίσως θα πρέπει να προβληματιστούμε.

Το αντιπαγετικό αλάτι κάνει κακό σε δένδρα και φυτά. Οι ειδικοί ονομάζουν το φαινόμενο «καταπόνηση εξαιτίας του νατρίου και του χλωρίου». Η αύξηση της αλατότητας στο έδαφος προκαλεί ένα δεύτερο και εξίσου σημαντικό πρόβλημα που οι επιστήμονες αποκαλούν υδατική καταπόνηση.

Αν και η χρήση του αλατιού είναι εποχιακή, φέρει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στους υδάτινους αποδέκτες γλυκών νερών.

Άλατα που δεν περιέχουν νάτριο και χλώριο μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτική λύση, σαφώς φιλικότερη στο περιβάλλον όμως σημαντικά ακριβότερη. Η σωστή διαχείριση και όχι η αλόγιστη χρήση του αλατιού αποτελεί αναγκαία  επιλογή.

Ο καθηγητής υδρογεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Βουδούρης μίλησε στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3 για τους κινδύνους που κρύβει η αλόγιστη χρήση αντιπαγετικού αλατιού, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα ως έναν εν δυνάμει περιβαλλοντικό ρύπο.

 

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ

www.ert.gr

Βαγγέλης Στολάκης