Οργισμένοι οι Καβαλιώτες και Θάσιοι, συμπατριώτες του Βασίλη Βασιλικού

Share this

Για τη δήλωση «αλληλεγγύης» στον Δημήτρη Κουφοντίνα

Η λατρεία στο πρόσωπο του μεγάλου συγγραφέα, μετατράπηκε ξαφνικά σε οργή και αρκετοί πολίτες, τον επικρίνουν έντονα, για τη… «συμπόνια» του στον «εκτελεστή της 17Ν» και δεν λείπουν και εκείνοι που ζητούν να ανακληθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που έδωσε τιμητικά το όνομα «Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας Βασίλης Βασιλικός» και να αποκαθηλωθεί η επιγραφή!

  • Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Σίγουρα ο Βασίλης Βασιλικός, ο συγγραφέας του «Ζ» και των δημοκρατικών αγώνων, δεν θα υιοθετούσε ποτέ τα υβριστικά και χυδαία συνθήματα σε πανό, υποστηρικτών του Δημήτρη Κουφοντίνα, όπως «Κωστάκη, που είναι ο μπαμπάς;», που, με κομπασμό, σαδισμό, αλλά και θράσος παραπέμπει στη δολοφονία από τη «17 Νοέμβρη» του αντιστασιακού δημοσιογράφου της «Ντόϋτσε Βέλλε» Παύλου Μπακογιάννη, πατέρα του δημάρχου της Αθήνας Κώστα Μπακογιάννη!

Ούτε θα θεωρούσε ποτέ ότι ο Δημ. Κουφοντίνας, που έχει καταδικαστεί για 11 φόνους, έχει κοινά χαρακτηριστικά με οποιονδήποτε άλλο απεργό πείνας, σ΄όλο τον κόσμο, ακόμα και με τους απεργούς πείνας του IRA ή τους πολιτικούς κρατούμενους του 1935 στις φυλακές Ανάφης κ.ά., ή των κρατουμένων του Γκουαντάναμο, ή ακόμη του μέγιστου… Μαχάτμα Γκάντι, που με απεργίες πείνας, προκάλεσε τη διεθνή κατακραυγή για την τότε Βρετανική αυτοκρατορία!

Πολύ δε περισσότερο η περίπτωση Κουφοντίνα, δεν έχει τίποτα κοινό με την απεργία πείνας, που έκανε επί 7 μήνες η Τουρκάλα δημοκρατική δικηγόρος, Εμπρύ Τιμτίκ, που πρόσφατα είχε τραγικό τέλος, χωρίς να ικανοποιηθεί το αίτημά της να γίνονται δίκαιες δίκες στην Τουρκία!

Ωστόσο, ο Β.Β. ακολουθώντας την ανοιχτή υποστήριξη στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, στο Δημήτρη Κουφοντίνα, έσπευσε να δηλώσει και εκείνος «αλληλέγγυος» στον απεργό πείνας, προειδοποιώντας μάλιστα ότι “θα λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι αν συμβεί το μοιραίο»!

Η κίνησή του αυτή ξάφνιασε πολλούς, ενώ σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις πολιτών στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Καβάλα και τη Θάσο!

Και δεν μπορείς να πεις, για έναν σπουδαίο συγγραφέα του μεγέθους του Β.Β., ότι παρεξηγήθηκαν αυτά που είπε, ότι τα διαστρέβλωσαν οι δημοσιογράφοι, ότι άλλα ήθελε να πει και άλλα βγήκαν στη σύντομη δήλωσή του, ούτε ότι του έγραψαν το κείμενο άλλοι και το υιοθέτησε.

Παρ, όλα αυτά, προσωπική μου άποψη είναι ότι όση κατακραυγή και να προκαλέσει αυτή η δήλωσή του, που σίγουρα θα πλήξει την προσωπικότητά του και θα στενοχωρήσει τον ίδιο, δεν μειώνει το τεράστιο μέγεθος του Β.Β. ως πνευματικού ανθρώπου, που έχει στο ενεργητικό του αγώνες και τεράστια προσφορά στον πολιτισμό και τη δημοκρατία!

Χωρίς αμφιβολία, ακόμα και αν ήθελε μέσω της δήλωσης να τονίζει μόνο ότι «οι κρατούμενοι έχουν και δικαιώματα», δεν βγήκε κάτι τέτοιο από τη συγκεκριμένη δήλωσή του! Βγήκε αυτό που ξεκάθαρα αυτό που λέει «δήλωση συμπαράστασης στον Κουφοντίνα»! Και με όσα γνωρίζαμε ως τώρα για τον ίδιο, αναμφίβολα είναι ένα τεράστιο λάθος!

Ανάλογη περίπτωση δυσάρεστης έκπληξης, θα θυμούνται όλοι, τον μεγάλο συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, με την τεράστια προσφορά του στον πολιτισμό και τη δημοκρατία, που όμως, εντελώς αψυχολόγητα κάποια στιγμή (και ενώ χιλιάδες πολίτες είχαν διωχθεί και επειδή… άκουγαν παράνομα τα τραγούδια του!) δέχθηκε και έγινε… υπουργός της Δεξιάς! Ωστόσο, ακόμα και αυτό το λάθος, δεν στάθηκε ικανό να μειώσει στο ελάχιστο, την τεράστια προσωπικότητα του Μίκη!

Απλά καταγράφεται ως ένα μέγα λάθος του!

Το ίδιο πιστεύω ότι μπορεί να συμβεί, όταν καταλαγιάσει ο θόρυβος και με τον σπουδαίο συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό.

΄Ισως βοηθήσει και ο ίδιος να μην ταυτιστεί διαχρονικά και στο μέλλον, με τις επιθυμίες και επιδιώξεις του περιβάλλοντος Κουφοντίνα…

Πιθανόν να δέχθηκε ο Β.Β. κάποιας μορφής «πίεση», από το κόμμα, που τον τίμησε με την έδρα του βουλευτή Επικρατείας να πάρει ανοιχτά θέση (με τη λαθεμένη πεποίθηση ΣΥΡΙΖΑ ότι και έτσι πολεμάει τη Δεξιά!) και δεν είχε άλλη επιλογή. Ενδεχομένως, να θελήσει κάποια στιγμή ο ίδιος να διευκρινίσει και να διορθώσει τη δήλωσή του…

Γιατί, όντως οι κρατούμενοι σε αυταρχικά καθεστώτα καταφεύγουν και σήμερα σε απεργία πείνας, για να εξασφαλίσουν στοιχειωδώς ανθρώπινες συνθήκες κράτησης, δεν είναι, όμως, αυτή η περίπτωση του Κουφοντίνα.

Είναι γνωστά και πολλά τα προβλήματα των κρατουμένων, ωστόσο έχουν γίνει σημαντικές βελτιώσεις κυρίως από τον αείμνηστο Βαγγέλη Γιαννόπουλο, υπουργό Δικαιοσύνης τότε, αλλά και τον Βαγγέλη Βενιζέλο, τον Γιώργο Πεταλωτή κ. ά.

Οι υποστηρικτές του Κουφοντίνα, δεν μιλούν τόσο για τις συνθήκες των φυλακών, δεν είναι αυτό το θέμα τους, στην ουσία ζητούν να επιστρέψει στον Κορυδαλλό, από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας Δομοκού, όπου βρίσκεται από τις 20 Δεκεμβρίου και να συνεχίσει να παίρνει άδειες και στρέφονται κατά του νέου Νόμου 4760/2020, που, απαγορεύει πλέον τη μεταγωγή ή παραμονή σε αγροτικές φυλακές, σε όσους έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα τρομοκρατίας.

Ο Κουφοντίνας από τον Αύγουστο του 2018 κρατούνταν στις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας Βόλου, πριν μεταφερθεί στο Δομοκό.

Στη δήλωση «αλληλεγγύης» του Βασίλης Βασιλικού στον «εκτελεστή της 17 Ν», προκάλεσε αντιδράσεις.

Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση του πρώην διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» Κώστα Ρεσβάνη, (που δημοσιεύεται στο Timesnews.gr) για τον παλιό του φίλο Βασίλη Βασιλικό, που, “στα 87 του χρόνια έφτασε στο σημείο να γίνει “αλληλέγγυος” του αδίστακτου φονιά Κουφοντίνα και να απειλήσει(!) ότι “θα λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι αν συμβεί το μοιραίο…».

«Πώς είναι δυνατόν να μην βρήκες στη δήλωσή σου, ούτε μια λέξη συμπάθειας για τους 11 νεκρούς από το χέρι του κτηνώδους φονιά. Έντεκα νεκροί, βρε Βασίλη, έντεκα ψυχές και ούτε μία λέξη! Πώς κατάντησες έτσι εσύ, που αλλιώς σε γνώρισα;».

Η δήλωση Β. Βασιλικού

Στη δήλωση του ο γνωστός συγγραφέας, βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Βασιλικός, ανέφερε:

“Ένας τρομοκράτης που παραδίνεται αυτόκλητος στην έδρα της Αστυνομίας δεν είναι κάτι συνηθισμένο, ακόμα και στα αστυνομικά μυθιστορήματα του Σιμενόν ή της Αγκάθα Κρίστι.

Δεν είναι ακόμα σύνηθες ο ίδιος μετά από 20 χρόνια στη φυλακή, όπου τα πρώτα χρόνια τα περνά στην πλήρη απομόνωση, να φτάσει στο σημείο, λόγω της άμεμπτης συμπεριφοράς του σε όλο αυτό το διάστημα (και του βιβλίου που εξέδωσε για την περιπέτειά του πριν από μερικά χρόνια) να τύχει μιας προσωπικής δικαίωσης από την πολιτεία, με την πενθήμερη διαμονή του στο σπίτι της οικογένειάς του ανά εξάμηνο και την πάντα στη μέρα και την ώρα ακριβώς της επιστροφής του στο κελί.

Πρόκειται για τον Κουφοντίνα που εδώ και 28 μέρες διαμαρτύρεται, ζητώντας την επιστροφή του στις φυλακές Κορυδαλλού, με απεργία πείνας που κινδυνεύει να είναι μοιραία. Κι αν συμβεί κάτι τέτοιο -ο μη γένοιτο- θα κληθούν οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν για την απανθρωπιά τους”.

Οι συμπατριώτες του στην Καβάλα

Εξοργισμένοι εμφανίζονται οι συμπατριώτες του Βασίλη Βασιλικού, κάτοικοι της Καβάλας και της Θάσου, για τη δήλωση αλληλεγγύης στον Δημ. Κουφοντίνα, θέτοντας μάλιστα ορισμένοι, μέσω αναρτήσεων στο διαδίκτυο και θέμα να ανακληθεί η απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου, που τιμητικά ονόμασε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» και να αποκαθηλωθεί η πινακίδα με το όνομά του!

Έχουμε παραλείψει τα υβριστικά και προσβλητικά σχόλια, γιατί και μ΄αυτό τον τρόπο, αντέδρασαν πολλοί και μάλιστα πρώην φίλοι του! Και αναφέρουμε μόνο τα αρχικά των ονομάτων.

΄Αποψή μας είναι ότι οι φίλοι Καβαλιώτες και ειδικά τα μέλη στο ΔΣ να κρατήσουν την ψυχραιμία τους και να αποφύγουν αποφάσεις εν θερμώ. ΄Ισως μια ανακοίνωση, που, να εκφράζει την αντίθεσή τους στην δήλωση Β.Β., με όσο οξύ τρόπο επιθυμούν, να είναι, προς το παρόν, αρκετή…

Ενδεικτικά σχόλια Καβαλιωτών:

-Π.Δ.: Είναι αδιανόητο ένα πνευματικό κέντρο να έχει το όνομα ενός υποστηρικτή, έμμεσου ή άμεσου, ποσώς με ενδιαφέρει, ενός 11 φορές ψυχρού εγκληματία. Περιμένουμε τις αντιδράσεις των εκλεγμένων Δημ. Συμβούλων. Αν δεν το πράξουν σημαίνει ότι συμφωνούν με την απειλή περί λογοδοσίας, που μας προετοίμασε ο… λογοτέχνης.

– Γ.Γ.: Να του δώσουν πίσω και τα βιβλία που μας δώρισε.

– Χ.Κ. Είμαστε αυτό που υποστηρίζουμε.

– Ε.Γ.: Το γεγονός ότι ασχολείστε με τον Βασιλικό σημαίνει ότι δεν έτυχε να τον γνωρίσετε προσωπικά. Εγώ που είχα αυτή την ” τύχη” τον απομάκρυνα από τη ζωή μου. Ο ορισμός ” καβάλησα το καλάμι” είναι ο συγκεκριμένος άνθρωπος.

– Κ.Φ.: Η σκέψη ήταν να το φέρω θέμα στο προσεχές Συμβούλιο της Κοινότητας και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

– Π.Ζ.: Πολλές φορές στο παρελθόν διατύπωσα την άποψη ότι δεν πρέπει κάποιος να τιμάται εν ζωή με ονοματοδοσία κτηρίου, γηπέδου, οδού κ.λ.π. Και αυτό γιατί δεν έχει καταγραφεί πλήρως και αξιολογηθεί συνολικά ο βίος του και προσφορά του. Η ιστορία μας γράφεται αργότερα…

– Γ.Τ.: Σωστό. Και η απάντηση του τότε Δημάρχου… “ας είμαστε γενναιόδωροι”!

Ν.Σ. : Συμφωνώ απόλυτα, ήταν άστοχη ενέργεια.

– E.Π.: Καλόοοο, ποτέ δεν είναι αργά αρκεί να τολμήσουν…

– Γ.Γ.: Να βγει το όνομα αυτού του… (διαγράφεται μία λέξη), είναι ντροπή για εμάς τους Καβαλιώτες…

– Ο.Ο.: Βασίλη είναι δυνατόν εσύ να ξεχωρίζεις τον φασισμό???!!! Και να δίνεις άφεση αμαρτιών σε έναν δολοφόνο αρχιφασίστα !!

– Γ.Γ.: Με σχόλια μου στον “Καθημερινό Τύπο” είχα αντιδράσει τότε που έδωσαν το όνομα του Βασιλικού στην δημοτική βιβλιοθήκη, αλλά ο (…) νόμιζε πως του έκανα αντιπολίτευση. Ο ξερόλας! Οι εξουσιαστές πάντα προτιμούν την άποψη αυτών που τους γλύφουν.

– Σ.Λ.: “Καλολαδωμένο” γρανάζι του συστήματος, από όποια εξουσία κι αν κινούνταν, δεν έλειψε ποτέ από το προσκήνιο. Και τέτοια γρανάζια έχουν μεγάλο χρόνο “ωφέλιμης” λειτουργίας τους…

– B.T.: Σοφον το σαφές. “Μηδένα προ του τέλους μακάριζε”. Και επειδή έτυχε, σαν δικηγόρος, αντιδικός του, να ασχοληθώ με περιουσιακή του υπόθεση, γνωρίζω περισσότερα από όσα θα ήθελα να γνωρίζω για τον… “εφευρέτη” κατα το δοκούν και όχι κατα νόμον, δικαιωμάτων.

– Α. Κ.: Επαλήθευσε την “ρατσιστική”παροιμία της αγιοσύνης των Θασίων…

– Μ.Τ.: Ο Δήμαρχος εκείνη την εποχή, δέχτηκε μια δωρεά 15.000 βιβλίων για τη δημοτική βιβλιοθήκη. Σήμερα όλοι ξεσπαθώνουμε και καλά κάνουμε, όλοι ξέραμε ότι το 2021 ο Β.Β: Θα υποστήριζε το ΣΥΡΙΖΑ και τον Κουφοντίνα, όλοι θεωρούσαμε πως ήταν (…)

– Γ.Τ.: (…) Έχε υπόψη σου ότι δεν τιμούμε ποτέ άτομα εν ζωή με ονοματοδοσίες δημοσίων κτηρίων εκτός αν τα έχουν χτίσει εξ ολοκλήρου (περίπτωση Ζουμπoυλάκη)

– Σ.Τ.: Ο Καβαλιώτης Βασίλης Βασιλικός, ο συγγραφέας, ποιητής, δημοσιογράφος, διπλωμάτης, πολιτικός και σεναριογράφος με τις μεγάλες διακρίσεις, «κατάφερε» με την κίνηση αυτή (…), να σπιλώσει ανεπανόρθωτα την υστεροφημία του!

________________________

  • Η φωτογραφία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός, είναι της τοπικής εφημερίδας «Ενήμερος».
Share this
The following two tabs change content below.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Ο Γιάννης Κρητικός, είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και από το 1993 εργάζονταν στο «΄Εθνος της Κυριακής» ως ρεπόρτερ στο ελεύθερο ρεπορτάζ και στο ρεπορτάζ υγείας, μέχρι τον Μάϊο του 2016, που συνταξιοδοτήθηκε Κατάγεται από την Καβάλα, σπούδασε πολιτικές επιστήμες. Στα φοιτητικά του χρόνια εργάστηκε ως ρεπόρτερ στο περιοδικό «Ταχυδρόμος» του συγκροτήματος Λαμπράκη, αργότερα στο MEGA, ρεπόρτερ στην εκπομπή «Στούντιο 5». Εργάστηκε ακόμη ως κειμενογράφος στη διαφήμιση και επιμελήθηκε ειδικές εκδόσεις- λευκώματα, επίσης ως προϊστάμενος βιβλιοθήκης και υπεύθυνος ειδικών εκδόσεων στη ΓΓΕ. Ασχολήθηκε για χρόνια με περιοδικά της θάλασσας, ήταν αρχικά αρχισυντάκτης στο περιοδικό «Τρίαινα», αργότερα διευθυντής στο περιοδικό Θάλασσα και Γιώτινγκ. Ασχολείται μέχρι τώρα ερασιτεχνικά με την καλλιτεχνική φωτογραφία, ενώ τα καλοκαίρια, στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Καβάλα, με καταδύσεις και φωτογραφίες βυθού. ΄Αρχισε τη δημοσιογραφική του ενασχόληση ως έφηβος στην Καβάλα, εργάστηκε αρχικά στις εφημερίδες «Καβάλα», «Πρωϊνή», αργότερα διευθυντής στη «Δευτεριάτικη Πρωϊνή», ρεπόρτερ στον τοπικό ραδιοσταθμό της ΕΡΑ, ενώ υπήρξε για σειρά ετών ανταποκριτής αθηναϊκών εφημερίδων. Το 2008 βραβεύτηκε από το ΄Ιδρυμα Μπότση με το βραβείο ελεύθερου – κοινωνικού ρεπορτάζ.

Αφήστε μια απάντηση