Δημήτρης Λιγνάδης : Τι έλεγε το 2017 για τις υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης στις ΗΠΑ

Share this

Θλιβερή οπερέτα χαρακτήριζε την υπόθεση καταγγελίας για σεξουαλική παρενόχοληση νεαρού ηθοποιού από τον Κέβιν Σπέισι ο Δημήτρης Λιγνάδης το 2017, διερωτώμενος γιατί ο νεαρός δεν αντέδρασε τότε που έγινε και περίμενε τόσα χρόνια να μιλήσει, και εκφράζοντας υποψίες για τη μόδα των καταγγελιών.

«Όταν µε παρενοχλήσεις, θα βγω να το φωνάξω. Θα γυρίσω τον κόσμο ανάποδα. Δεν θα το θυμηθώ χρόνια μετά -είτε πρόκειται για το αγόρι αυτό είτε για τις ηθοποιούς που παρενοχλήθηκαν από τον Γουάινστιν. Είναι άθλια η σεξουαλική παρενόχληση, άρα οφείλεις να την καταγγείλεις την ίδια στιγμή, για να µη συµβεί σε άλλους…» έλεγε χαρακτηριστικά ο γνωστός σκηνοθέτης και ηθοποιός.

Αναφέρθηκε δε και στην ελληνική πραγματικότητα λέγοντας αφοπλιστικά: «∆εν ξέρουμε πως πολλοί προσπαθούν µέσω της όποιας εξουσίας τους να “εκβιάσουν” σεξουαλικά υφιστάμενούς τους; Ή δεν ξέρουμε πως κάποιοι-κάποιες, προκειµένου να ανέλθουν, ‘προσφέρονται’ σεξουαλικά;»

Η συνέντευξη

Μια συνέντευξη που σήμερα είναι πιο επίκαιρη από ποτέ είχε δώσει πριν από σχεδόν 4 χρόνια ο σκηνοθέτης, Δημήτρης Λιγνάδης.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο ένθετο Real life της εφημερίδας «Real News», είχε αναφερθεί στις υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης του Κέβιν Σπέισι και του -καταδικασμένου πλέον για βιασμούς – Χάρβεϊ Γουάινστιν, υποθέσεις που συγκλόνιζαν την περίοδο εκείνη τις ΗΠΑ με το κίνημα #MeToo να βρίσκεται στο απόγειό του.

Ερωτηθείς για το πώς είδε την υπόθεση µε τον Κέβιν Σπέισι που προκάλεσε τόσο πολύ θόρυβο, όταν τον κατηγόρησε ένας ηθοποιός πως τον είχε… προσεγγίσει σεξουαλικά σε νεαρή ηλικία, ο κ. Λιγνάδης είχε απαντήσει τα εξής: 

«Το είδα ως… θλιβερή οπερέτα. Και από τις δύο πλευρές. Από τη μία, αυτό το αγόρι που είχε βρεθεί στο πάρτι µε τον Σπέισι πάνω του, γιατί δεν αντέδρασε τότε; Γιατί δεν βγήκε να τον καταγγείλει; Μπορεί γιατί ήταν μικρός και φοβήθηκε. Πώς βρέθηκε σε εκείνο το πάρτι; Πού ήταν οι δικοί του; Γιατί τόσα χρόνια δεν μίλησε; Γιατί τώρα; Γιατί έγινε ‘µόδα’ να καταγγέλλουν τις όποιες σεξουαλικές παρενοχλήσεις; Όταν µε παρενοχλήσεις, θα βγω να το φωνάξω. Θα γυρίσω τον κόσμο ανάποδα. Δεν θα το θυμηθώ χρόνια μετά -είτε πρόκειται για το αγόρι αυτό είτε για τις ηθοποιούς που παρενοχλήθηκαν από τον Γουάινστιν. Είναι άθλια η σεξουαλική παρενόχληση, άρα οφείλεις να την καταγγείλεις την ίδια στιγμή, για να µη συµβεί σε άλλους…».

Στη συνέχεια, σε παρατήρηση του δημοσιογράφου πως η «σεξουαλική παρενόχληση παίζει πια… πρωταγωνιστικό ρόλο στην επικαιρότητα» εκείνος σχολίασε:

«Ότι τι; Ότι δεν το γνωρίζουμε πως υπάρχει σε όλες τις δουλειές; ∆εν ξέρουμε πως πολλοί προσπαθούν µέσω της όποιας εξουσίας τους να “εκβιάσουν” σεξουαλικά υφιστάμενούς τους; Ή δεν ξέρουμε πως κάποιοι-κάποιες, προκειµένου να ανέλθουν, ‘προσφέρονται’ σεξουαλικά; ∆εν πάνε κάποιες µε μίνι σε συνεντεύξεις µε στελέχη για να κερδίσουν την όποια θέση; ∆εν κοιµούνται νέα κορίτσια µε εκδότες-καναλάρχες-διευθυντές τραπεζών κ.λπ. για να κερδίσουν ‘πόντους’ στο χώρο τους; Πέφτουμε από τα σύννεφα που γίνονται αυτά; ∆εν τα γνωρίζουμε; Τα ξέρουμε καλά».

Υπενθυμίζεται ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης παραιτήθηκε από τη θέση του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου κάνοντας λόγο για «τοξικό κλίμα φημών, υπονοούμενων, διαρροών και αναφορών» γύρω από το πρόσωπό του «χωρίς μάλιστα να έχει υπάρξει οποιαδήποτε επίσημη καταγγελία».

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη καταγγελία εις βάρος του.

Παράλληλα, ο ίδιος, μέσω του του δικηγόρου του, Ν. Γεωργουλέα, στο Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1, είπε πως έχει ήδη προσφύγει στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τον εντοπισμό χρηστών που τον κατονομάζουν ως εμπλεκόμενο σε πράξεις βίας, και δηλώνει έτοιμος να ακολουθήσει τη νομική οδό.

Share this

Αφήστε μια απάντηση