Τα μέτρα της κυβέρνησης και το σχέδιο για προσέλκυση επενδύσεων

Ευρώπη και Ελλάδα θα περάσουν ένα δύσκολο πρώτο τρίμηνο και από την κυβέρνηση το γνωρίζουν καλά, και έτσι η κάθε πρόβλεψη για το πως θα κλείσει η χρονιά διόλου ασφαλής είναι, όμως παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών κρατούν αισιοδοξία και φαίνεται πως δεν αλλάζουν την πρόβλεψη πως από το δεύτερο τρίμηνο θα υπάρξει στροφή σε θετικούς ρυθμούς. Έργο του οικονομικού και κυβερνητικού επιτελείου είναι προς το παρόν να χρηματοδοτούν και να στηρίζουν την οικονομία για όσο είναι κλειστή με τα μέτρα για το πρώτο τρίμηνο να ανέρχονται στα 6 δισ. ευρώ, από τα 7,5 που είχαν υπολογιστεί για όλο το έτος. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ως δεν έχει μεταβληθεί το σενάριο για αλλαγή το δεύτερο τρίμηνο, ούτε εκείνο για λήψη μέτρων στήριξης έως τον Μάρτιο -Απρίλιο. Οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν, αναλόγως την υγειονομική πορεία, τα μέτρα να τραβήξουν έως τις πρώτες ημέρες του Μαΐου ίσως για κάποιους κλάδους.

Από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ήδη στο τραπέζι το σχέδιο κυβέρνησης για τη στήριξη της ανάκαμψης με το μεγάλο στοίχημα να είναι τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, που αναμένεται άμεσα να τρέξουν έργα από τα πρώτα 2,5 δισ. ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα. Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών το επόμενο δεκαήμερο θα υπάρξουν ανακοινώσεις ενώ εντός Μαρτίου το τελικό σχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στην Κομισιόν, με τις αρμόδιες πηγές να αναφέρουν πως στο ελληνικό σχέδιο έχει ενσωματωθεί πάνω από το 70% των προτάσεων της Επιτροπής Πισσαρίδη.

Την ίδια ώρα το σχέδιο προσέλκυση νέων επενδυτών συνεχίζεται και ήδη “τρέχουν” τα υφιστάμενα φορολογικά κίνητρα των κατοίκων του εξωτερικού (Non-Dom), ενώ η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή ρύθμιση με σκοπό να μεταφέρουν την έδρα στην Ελλάδα τα οικογενειακά γραφεία (family offices) διαχειρίζονται περιουσίες δεκάδων εκατομμυρίων, και ουσιαστικά είναι μια ιδιωτική εταιρεία που έχει τη διαχείριση επενδύσεων και πλούτου για μια πλούσια οικογένεια κλπ.

Το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε επιφυλακή για τις εξελίξεις γύρω από το άνοιξε – κλείσε της οικονομίας, λόγω της πανδημίας, αφού, όπως εξηγούν από το υπουργείο Οικονομικών, η αβεβαιότητα για το πως θα εξελιχθεί η υγειονομικά η χρονιά και το πως θα πάει ο εμβολιασμός δεν επιτρέπει προς ώρας ασφαλείς εκτιμήσεις και το κατά πόσο θα αναθεωρηθούν τα νούμερα του προϋπολογισμού. Στο επίκεντρο των παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών είναι προφανώς ο τουρισμός, που συνδέεται  τον εμβολιασμό, ώστε να ανοίξει η σεζόν, με το βασικό σενάριο χρονικά να είναι ο Απρίλιο ως μήνας που θα άρχιζε να ανοίγει η οικονομία, αλλά ποσοτικά ήδη έχει αλλάξει το σενάριο αφού για το πρώτο τρίμηνο έχουν πέσει στην οικονομία 6 δισ. ευρώ  από τα 7,5 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί όλο το 2021.

Τα μέτρα της κυβέρνησης

Όσο οι περιορισμοί των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων συνεχίζονται, δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου αναλύθηκε η διεύρυνση των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων, των εργαζόμενων και των ανέργων.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων:

  • Παρατείνεται μέχρι την 31η  Δεκεμβρίου 2021 η περίοδος αναστολής είσπραξης για βεβαιωμένες φορολογικές οφειλές που δεν είναι σε καθεστώς ρύθμισης, για τις οποίες είχε χορηγηθεί αναστολή είσπραξης έως την 30η Απριλίου.  Οι οφειλές αυτές, μετά τη λήξη της νέας παράτασης, θα μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα ρύθμισης τμηματικής καταβολής, το οποίο προβλέπει επιλογή μεταξύ 24 άτοκων δόσεων ή 48 δόσεων με επιτόκιο ύψους 2,5%.
  • Αναστέλλεται η είσπραξη της δόσης του Φεβρουαρίου ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών για τις άμεσα πληττόμενες επιχειρήσεις, καθώς και για τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή. Η πληρωμή της δόσης αυτής θα προστεθεί στο τέλος της αρχικής ρύθμισης.
  • Παρατείνονται  έως την  31η Δεκεμβρίου οι πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών, για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες στις οποίες είχε δοθεί παράταση πληρωμής μέχρι την 30η Απρίλιου 2021. Η  αποπληρωμή τους θα γίνει είτε με 24 άτοκες δόσεις είτε με 48 δόσεις με επιτόκιο ύψους 2,5%.  Για τις ήδη ρυθμισμένες οφειλές των επιχειρήσεων, συνεχίζονται οι  μηνιαίες παρατάσεις στην καταβολή τους.
  • Δρομολογήθηκε ο 6ος  κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής  που αφορά την απώλεια τζίρου του Ιανουαρίου και προετοιμάζεται  7ος  κύκλος, που  θα αφορά την απώλεια τζίρου ολόκληρου του 1ου  τριμήνου. Και στους δυο αυτούς κύκλους  θα υπάρχουν αυξημένα κατώτατα ποσά για την εστίαση και τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή εντός Φεβρουαρίου, ενώ  το 50% της ενίσχυσης δεν θα επιστρέφεται.
  • Απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή ενοικίου για τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο οι επιχειρήσεις  των οποίων η λειτουργία βρίσκεται σε αναστολή με εντολή δημόσιας αρχής, καθώς και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και τις μεταφορές. Οι ιδιώτες εκμισθωτές θα αποζημιωθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό με το 80% και οι ιδιοκτήτες-νομικά πρόσωπα με το 60% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος.
  • Παρατείνεται για όλο το 1ο τρίμηνο,  η μείωση ενοικίου κατά 40% στους υπόλοιπους πληττόμενους κλάδους, στην πρώτη κατοικία των εργαζομένων που η σύμβασή τους βρίσκεται σε αναστολή καθώς  και στη φοιτητική κατοικία των παιδιών τους.
  • Παρατείνεται η  μείωση των συντελεστών Φ.Π.Α. στο τουριστικό πακέτο  έως την 31η Δεκεμβρίου 2021 και η μείωση στον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά, τις μεταφορές, τους κινηματογράφους και τις θεατρικές παραστάσεις έως την 30η  Σεπτεμβρίου 2021.
  • Παρατείνεται για 2 μήνες η διάρκεια της τακτικής επιδότησης ανεργίας, του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας στους αυτοτελώς απασχολούμενους, που έληξε ή θα λήξει τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.
  • Παρέχεται αποζημίωση ειδικού σκοπού 400 ευρώ, προσαυξημένη κατά 50 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο, για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο στους ανέργους του τουρισμού-επισιτισμού για τους οποίους δεν υφίσταται υποχρέωση επαναπρόσληψης.
  • Επεκτείνεται για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ για τους επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού.
  • Καθίστανται δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, εργαζόμενοι ειδικών κατηγοριών που απασχολούνται στον κλάδο του τουρισμού.
  • Επεκτείνεται η διάρκεια του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» έως την  31η  Μαρτίου 2021.
  • Καλύπτονται οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές μέχρι και την 31η Μαρτίου 2021 στα τουριστικά καταλύματα 12μηνης λειτουργίας, τα οποία κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου- Αυγούστου 2020 είχαν χαμηλότερα ακαθάριστα έσοδα κατά τουλάχιστον 70% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
  • Διατίθεται άμεσα οικονομική ενίσχυση θεάτρων, μουσικών σκηνών, χοροθεάτρων, χώρων συναυλιών και παραστάσεων, 14 εκατ. ευρώ για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020.
  • Διατίθενται επιπλέον 12 εκατ. ευρώ -γεγονός που ανεβάζει το συνολικό πακέτο στα 67 εκατ. ευρώ- για τη στήριξης της ακτοπλοΐας. Παράλληλα, συνεχίζεται η στήριξη των ναυτικών και των εργαζόμενων στον κλάδο με σειρά μέτρων, που συνολικά προσεγγίζουν τα 15 εκ. ευρώ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Αφήστε μια απάντηση