Κακοκαιρία: Σκοτάδι, δέντρα και… σύγχυση αρμοδιοτήτων (video)

Κακοκαιρία: Σκοτάδι, δέντρα και… σύγχυση αρμοδιοτήτων (video)

Ένα απίστευτο γαϊτανάκι έχει δημιουργηθεί σχετικά με το ποιος έχει την αρμοδιότητα για την κοπή και το κλάδεμα των δέντρων, που προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Δήμοι, δασαρχείο και ΔΕΔΔΗΕ επιρρίπτουν ο ένας την ευθύνη στον άλλο.

Ποιος είναι υπεύθυνος για τα δέντρα που πέφτουν στα καλώδια; Αυτό είναι το μέιζον ερώτημα στον απόηχο της κακοκαιρίας που βύθισε στο σκοτάδι 70.000 νοικοκυριά. Και ενώ όλοι ομονοούν ότι η πρόληψη είναι το ζητούμενο στην πραγματικότητα η γραφειοκρατία και η ασάφεια την υπονομεύουν.

Στο πλαίσιο συντήρησης του Δικτύου ο ΔΕΔΔΗΕ κάθε χρόνο αποστέλλει επιστολή στους δήμους, και στα δασαρχεία και ζητά τη συνδρομή τους να υποδείξουν δηλαδή τα σημεία όπου απαιτούνται κλαδέματα. Συχνά δεν λαμβάνει απαντήσεις …

Οι δασικοί δηλώνουν αναρμόδιοι για τα δίκτυα της ενέργειας. «Θα περιμένουμε να πάει ο δασοφύλακας να δει και πώς θα αξιολογήσει την κατάσταση ο δασοφύλακας; Δεν έχει τις γνώσεις και την επάρκεια. Άρα θα πρέπει οι ειδικοί να πάνε να δουν πού χρειάζονται οι παρεμβάσεις», τόνισε ο Αντιπρόεδρος Ένωσης Δασολόγων, Νίκος Μπόκαρης.

Όμως και οι τεχνικοί του ΔΕΔΔΗΕ δηλώνουν αναρμόδιοι για τα δέντρα. Εμείς δεν κόβουμε δέντρα. Κανονικά τα δέντρα αυτά πρέπει να κοπούν από άλλους φορείς, λέει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του ΔΣ του ΔΕΔΔΗΕ, Κωνσταντίνος Μασούρας.

Αναρμόδια και η αυτοδιοίκηση. «Η αρμοδιότητα της περιφέρειας είναι να έχει ανοιχτούς βασικούς άξονες δρόμων δεν έχει αρμοδιότητα κοπής δέντρων» αναφέρει από την πλευρά του ο Γιώργος Πατούλης.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, τονίζει ότι «οι δήμοι προφανώς έχουν την ευθύνη κλαδέματος των δέντρων εντός των αστικών ορίων, δεν έχουν όμως την ευθύνη αυτή κάτω ή δίπλα από τις γραμμές μεταφοράς ενέργειας».

Μέσα σε όλη τη σύγχυση των αρμοδιοτήτων έρχονται να προστεθούν και τα ζητήματα υποστελέχωσης του ΔΕΔΔΗΕ όπως και της υποεπένδυσης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που προηγήθηκε.

Και βέβαια είναι και ο παράγοντας της κλιματικής αλλαγής. Αυτό που κάποτε αποκαλούσαμε θεομηνία και ερχόταν μια φορά στα 30 χρόνια τείνει να γίνει κανονικότητα. Σαν τραπουλόχαρτα κατέρρευσαν περισσότερα από 1200 δέντρα κάτω από το βάρος του χιονιού στην Αττική. Υπό αυτό το πρίσμα οι υποδομές αποδεικνύονται λίγες και όταν δεν συντηρούνται σωστά, ισοπεδώνονται, ιδίως όταν προηγούνται 36 ώρες συνεχούς χιονόπτωσης

Η υπογειοποίηση του δικτύου αποτελεί αδήριτη ανάγκη. Όχι μόνο εξαιτίας της απρόβλεπτης κλιματικής αλλαγής αλλά και της δεδομένης ελληνικής γραφειοκρατίας.

Πηγή: ΕΡΤ,  Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου, Ελίνα Κολύβα

www.ert.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση