Θεοδωρίδου: Οι επόμενες ομάδες που θα εμβολιαστούν

Θεοδωρίδου: Οι επόμενες ομάδες που θα εμβολιαστούν

Τις ομάδες ατόμων που αναμένεται να εμβολιαστούν στη συνέχεια παρουσίασε η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στην ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου Covid-19.

Αφού επεσήμανε ότι τα πρώτα άτομα που ακολουθούν είναι αυτά με υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου, ανεξαρτήτως ηλικίας, η κ. Θεοδωρίδου απαρίθμησε τα νοσήματα υψηλού κινδύνου:

1) Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων και αιμοποιητικών κυττάρων, όπως και άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνων
2) Η νεφρική ανεπάρκεια, δηλαδή άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, χρόνια νεφρική νόσος σταδίου 5
3) Η Κυστική ίνωση
4) Ο καρκίνος υπό αγωγή συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ή ανοσοθεραπεία, όπως και αιματολογικός καρκίνος την τελευταία πενταετία
5) Σοβαρά χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού, χρόνιο αναπνευστικό νόσημα που απαιτεί χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον, η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια ή η άμεση πνευμονοπάθεια.
6) Σοβαρή υπατική νόσος, ανοσοκαταστολή και άλλα νοσήματα στα οποία συμπεριλαμβάνεται το σύνδρομο Down.

Σχεδόν παράλληλα, πρόσθεσε η κ. Θεοδωρίδου, θα αρχίσει ο εμβολιασμός ατόμων 18-59 ετών με υποκείμενα προβλήματα αυξημένου κινδύνου.

Είναι η δεύτερη ομάδα της οποίας τα νοσήματα είναι διαφόρων τύπων και βαρύτητας με πάρα πολύ δύσκολη ταξινόμηση. Η ομάδα αυτή θα εμβολιαστεί πάλι με το ηλικιακό κριτήριο αλλά προβλέπεται γρήγορη μετάβαση από τη μια ηλικία στην άλλη, είπε η κ. Θεοδωρίδου.

Τα πρώτα είναι τα χρόνια καρδιολογικά νοσήματα, ακολουθεί ο σακχαρώδης διαβήτης, η νοσογόνος παχυσαρκία (δείκτης μάζας σώματος πάνω από 40), τα χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, ο καρκίνος, η ανοσοκαταστολή (ηπιότερη από την κατηγορία που αναφέρθηκε με τον λίαν αυξημένο κίνδυνο), η χρόνια νεφρική νόσος, η χρόνια υπατική όσος, αιμοσφαιρινοπάθειες, διαταραχές του σπληνός, χρόνια νευρολογικά νοσήματα, σοβαρή ψυχική νόσος, σοβαρή αναπηρία και τέλος φροντιστές ανοσοκατασταλμένων ατόμων ή ατόμων που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν.

www.ert.gr

Η-Β Παπαϊωάννου

Αφήστε μια απάντηση