Συντάξεις : Τον Απρίλιο η λύση για 70.000 συνταξιούχους

Τέλος Απριλίου – με τις συντάξεις Μαΐου – σχεδιάζεται να ενεργοποιηθεί το νέο καθεστώς της προκαταβολής σύνταξης για περίπου 70.000 εν αναμονή συνταξιούχους, αφού προηγουμένως ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας. Η προκαταβολή σύνταξης θα εφαρμοστεί στο Δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, τόσο για τις νέες αιτήσεις όσο και για παλαιότερες αιτήσεις, με προτεραιότητα 70.000 περιπτώσεις για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί καθόλου σύνταξη εδώ και μήνες, εκ των οποίων περίπου 15.000 εκκρεμούν από το 2018. Η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας – η οποία κατατίθεται εντός των προσεχών ημερών στη Βουλή – θα προβλέπει ότι όσοι έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης που εκκρεμεί θα παίρνουν προσωρινά και μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης το ποσό μιας πλήρους εθνικής σύνταξης κάθε μήνα (π.χ. 384 ευρώ/μήνα για όσους έχουν τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης) μαζί με παράλληλη αναδρομική καταβολή από τότε που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης. Τα αναδρομικά φθάνουν έως και τα 9.216 ευρώ για όσους περιμένουν δύο χρόνια. Στόχος του μέτρου είναι να καλυφθούν όλοι όσοι περιμένουν και δεν έχουν πάρει ούτε προσωρινή σύνταξη. Το ποσό θα καταβάλλεται την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης. Μάλιστα έναντι σύνταξη έως 384 ευρώ θα παίρνουν στο εξής και οι οφειλέτες, οι οποίοι έως τώρα αποκλείονταν από το μέτρο της προσωρινής σύνταξης. Σύμφωνα με το σχέδιο της τροπολογίας:

  • Οι ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, αναπηρίας η θανάτου εντύπως ή ηλεκτρονικά λαμβάνουν από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης μέχρι το τέλος του μήνα έκδοσης οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης ή μέχρι το τέλος του μήνα έκδοσης προσωρινής απόφασης συνταξιοδότησης, ποσό έναντι.]
  • Οι νέοι δικαιούχοι που θα υποβάλλουν στο εξής αιτήσεις συνταξιοδότησης δεν χρειάζεται να προβούν σε άλλη ενέργεια για να λάβουν το βοήθημα που αποτελεί ένα πρώτο μέτρο ανακούφισης στο πλαίσιο του σχεδίου της κυβέρνησης για την επίσπευση της απονομής των συντάξεων. Απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβουν τα 384 ευρώ είναι να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης. Το ποσό θα πιστώνεται κάθε μήνα στον λογαριασμό τους για όσο διάστημα περιμένουν είτε την προσωρινή είτε την οριστική τους σύνταξη.
  • Για αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος ή λόγω αναπηρίας το ποσό αντιστοιχεί στην εθνική σύνταξη.
  • Προϋπόθεση χορήγησης του ποσού είναι η συμπλήρωση τουλάχιστον 15 ετών ασφάλισης σε ενταγμένους στον e-ΕΦΚΑ φορείς κύριας ασφάλισης.
  • Διαφορετική είναι η διαδικασία που προβλέπεται για τους συνταξιούχους που περιμένουν εδώ και πολλά χρόνια στην ουρά προσπαθώντας να αντεπεξέλθουν με μηδενικό εισόδημα. Οι συνταξιούχοι αυτοί, οι οποίοι για διαφορετικούς λόγους δεν λαμβάνουν σήμερα προσωρινή σύνταξη και υπολογίζονται σε 70.000, θα πρέπει να καταχωρίσουν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ τους και το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού προκειμένου να τους καταβληθεί το ποσό της εθνικής σύνταξης, για όλους τους μήνες της αναμονής. Δηλαδή αν κάποιος περιμένει ήδη 10 μήνες, θα λάβει 3.840 ευρώ σε μία πίστωση ενώ στη συνέχεια θα λαμβάνει κάθε μήνα το ποσό των 384 ευρώ, αν διήνυσε 20 χρόνια ασφάλισης ή το ποσό των 345 ευρώ για 15ετή ασφάλιση. Αντίστοιχα, αν κάποιος περιμένει δύο χρόνια, θα λάβει αναδρομικά 9.216 ευρώ. Τα ποσά έναντι θα καταβάλλονται μέχρι τον μήνα που θα εκδοθεί είτε η προσωρινή είτε η οριστική σύνταξη.

Οδηγίες

Σύμφωνα με τις οδηγίες από το υπουργείο Εργασίας οι διασταυρώσεις για την καταβολή της εθνικής σύνταξης και των αναδρομικών ποσών θα γίνεται ως εξής:

  •  Για τους άνω των 67 ετών η καταβολή θα γίνεται με βάση των ετών ασφάλισης από 15 έως 20 έτη σύμφωνα με όσα έχουν δηλωθεί στην αίτηση συνταξιοδότησης. Το ποσό που θα προκύπτει θα πολλαπλασιάζεται με τους μήνες που βρίσκονται σε αναμονή οι δικαιούχοι.
  • Για όσους είναι μεταξύ 62 -67 ετών θα πραγματοποιείται επιπλέον ηλεκτρονικός έλεγχος για τη θεμελίωση του ασφαλιστικού δικαιώματος.
  • Για τους κάτω των 62 θα πραγματοποιείται διεξοδικότερος λεπτομερής έλεγχος για την θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Ταυτόχρονα σε όλες τις περιπτώσεις θα πραγματοποιείται έλεγχος για τυχόν οφειλές των ασφαλισμένων, κάτι ιδιαίτερα δύσκολο γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενιαία βάση δεδομένων για τις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης (μισθωτός και ελεύθερος επαγγελματίας). Ακόμη θα γίνεται έλεγχος 40ετούς παραμονής στη χώρα.

Τονίζεται ότι έναντι σύνταξη έως 384 ευρώ θα παίρνουν στο εξής και οι οφειλέτες που ως τώρα αποκλείονταν από το μέτρο της προσωρινής σύνταξης, εκτός αν πλήρωναν και κατέβαζαν το όριο της οφειλής τους μέχρι τις 20.000 ευρώ αν χρωστούσαν στον ΟΑΕΕ και ως τις 15.000 ευρώ για οφειλές στο ΕΤΑΑ. Εναντι ποσό σύνταξης θα παίρνουν άμεσα με την αίτηση και οι ασφαλισμένοι που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με εξαγορά πλασματικών ετών.

Η διαφορά είναι ότι τώρα δεν θα χρειάζεται να περιμένουν απόφαση του Ταμείου τους που να εγκρίνει την εξαγορά, αλλά θα αρκεί να συμπληρώσουν στην αίτηση ότι ζητούν αναγνώριση πλασματικού χρόνου τον οποίο δεσμεύονται να εξαγοράσουν όποτε εκδοθεί η απόφαση.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Αφήστε μια απάντηση