Ποιες είναι οι επόμενες ομάδες που θα εμβολιαστούν – Ξεκινούν εντός Μαρτίου

Εντός Μαρτίου οι εμβολιασμοί για τις ομάδες υψηλού κινδύνου — Ρεκόρ προσελεύσεων

Τις ομάδες ατόμων που αναμένεται να εμβολιαστούν στη συνέχεια παρουσίασε η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στην ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου Covid-19.

Επισημαίνοντας ότι τα πρώτα άτομα που ακολουθούν είναι αυτά με υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου, ανεξαρτήτως ηλικίας, η κ. Θεοδωρίδου περιέγραψε και ποια είναι τα νοσήματα αυτά:

1) Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων και αιμοποιητικών κυττάρων, όπως και άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνων
2) Η νεφρική ανεπάρκεια, δηλαδή άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, χρόνια νεφρική νόσος σταδίου 5
3) Η Κυστική ίνωση
4) Ο καρκίνος υπό αγωγή συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ή ανοσοθεραπεία, όπως και αιματολογικός καρκίνος την τελευταία πενταετία
5) Σοβαρά χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού, χρόνιο αναπνευστικό νόσημα που απαιτεί χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον, η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια ή η άμεση πνευμονοπάθεια.
6) Σοβαρή υπατική νόσος, ανοσοκαταστολή και άλλα νοσήματα στα οποία συμπεριλαμβάνεται το σύνδρομο Down.

Σχεδόν παράλληλα, πρόσθεσε η κ. Θεοδωρίδου, θα αρχίσει ο εμβολιασμός ατόμων 18-59 ετών με υποκείμενα προβλήματα αυξημένου κινδύνου.

Είναι η δεύτερη ομάδα της οποίας τα νοσήματα είναι διαφόρων τύπων και βαρύτητας με πάρα πολύ δύσκολη ταξινόμηση. Η ομάδα αυτή θα εμβολιαστεί πάλι με το ηλικιακό κριτήριο αλλά προβλέπεται γρήγορη μετάβαση από τη μια ηλικία στην άλλη, είπε η κ. Θεοδωρίδου.

Τα πρώτα είναι τα χρόνια καρδιολογικά νοσήματα, ακολουθεί ο σακχαρώδης διαβήτης, η νοσογόνος παχυσαρκία (δείκτης μάζας σώματος πάνω από 40), τα χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, ο καρκίνος, η ανοσοκαταστολή (ηπιότερη από την κατηγορία που αναφέρθηκε με τον λίαν αυξημένο κίνδυνο), η χρόνια νεφρική νόσος, η χρόνια υπατική όσος, αιμοσφαιρινοπάθειες, διαταραχές του σπληνός, χρόνια νευρολογικά νοσήματα, σοβαρή ψυχική νόσος, σοβαρή αναπηρία και τέλος φροντιστές ανοσοκατασταλμένων ατόμων ή ατόμων που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν.

Ρεκόρ ημέρας

Ρεκόρ ημέρας οι 25.000 εμβολιασμοί παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες τόνισε ο Μάριος Θεμιστοκλέους  αναφέροντας ότι τα ραντεβού σήμερα ήταν 30.000 και ποσοστό μεγαλύτερο του 90% προσήλθε. Από τα 750 εμβολιαστικά κέντρα προβλήματα προέκυψαν λόγω μη προσέλευσης προσωπικού λόγω του καιρού στο Καπανδρίτι και στο Ολυμπιακό Στάδιο, ενώ στην Ικαρία και στην Κεφαλονιά ακυρώθηκαν πτήσεις και δεν έγιναν παραδόσεις εμβολίων.

Πρώτη ημέρα λειτουργίας σήμερα των δύο κέντρων αιχμής και στο Μαρούσι (Helexpo) έγιναν 1400 εμβολιασμοί ενώ στο κτίριο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης έγιναν περισσότεροι από 600. Στόχος είναι περισσότεροι από 5.500 την ημέρα, υπενθύμισε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Αναφερόμενος στο επιχειρησιακό σχέδιο εμβολιασμών ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανέφερε ότι ο εμβολιασμός ξεκινά εντός του Μαρτίου για την κατηγορία Νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου ( μεταμοσχεύσεις, χρόνια αιμοκάθαρση, νεοπλασίες, κυστική ίνωση, ηπατική νόσος, ανοσοκαταστολή).

Για την  Ομάδα αυξημένου κινδύνου με ηλικία 18-59 (διαβήτης νεφρική- ηπατική νόσος) θα υπάρξει προτεραιοποίηση βάσει ηλικίας.

Σχετικά με εμβολιασμούς υπαλλήλων φαρμακίων είναι επίσης σε λίστα προτεραιότητας, απάντησε ο κ. Θεμιστοκλέους.

www.ert.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση