Ενοίκια : Σκέψεις για υποχρεωτική πληρωμή ενοικίων μέσω τραπεζών

Σε ριζικές αλλαγές στα ενοίκια προσανατολίζεται η κυβέρνηση ώστε να περιοριστεί η φοροδιαφυγή.

Έτσι, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προχωρά στον επανασχεδιασμό των πληρωμών με ηλεκτρονικό τρόπο για το 2021.

Ένα από τα μέτρα που θα επανεξετάσει το οικονομικό επιτελείο είναι η υποχρεωτική εξόφληση των μισθωμάτων φυσικών προσώπων μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Οι αλλαγές στα ενοίκια

Κάθε ενοικιαστής θα υποχρεώνεται να εξοφλεί μηνιαίως το ποσό που αναφέρεται στο μισθωτήριο συμβόλαιο με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του ιδιοκτήτη.

Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή εάν κάποιος συνεχίσει να πληρώνει με μετρητά, θα προβλεφθούν πρόστιμα και για τις δύο πλευρές (ενοικιαστή και ιδιοκτήτη), ή διαφορετικά θα χάνουν τα κίνητρα που θα προσφέρει το υπουργείο Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι σήμερα το μέτρο ισχύει μόνο για τις επιχειρήσεις οι οποίες υποχρεούνται να πληρώνουν το ενοίκιο με ηλεκτρονικό τρόπο προκειμένου να αναγνωρίζεται η δαπάνη.

Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου αναφέρει ότι θα θεσπιστούν κίνητρα έτσι ώστε να πραγματοποιούνται οι συναλλαγές με ηλεκτρονικό τρόπο.

Ταυτόχρονα σημειώνουν ότι το μέτρο θα βοηθήσει και τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι στην περίπτωση που δεν εισπράττουν το ενοίκιο από τον μισθωτή θα εμφανίζεται μέσω του τραπεζικού τους λογαριασμού ότι δεν έχουν εισπράξει τα ενοίκια και ως εκ τούτου δεν θα είναι υποχρεωμένοι να τα δηλώσουν και να φορολογηθούν για αυτά.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι με την πληρωμή των ενοικίων μέσω του τραπεζικού συστήματος (στο ταμείο ή με e-banking) θα περιοριστεί σημαντικά η φοροδιαφυγή στις τάξεις των ιδιοκτητών ακινήτων, αρκετοί από τους οποίους αποκρύβουν τα εισοδήματα από ακίνητα, καθώς οι φόροι είναι τσουχτεροί.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα λυθεί το μεγάλο πρόβλημα της φοροδιαφυγής. Και αυτό, καθώς η φορολογία για τα εισοδήματα από ενοίκια είναι ιδιαίτερα τσουχτερή και σχεδόν τιμωρητική και ενδεχομένως αρκετοί να συνεχίσουν την ίδια πρακτική.

Σημειώνεται ότι οι σκέψεις για την υποχρεωτική καταβολή των μισθωμάτων μέσω τραπεζικών λογαριασμών ξεκίνησαν μετά την αποκάλυψη από την εφορία μεγάλης φοροδιαφυγής σε αρκετές τουριστικές περιοχές.

Σήμερα μόνο οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να καταβάλουν το μίσθωμα ηλεκτρονικά. Ο νόμος προβλέπει ότι «οι δαπάνες ενοικίων εφόσον η εξόφλησή τους δεν έχει πραγματοποιηθεί με τη χρήση ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών δεν θα αναγνωρίζονται και ως εκ τούτου δεν θα εκπίπτουν».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Αφήστε μια απάντηση