Σε lockdown 6 εκατομμύρια Έλληνες – Τα μέτρα, η «ανυπακοή» και οι προβλέψεις

Share this

Σε καθεστώς lockdown που… θυμίζει εποχές Μαρτίου ξύπνησαν σήμερα, Σάββατο, περισσότεροι από 6 εκατομμύρια Έλληνες με τα νέα μέτρα για την αποτροπή της περαιτέρω εξάπλωσης του κοροναϊού να τίθενται σε ισχύ από τα ξημερώματα. Το ρολόι έδειξε 18:00 και οι δρόμοι στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, αλλά και τη Χαλκιδική ερήμωσαν.

Στους δρόμους, εκτός από τους ελάχιστους που έχουν δουλειά και τους άνδρες των αρχών που πραγματοποιούν ελέγχους δεν κυκλοφορεί κανείς, ενώ οι διενεργούνται συνέχεια αυστηροί έλεγχοι, σε όσους μετακινούνται μετά την απαγόρευση.

Τα εν λόγω μέτρα ελήφθησαν μετά την αύξηση των κρουσμάτων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, αλλά και μετά την εξάπλωση των μεταλλάξεων του κοροναϊού, οι οποίες εξαπλώνονται στη χώρα και προκαλούν πονοκέφαλο στους επιστήμονες.

Παράλληλα, όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Παρασκευής, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα δεν εφαρμόστηκαν. Παράλληλα, όπως εξήγησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης στόχος των μέτρων είναι η εξισορρόπηση της επιδημιολογικής μετάδοσης και της κοινωνικής δραστηριότητας.

Βέβαια, γίνεται πλέον κατανοητό πως οι πολίτες έχουν κουραστεί από την πολύμηνη μάχη με τον φονικό ιό και την τήρηση των μέτρων, με αποτέλεσμα να «αρπάζουν» κάθε ευκαιρία που τους δίνεται για να ξεσκάσουν. Πρόκειται για μια απολύτως κατανοητή κίνηση, αφού μετά από σχεδόν ένα χρόνο από την εμφάνισή του φονικού ιού στη χώρα μας το… φως στο τούνελ φαίνεται να απομακρύνεται όσο περνούν οι μέρες.

Αυτός είναι και ο λόγος που σήμερα, ειδικά στην Αθήνα, τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες οι παραλίες βούλιαξαν από πολίτες που βγήκαν θέλοντας να εκμεταλλευτούν την ηλιοφάνεια και να προλάβουν την προλάβουν την απογευματινή απαγόρευση κυκλοφορίας. Όπως φαίνεται στις εικόνες εκατοντάδες πολίτες βγήκαν στο παραλιακό μέτωπο να κάνουν μπάνιο, να παίξουν ρακέτες και απολαύσουν τον ήλιο.

Ωστόσο, όταν το ρολόι έδειξε 18:00 οι δρόμοι ερήμωσαν και οι πολίτες, φοβούμενοι το… 300αρι κλείστηκαν σπίτια τους.

Οι εικόνες από τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, μιλούν από μόνες τους:

Μάλιστα, στην τήρηση των πολιτών αναφέρθηκε και η κ. Παπαευαγγέλου, η οποία μιλώντας για τα μέτρα που δεν τηρήθηκαν όπως έπρεπε, λέγοντας πως «είναι απόλυτα κατανοητό ότι όλοι μας κουραστήκαμε. Κουραστήκαμε πια να ζούμε υπό περιορισμό, κάποιοι από εμάς με φόβο και πολύ περισσότερο με θυμό και θλίψη».

«Αποδείχθηκε άλλη μία φορά ότι ζούμε έναν μαραθώνιο και έχουμε ακόμα κάποια χιλιόμετρα να διανύσουμε. Είναι ξεκάθαρο, όμως, ότι τώρα έχουμε μπροστά μας μία ανηφόρα. Κάνω έκκληση λοιπόν στη κοινή λογική μας. Όλοι μαζί πρέπει να πάρουμε μια βαθιά ανάσα και να κάνουμε λίγο ακόμα κουράγιο. Είναι κρίμα να κλείνουμε δραστηριότητες και να ζορίζεται Το Εθνικό Σύστημα Υγείας και πάλι. Είναι κρίμα να λυγίσουμε τώρα που ξεκινήσαμε να εμβολιάζουμε τον ευάλωτο πληθυσμό της χώρας μας» ανέφερε.

Ανησυχία από τους επιστήμονες

«Σαφή» χαρακτήρισε την αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο».

«Η αύξηση των κρουσμάτων είναι σαφής. Ήταν λιγότερο από 2% η θετικότητα όταν ανοίξαμε τις δραστηριότητες. Τώρα είναι σταθερά πάνω από 3%, πλησιάσαμε το 4%, ενώ σε ορισμένες περιοχές είναι πάνω από 4%. Ήταν αναμενόμενη η αύξηση. Όταν ανοίγεις δραστηριότητες, αυξάνονται τα κρούσματα. Το ερώτημα είναι πόσο και με ποιον ρυθμό. Κάτι που δεν είναι απόλυτα προβλέψιμο, γιατί εξαρτάται σε σημαντικό ποσοστό από τη συμπεριφορά που δείχνει ο καθένας από εμάς. Κάθε μέτρο που λαμβάνεται δεν έχει συγκεκριμένη αποτελεσματικότητα. Ποικίλει από το πόσο σωστά το εφαρμόζουμε εμείς» τόνισε.

Παράλληλα, έκανε λόγο ότι δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μετάδοσης στο σχολείο. «Ήταν πρόβλημα παλαιότερα τα λύκεια. Λόγω του επαναστατικού πνεύματος της νιότης αλλά και επειδή υπάρχει και το θέμα της εξωσχολικής δραστηριότητας» συμπλήρωσε.

Τέλος, χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το ότι οι υγειονομικοί «και δη οι γιατροί να αρνούνται να εμβολιαστούν. Δεν μπορούν να βρίσκονται αυτοί οι άνθρωποι στην πρώτη γραμμή. Υγειονομικά αυτό είναι απαράδεκτο».

Σε ότι αφορά στα μέτρα που ανακοινώθηκαν, έκανε λόγο για «διορθωτικές κινήσεις, για να μη ληφθούν υπερβολικά μέτρα», χαρακτηρίζοντας τα μέτρα «λογικά και ήπια». «Είναι προσπάθεια ισορροπίας μεταξύ ελέγχου της πανδημίας και του κοινωνικού και οικονομικού κόστους από από τα μέτρα περιορισμού».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, αν δεν είχαν ληφθεί τα χθεσινά μέτρα, στο τέλος του μήνα, τα ημερήσια κρούσματα θα ανέρχονταν στα 1400 – 1500. «Ευελπιστώ ότι μπορούμε να κρατηθούμε μέχρι τα 1300 κρούσματα. Να έχουμε επιβράδυνση της αύξησης» υπογράμμισε. 

Από την πλευρά του, ο καθηγητής μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, εξήγησε το πως οδηγήθηκαν οι λοιμωξιολόγοι, μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση της Παρασκευής, στην απόφαση να ληφθούν νέα μέτρα, ώστε να περιοριστεί η διασπορά του κοροναϊού.

«Προσπαθούμε να αποφύγουμε το τρίτο κύμα. Υπάρχει τάση ανόδου και τα μέτρα αποσκοπούν στο να ανακοπεί η αύξηση, για να μη γίνει ανεξέλεγκτη. Το στοίχημα είναι αυτό, να πιάσουν τα μέτρα» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη θυελλώδη συνεδρίαση της Παρασκευής υπογράμμισε: «Χθες συζητούσαμε για 7-8 ώρες. Συνυπολογίσαμε και τη δυνατότητα της κοινωνίας να αντέξει τα νέα μέτρα. Χθες συζητήθηκαν τα πάντα, ήταν κρίσιμη συνάντηση. Μεγάλο μέρος της συζήτησης για να ερμηνεύσουμε τα δεδομένα και μετά τι μπορεί να αντέξει η κοινωνία».

Όσον αφορά στον λόγο για τον οποίο οδηγήθηκαν οι ειδικοί στις χθεσινές αποφάσεις, ο κ. Βατόπουλος σημείωσε ότι δεν εφαρμόστηκαν τα μέτρα στις περιοχές που ήταν κόκκινες για αυτό αυξήθηκαν τα κρούσματα.

Στη δημοσιότητα το ΦΕΚ

Αργά το απόγευμα του Σαββάτου δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της νόσου COVID-19 ανά πεδίο δραστηριότητας στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 6:00.

Παράλληλα αναφέρονται αναλυτικά οι περιοχές που εντάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου.

Συγκεκριμένα:

  • Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου εντάσσονται: η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ο δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, αδ) οι δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αε) ο Δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αστ) ο Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αζ) ο Δήμος Τεμπών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αη) ο Δήμος Πύδνας – Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας, αθ) ο Δήμος Διρφυών – Μεσσαπίων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και αι) ο Δήμος Ρεθύμνης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου της Περιφέρειας Κρήτης.
  • Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου εντάσσονται: βα) ο Δήμος Πατρέων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ββ) ο Δήμος Χαλκιδέων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας βγ) ο Δήμος Αγίου Νικολάου της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου της Περιφέρειας Κρήτης, βδ) ο Δήμος Μυκόνου της Περιφερειακής Ενότητας Μυκόνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, και βε) ο Δήμος Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
  • Στο επίπεδο μητροπολιτικών περιοχών εντάσσονται: γα) η Περιφέρεια Αττικής, πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, γβ) η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, και γγ) η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Στο επίπεδο επιτήρησης εντάσσονται οι λοιπές περιοχές της Επικράτειας.

Στα μέτρα αυτά αναφέρεται αναλυτικά ό,τι ισχύει για την αναστολή των συναθροίσεων, δημόσιων ή κοινωνικών εκδηλώσεων, λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών, των ιδιωτικών επιχειρήσεων, των δικαστηρίων, των νοσοκομείων, κλινικών, ιατρείων και διαγνωστικών κέντρων όπως και των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, των κέντρων χρονίως πασχόντων, δομών και ξενώνων φιλοξενίας όπως και των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης αλλά και των ανοιχτών δομών φιλοξενίας.

Επίσης αναφέρονται λεπτομέρειες για τη λειτουργία των σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών, των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των βρεφικών και βρεφονηπιακών παιδικών σταθμών, των χώρων λατρείας, των αρχαιολογικών χώρων, των ζωντανών θεαμάτων, κινηματογραφικών προβολών, γυρισμάτων και κέντρων διασκέδασης.

Αναλύονται οι παράμετροι της αναστολής λειτουργίας της εστίασης αλλά και ο τρόπος λειτουργίας των μέσων μεταφοράς με αναφορά στα όρια επιβαινόντων και τα όρια πληρότητας σε κάθε μέσο. Ακόμη οι προβλέψεις για τις αθλητικές δραστηριότητες, την αναστολή λειτουργίας των γυμναστηρίων αλλά και τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων τροφίμων, των φαρμακείων, των συνεργείων αυτοκινήτων, των λαϊκών αγορών και του λιανεμπορίου. Επιπλέον ό,τι αφορά τα κομμωτήρια και τις υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής. Τα συνέδρια και εκθέσεις, τις δραστηριότητες σχολών οδηγών, τις υπηρεσίες τεχνικού ελέγχου οχημάτων, υπηρεσίες ιερόδουλων, ζωολογικούς κήπους αλλά και υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.

Τα μέτρα ανά περιοχή

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα Σάββατο, στις 06:00, τέθηκαν σε εφαρμογή τα αυστηρά μέτρα -τριών ταχυτήτων- σε μια σειρά από «κόκκινες» περιοχές. Μεταξύ αυτών η Αττική, η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική.

 Οι παραπάνω τρεις περιοχές εντάσσονται στο επίπεδο Β- Αυξημένου Κινδύνου και θα βρίσκονται εκεί τουλάχιστον έως τις 15 Φεβρουαρίου.

Στις εν λόγω περιοχές θα ισχύουν τα παρακάτω μέτρα:

  • Κάθε Σάββατο και Κυριακή επιτρέπεται η μετακίνηση μέχρι τις 18:00. Συγκεκριμένα η μετακίνηση γίνεται μόνο με SMS και για τους 6 λόγους που συνοδεύουν τη χρήση του και μόνο μέχρι τις 18:00 το απόγευμα. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας για το Σάββατο και την Κυριακή ξεκινά στις 18:00 και ισχύει μέχρι τις 05:00 το επόμενο πρωί
  • Λειτουργία λιανεμπορίου μόνο με την μέθοδο του click away και μόνο τις καθημερινές, με ωράριο λειτουργίας από 07:00 έως 20:00 και απαγόρευση λειτουργίας τα Σ/Κ
  • Λειτουργία καταστήματα τροφίμων τις καθημερινές όπως ισχύει από 07:00 έως 20:00 και τα Σ/Κ από 07:00 έως 17:00
  • Λειτουργία κομμωτηρίων και κουρείων τις καθημερινές και απαγόρευση λειτουργίας τα Σ/Κ.
  • Λειτουργία χώρων λατρείας όπως ισχύει
  • Συνέχιση της δια ζώσης λειτουργίας των Βρεφονηπιακών Σταθμών, σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και των τάξεων του Γυμνασίου όπως ισχύει με τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας και τήρησης αποστάσεων
  • Περιορισμός κυκλοφορίας (curfew) τις καθημερινές 21:00 έως 06:00 και τα Σ/Κ από τις 18:00 έως 5:00
  • Αναστολή λειτουργίας των λαϊκών αγορών τα Σ/Κ
  • Λειτουργία δικαστηρίων όπως ισχύει

Lockdown τύπου Μαρτίου σε πέντε περιοχές

Παράλληλα, απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει και για τους δήμους Θήρας, Μυκόνου, Χαλκιδέων, Πατρέων και Αγίου Νικολάου Λασιθίου, καθώς το επιδημιολογικό τους φορτίο θεωρήθηκε ιδιαίτερα αυξημένο και επικίνδυνο.

Η επιδημιολογική εικόνα των πέντε αυτών περιοχών, όπως είπε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κάνει αναγκαία τη λήψη περαιτέρω περιοριστικών μέτρων σε σχέση με αυτά που ισχύουν για τις «κόκκινες» περιοχές, προκειμένου να αναστραφεί η πορεία εξάπλωσης του ιού.

Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

  • Αναστολή λειτουργίας λιανεμπορίου
  • Λειτουργία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης με την μέθοδο τηλεκπαίδευσης
  • Ελαχιστοποίηση των μετακινήσεων από και προς την Δημοτική Ενότητα – είσοδος και έξοδος από τον δήμο μόνο για λόγους εργασίας.
  • Λειτουργία χώρων λατρείας κεκλεισμένων των θυρών και να μην επιτρέπεται η ατομική προσευχή
  • Περιορισμός κυκλοφορίας (curfew) από 18:00 έως 5:00
  • Αναστολή λειτουργίας δικαστηρίων
  • Αναστολή οικοδομικών εργασιών
  • Εφαρμογή τηλεργασίας στο 50%
  • Επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων τροφίμων, φαρμακείων και οι υπηρεσίας κατ’ οίκον διανομής και take-away από καταστήματα εστίασης.
  • Λειτουργία λαϊκών αγορών με τους ειδικούς κανόνες που ισχύουν στο ολικό απαγορευτικό

Μέτρα σε περισσότερες περιοχές

Τέλος, στον δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης της ΠΕ Ηλείας, στον δήμο Βόλου της ΠΕ Μαγνησίας, στον δήμο Τεμπών της ΠΕ Λάρισας, στον δήμο Πύδνας-Κολινδρού της ΠΕ Πιερίας, στον δήμο Ρεθύμνης της ΠΕ Κρήτης, στον δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων της ΠΕ Ευβοίας, στην ΠΕ Λέσβου, στον δήμο Εορδαίας της ΠΕ Κοζάνης και στον δήμο Θήβας απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 21:00 έως τις 05:00.

Συγκεκριμένα στις παραπάνω περιοχές ισχύουν τα εξής μέτρα:

  •  Λειτουργία λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away γενικά
  • Λειτουργία καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και καταστήματα προσωπικής περιποίησης με προκαθορισμένο ραντεβού (click-in-a-shop)Κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές
  • Πραγματοποίηση λειτουργιών με ανώτατο όριο πιστών τα 9 άτομα, 1 πιστός/25 τ.μ
  • Ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας (curfew) από 21:00 – 05:00
  • Επανέναρξη λειτουργίας (όχι ΟΠΑΠ PLAY). Από Δευτέρα 01.02.2021

ΠΗΓΗ: www.in.gr

Share this

Αφήστε μια απάντηση