Συνεχίζει την επέλασή της η «Μήδεια» – Σε κλοιό και η Αττική

Συνεχίζει την επέλασή της η «Μήδεια» – Σε κλοιό και η Αττική

Σε κλοιό χιονιά ολόκληρη η χώρα. Η επέλαση της «Μήδειας» έφερε προβλήματα στο οδικό δίκτυο. Η εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας έκλεισε στις 19:00 το απόγευμα ξανά για 24 ώρες για τα φορτηγά. Η κατάσταση θα επανεξετάζεται διαρκως. Τα σοβαρότερα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση που προκλήθηκαν κυρίως από πτώσεις δέντρων, έχουν αποκατασταθεί, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ. Σε ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός, ενώ η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού. Προβλέπονται χιονοπτώσεις μέχρι και το πρωί της Τετάρτης και θυελλώδεις βοριάδες μέχρι 10 μποφόρ στο Αιγαίο.

Τα «δόντια» της σε όλη τη χώρα δείχνει η «Μήδεια» που επελαύνει από άκρη σε άκρη κατευθυνόμενη νοτιότερα. Τα εκχιονιστικά και οι αλατιέρες προσπαθούν να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς. Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα συνεργεία για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στη βόρεια Εύβοια.

Στην κυκλοφορία δόθηκε από τη μια το μεσημέρι και για έξι ώρες η εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας, με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας σε έκτακτη σύσκεψη Μ. Χρυσοχοΐδη και Ν. Χαρδαλιά με τους αρμόδιους φορείς. Οδηγοί φορτηγών και ΙΧ είχαν εγκλωβιστεί από τα ξημερώματα στη Θήβα και το Κάστρο. Εκχιονιστικά μηχανήματα ανοίγουν την εθνική οδό, ενώ η τροχαία ενημερώνει τους οδηγούς. Απαγορεύεται η κυκλοφορία φορτηγών άνω των 3,5 τόνων.

  • Πού υπάρχουν προβλήματα στο οδικό δίκτυο

«Πρώτο μέλημα η ασφάλεια των πολιτών» τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Καλύτερα μικρή ταλαιπωρία, είπε, παρά να εγκλωβιστούν χιλιάδες οδηγοί.

«Η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί αύριο στις 11:00 το πρωί» ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Περισσότερες από 20 νταλίκες ακινητοποιήθηκαν πολλές ώρες σε πρατήριο υγρών καυσίμων, σε παράδρομο της Εθνικής Οδού, στο ύψος της Θήβας. Επιστρατεύτηκαν εκχιονιστικά για να ξεκολλήσουν τα βαριά οχήματα από το χιόνι.

Αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα στα βόρεια προάστια της Αθήνας, ενώ σημειώνονται και διακοπές ρεύματος σε αρκετές περιοχές. Το πρωί, οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα οχήματά τους και προκλήθηκε μεγάλο μποτιλιάρισμα στο ανοδικό ρεύμα της εθνικής οδού, στο ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη. Άνδρες της Τροχαίας έκοψαν την κυκλοφορία των οχημάτων στο ύψος της Καλυφτάκη και εξέτρεπαν τα οχήματα στην έξοδο της Λυκόβρυσης.

Δεκάδες κομμένα δέντρα κράτησαν στο σκοτάδι επί ώρες τους κατοίκους του Διονύσου.

Εθελοντές δασοπυροσβέστες απομάκρυναν τους επικίνδυνους κορμούς από το οδικό δίκτυο. Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση προκλήθηκαν και στον Άγιο Στέφανο και τη Δροσιά.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ, έχουν αντιμετωπιστεί σε σημαντικό βαθμό οι βλάβες στην ηλεκτροδότηση στα βόρεια προάστεια της Αθήνας, ωστόσο οι εργασίες συνεχίζονται.

Προσοχή συνιστά η Τροχαία στους οδηγούς που θα κινηθούν σε κάθετους δρόμους, στη Λεωφόρο Κηφισίας, μετά το Άλσος Συγγρού. Από την παλαιά Πεντέλη μέχρι τον Άγιο Πέτρο και από τη Φυλή και πάνω και στο επίπεδο της Πάρνηθας μέχρι το τελεφερίκ είναι κλειστοί οι δρόμοι.

Σε ολόλευκο τοπίο ξύπνησαν οι κάτοικοι στα Βίλια. Το πυκνό χιόνι έχει καλύψει τα πάντα, εγκλωβίζοντας τους κατοικους στα σπίτια τους.

Μέχρι τη θάλασσα έφτασε το χιόνι στην Ελευσίνα. Η παραλία ντύθηκε στα λευκά και οι δημότες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν εικόνες σπάνιες για την περιοχή τους.

Αλλαγές και στα δρομολόγια των λεωφορείων κυρίως σε όσα έχουν αφετηρία ή προορισμό τα βόρεια και βορειοδυτικά προάστια.

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία ειδικής αγωγής την Τρίτη και την Τετάρτη, με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής.

Σε ισχύ απαγορευτικά απόπλου εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων. Οι επιβάτες πριν από την αναχώρησή τους καλούνται να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία.

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στην πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ώρες η μετεωρολόγος Αναστασία Τυράσκη.

Πού υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Αστυνομίας:

deltiokairikonfainomenon15-02-2021-21.00.pdf

Προβλήματα ηλεκτροδότησης

Η κάθοδος του χιονιά, οι πολικές θερμοκρασίες και οι θυελλώδεις άνεμοι, προκάλεσαν πολλά προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης της περιφέρειας και κυρίως στις Σποράδες. Το ρεύμα κόπηκε για περισσότερες από 24 ώρες στη Σκιάθο, με το θερμόμετρο να έχει πέσει στους 0 βαθμούς.

Τα ξημερώματα ο δήμαρχος Σκιάθου ζήτησε να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ κινητοποιήθηκαν super puma και ερπυστριοφόρα για να φτάσει η ΔΕΔΔΗΕ.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε σε <strong>Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο</strong> λόγω της πτώσης μεγάλων δένδρων πάνω σε καλώδια υψηλής τάσης, στο Νότιο Πήλιο.

ATTIKH

Οι βλάβες έχουν αποκατασταθεί σε 14 περιοχές της Αττικής όπου υπήρξαν πολύωρες διακοπές, ενώ σημειώνονται τοπικές στη χαμηλή τάση. Πριν από τις 20.00 σημειώθηκε διακοπή και στο Βύρωνα, ενώ χωρίς ρεύμα ήταν από το πρωί η’Ανοιξη. Στον δήμο Διονύσου υπάρχουν περιοχές που βρίσκονται χωρίς ρεύμα και η δημοτική Αρχή έχει κινητοποιηθεί, προκειμένου οι βλάβες να αποκατασταθούν από τα συνεργεία της ΔΕΗ. Η διακοπή της ηλεκτροδότησης οφείλεται κυρίως σε δέντρα, που δεν αντέχουν από το βάρος του χιονιού και πέφτουν ή γέρνουν και προκαλούν πρόβλημα σε καλώδια.

ΕΥΒΟΙΑ
Τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζει η κεντρική και βόρεια Εύβοια και ως αύριο αναμένονται οι διακοπές ρεύματος. Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε στο Μαντούδι, ωστόσο λόγω της κακοκαιρίας έπεσαν πάνω από 100 κολώνες .

ΜΑΓΝΗΣΙΑ -ΒΟΙΩΤΙΑ

Τα περισσότερα προβλήματα ρεύματος έχουν επιδιορθωθεί στη Βοιωτία όπου έμειναν στο σκοτάδι δύο χωριά της Θήβας. Αποκαταστάθηκαν επίσης βλάβες στην Καρδίτσα, στο Καρπενήσι και στην ‘Αρτα.

Πηγή: ΕΡΤ

www.ert.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση