Απόλυτα επιτυχής η αντιμετώπιση του συνδρόμου DUPUYTREN με ραδιοσυχνότητες

Share this

Ποσοστό επιτυχίας που αγγίζουν το 100% εχει πλέον και στη χώρα μας η χειρουργική αντιμετώπιση του συνδρόμου DUPUYTREN και άλλων σοβαρών προβλημάτων άκρας χειρός, παλάμης και δακτύλων με τη χρήση υπερήχων η ραδιοσυχνοτήτων (RFHF)!

Αυτό προκύπτει από την αξιολόγηση των στατιστικών στοιχείων της τελευταίας δεκαετίας, οπότε και εφαρμόζεται στη χειρουργική ορθοπεδική η χρήση υπερήχων ή ραδιοσυχνοτήτων.

«Οι επεμβάσεις με τη χρήση των υπερήχων είναι μη τραυματικές και τα κοψίματα γίνονται με υψίστη ακρίβεια, στις πολύ «λεπτές» και δύσκολες περιπτώσεις, αποφεύγοντας τον τραυματισμό των νεύρων και των αγγείων» αναφέρει ο διαπρεπής Χειρουργός Ορθοπεδικός – Μικροχειρουργός Χεριού , Δρ. Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης, Διευθυντής Κλινικής Μικροχειρουργικής Άκρων στο Ιατρικό Ψυχικού.

Μάλιστα, σύμφωνα με του ορθοπεδικούς χειρουργούς , η χρήση τους στην αντιμετώπιση των συνδρόμων όπως π.χ  το DUPUYTREN( ΡΙΚΝΩΣΗ ΠΑΛΑΜΙΑΙΑΣ ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΗΣ) , DEQUERVAIN (ΣΤΕΝΩΤΙΚΗ ΤΕΝΟΝΤΟΕΛΥΤΡΙΤΙΣ ΕΚΤΕΙΝΟΝΤΩΝ) κλπ., βοηθούν καθοριστικά στην επιτυχία των επεμβάσεων καθώς με το κλασικό χειρουργικό νυστέρι είχαμε στο παρελθόν σοβαρούς τραυματισμούς σε ευαίσθητα  δακτυλικά νεύρα, αγγεία και τένοντες.

Η εφαρμογή των ραδιοσυχνοτήτων πριν από περίπου δέκα χρόνια, άνοιξε νέα «σελίδα» στην ορθοπεδική χειρουργική καθώς εκτόπισε το κλασικό χειρουργικό νυστέρι και την τελευταία πενταετία είναι μέθοδος επιλογής  για τους ορθοπεδικούς χειρουργούς στις μικροχειρουργικές επεμβάσεις.

Εκτός από την ορθοπεδική χρησιμοποιούνται ήδη σε όλο και περισσότερες χειρουργικές ειδικότητες και υποειδικότητες όπως Νευροχειρουργική, ΩΡΛ, Πλαστική χειρουργική, Χειρουργική θυρεοειδούς, χειρουργική αιμορροΐδων, αγγειοχειρουργική.

                      ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ  ΧΡΗΣΗΣ  ΥΠΕΡΗΧΩΝ

  • Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η χρήση των ραδιοσυχνοτήτων  είναι:
  • Κοπή  και Αιμόσταση σε χαμηλότερη θερμοκρασία από τη κλασσική διαθερμία,
  • Αποφυγή καταστροφής γειτονικών ευγενών στοιχείων (νεύρα, αγγεία κλπ.),
  • Ταχύτερη και καλύτερη επούλωση τραύματος
  • Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος,
  • Δυνατότητα λήψης βιοψίας χωρίς νέκρωση στα άκρα του δείγματος,
  • Λιγότερη αιμορραγία άρα λιγότερος εγχειρητικός χρόνος,
  • Ειδική γείωση με μόνωση για μέγιστη ασφάλεια του ασθενούς,
  • Μικρότερο κόστος. 

Η χρήση των  ραδιοσυχνοτήτων στην ορθοπεδική χειρουργική και ειδικότερα στις μικροχειρουργικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση συνδρόμων της άκρας χειρός, της παλάμης και των δακτύλων, παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία των επεμβάσεων. Κι αυτό γιατί:

Ø Στο σύνδρομο Dupuytren των δακτύλων, όπου χρειάζεται λεπτομερής αφαίρεσης των συμφυτικών χορδών διεισδύοντας χειρουργικά ανάμεσα από νεύρα και αγγεία με μεγάλο κίνδυνο να τραυματισθούν,

Ø Στα σύνδρομα DEQUERVAIN και TRIGGER FINGER ,όπου πρέπει να διανοιχθούν στενεμένα έλυτρα τενόντων, ενώ οι τένοντες και τα νεύρα πρέπει να διατηρηθούν άθικτα,

Ø Στις αφαιρέσεις γαγγλίων ή Γλομαγγειωμάτων δακτύλων, χρειάζονται λεπτά και ατραυματικά εργαλεία διότι η πιθανότητα να καεί, να συνθλιβεί ή να κοπεί ένα νεύρο είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Όσον δε αφορά τα σύνδρομα μικροχειρουργικής παλάμης και δακτύλων, όπου, όπως προαναφέραμε, πρέπει ο χειρουργός να περάσει με το νυστέρι ανάμεσα από αγγεία και νεύρα μικρού διαμετρήματος, το νυστέρι υπερήχων/ραδιοσυχνοτήτων παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια και ταχύτερη επούλωση και συντομεύει και ο χρόνος επέμβασης.

«Για παράδειγμα σε ένα ρικνωτικό σύνδρομο Dupuytren παλαμιαίας απονεύρωσης ή ένα γάγγλιο που ο χειρουργός θα χρειαζόταν μία ώρα για να το χειρουργήσει με κλασσικό νυστέρι, η εγχείρηση με νυστέρι ραδιοσυχνοτήτων ( RF η HF) συντομεύει τουλάχιστον κατά 15-20 λεπτά το χειρουργείο» κατέληξε ο κ Ιγνατιάδης.

Η επιβάρυνση στο κόστος του χειρουργείου είναι πλέον πολύ προσιτή σε σύγκριση με το παρελθόν και σε σχέση με το θεραπευτικό όφελος που θα προκύψει.

www.ignatiadismicrohand.euwww.microhand-ortho-spine.gr, 

τηλ. 210 6974280,  κιν. 6944251529.

Share this

Αφήστε μια απάντηση