Στ. Καλύβας στο Πρώτο: Το μάθημα της ιστορίας είναι η ενότητα και όχι η διχόνοια (audio)

Στ. Καλύβας στο Πρώτο: Το μάθημα της ιστορίας είναι η ενότητα και όχι η διχόνοια (audio)

Ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Στάθης Καλύβας παρουσιάζει το νέο του βιβλίο «Το Ελληνικό Όνειρο» στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Ο κ. Καλύβας μιλώντας στον Θάνο Σιαφάκα αναφέρθηκε στο νέο του βιβλίο, το οποίο διατρέχει την ιστορία του νέου ελληνικού κράτους, μέσα από παθογένειες, κρίσεις, έριδες, συγκρούσεις αλλά και συνθέσεις.

Ο πολυμήχανος Οδυσσέας είναι η εθνική μας αρετή, εξηγεί ο καθηγητής της Οξφόρδης, τονίζοντας πως η Ελλάδα και οι Έλληνες καταφέρνουμε και διεθνοποιούμε τα προβλήματα μας βάζοντας στο παιχνίδι τους ισχυρούς.

Η χώρα μας βίωσε ισχυρούς πολιτικούς δυισμούς σημειώνει ο κ. Καλύβας. Τρικούπης – Δηλιγιάννης, Βενιζέλος – Κωνσταντίνος, Καραμανλής- Παπανδρέου, Δημοτική- Καθαρεύουσα.

Συνηθίζουμε να λέμε ότι εμείς οι Έλληνες είμαστε πάντοτε διχασμένοι , πάντοτε χωρισμένοι, ότι πολεμάμε μεταξύ μας, όμως το μάθημα της ιστορίας είναι η ενότητα και όχι η διχόνοια, και έχουμε περάσει μεγάλα διαστήματα ενότητας, υποστηρίζει ο κ. Καλύβας.

Η δημαγωγία και ο λαϊκισμός συνήθως είναι ασφαλείς προπομποί αποτυχίας η ακόμη και κατάρρευσης υπογραμμίζει ο καθηγητής.

Και καταλήγει στη συνέντευξη του ο κ. Καλύβας, πάντα υπάρχει ένα όνειρο, είναι μια ανθρώπινη ανάγκη. Αλίμονο αν ζούσαμε δίχως όνειρο.

www.ert.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr