Στο Αιγαίο το CESME – Η διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας

Στο Αιγαίο το CESME – Η διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας

Με διάβημα απαντά η Αθήνα στην παράνομη Τουρκική Νavtex για υδρογραφικές έρευνες του CESME, στα διεθνή ύδατα δυτικά του Άη Στράτη και της Λήμνου.

Το CESME έχει αποπλεύσει από τον Τουρκικό ναύσταθμο στον Εύξεινο Πόντο κι’ έπλευσε προς τα στενά, βάζοντας πλώρη προς το Αιγαίο.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, χαρακτήρισε παράτυπη τη Νavtex καθώς ο υδρογραφικός σταθμός της Σμύρνης δεν έχει καμία δικαιοδοσία για έκδοση ναυτικής οδηγίας στη συγκεκριμένη περιοχή.

Η Αθήνα ξεκαθαρίζει ότι η νέα παράνομη Τουρκική navtex δεν βοηθά την διαδικασία των διερευνητικών επαφών ενώ αναμένεται ακόμη η απάντηση για σύγκληση του 62ου γύρου, στις αρχές Μαρτίου.

Την ίδια στιγμή στον απόηχο του φόρουμ φιλίας που διοργανώθηκε στην Αθήνα και προκάλεσε εκνευρισμό στην Άγκυρα, ο Ομέρ Τσελίκ εμφανίστηκε προκλητικός.

«Εάν το ντουέτο Ελλάδας- Ελληνοκυπρίων, τρέφει όνειρα να υλοποιήσει μαξιμαλιστικά σχέδια παίρνοντας με το μέρος του τα κράτη που έχουν προβλήματα με την Τουρκία, θα μετατρέψουμε αυτά τα όνειρα σε εφιάλτες», δήλωσε ο Τσελίκ.

Καθώς η Πενταμερής για το Κυπριακό μετατίθεται για μετά την Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, όπου όμως θα εξετασθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις, ο Νίκος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον συνομιλητή του για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την άτυπη συνάντηση για το Κυπριακό που αναμένεται να συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και για την ανάγκη παρουσίας εκπροσώπου της ΕΕ στη Διάσκεψη.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης

www.ert.gr

Η-Β Παπαϊωάννου
image}

Αφήστε μια απάντηση