Η τεχνολογία αντίδοτο στη μοναξιά του lockdown

Share this

Οι 9 στους 10 πολίτες στην Ευρώπη πιστεύουν ότι η τεχνολογία, τους βοηθά να αισθάνονται λιγότερο μοναχικοί

Ένας από τους βασικούς ρόλους, που έπαιξε – και παίζει – η τεχνολογία στη διάρκεια της πανδημίας και των lockdowns, είναι να διατηρεί τους ανθρώπους συνδεδεμένους με τους αγαπημένους τους, αλλά και με τον έξω κόσμο. Στην πραγματικότητα, εννέα στους δέκα (89%) Ευρωπαίους πολίτες δηλώνουν ότι η τεχνολογία, τους βοηθά να αισθάνονται λιγότερο μοναχικοί.

Μάλιστα, το 30% των Ευρωπαίων απαντά ότι θέλει να χρησιμοποιεί με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση την τεχνολογία, καθώς θα μπορούσε να τον βοηθήσει να νιώθει λιγότερο μοναχικός. Έρευνα της Kaspersky αποκάλυψε ότι πολλοί άνθρωποι παγκοσμίως αισθάνονται πιο μοναχικοί απ’ ό, τι πριν από την εμφάνιση του ιού. Ωστόσο, η τεχνολογία μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην καταπολέμηση των αρνητικών συναισθημάτων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου διαρκών αλλαγών.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 84% των Ευρωπαίων, που ένιωσαν πιο μοναχικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας απ’ ό, τι στο παρελθόν, δήλωσε ότι αυτό οφείλεται στο ότι δεν μπορούσε να δει την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους του. Από τότε που εφαρμόστηκαν μέτρα για να σταματήσει η εξάπλωση του κορωνοϊού πέρυσι, οι άνθρωποι έχουν βρει τρόπους όχι μόνο για να περάσουν τον χρόνο τους αλλά και να παραμείνουν συνδεδεμένοι με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Οι τακτικές βιντεοκλήσεις και τα διαδικτυακά κουίζ έχουν γίνει δύο βασικά παραδείγματα για το πώς η τεχνολογία διευκόλυνε την επιθυμία τους να παραμείνουν σε επαφή.

Οι μεγαλύτερες ηλικίες

Η τεχνολογία αποδείχτηκε ιδιαίτερα σημαντική για τις παλαιότερες γενιές στην καταπολέμηση της μοναξιάς. Το 64% των baby boomers και εκείνων άνω των 65 ετών, που αισθάνονται λιγότερο μοναχικά στη διάρκεια της κρίσης COVID-19 απ’ ό, τι στο παρελθόν, συμφωνούν ότι η τεχνολογία, τους βοήθησε στην καταπολέμηση της μοναξιάς. Ωστόσο, η έρευνα της Kaspersky έδειξε, επίσης, ότι δεν είναι όλοι εξίσου εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, επηρεάζοντας ενδεχομένως την ψυχική τους ευεξία και επιδεινώνοντας τα συναισθήματα μοναξιάς.

“Η έρευνα μας δείχνει ότι η τεχνολογία μπορεί να μετριάσει ορισμένες από τις πιέσεις, που έχει δημιουργήσει η πανδημία και να βοηθήσει τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερο μοναχικοί ως αποτέλεσμα. Έχουμε δει ακόμη και άτομα, που στο παρελθόν απέφευγαν την τεχνολογία, να την υιοθετούν με ταχύτητα αστραπής”, αναφέρει η μελέτη.

Αντίδοτο στη μοναξιά

Για τους ανθρώπους, που θέλουν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για να ξεπεράσουν τη μοναξιά στις αρχές του 2021, η Kaspersky προτείνει τα ακόλουθα:

“- Οργανώστε μια κινηματογραφική βραδιά και καλέστε την οικογένεια και τους φίλους σας να συμμετάσχουν. Πολλές υπηρεσίες streaming προσφέρουν πλέον μια λειτουργία “πάρτι” ή “ομαδικής παρακολούθησης”, που επιτρέπει σε πολλά νοικοκυριά να βλέπουν το ίδιο περιεχόμενο ταυτόχρονα.

Ορισμένες έχουν ακόμη και μια επιλογή συνομιλίας στο Διαδίκτυο, οπότε μπορείτε να μιλήσετε για αυτό που παρακολουθείτε, χωρίς να διακόψετε την ταινία.

– Επισκεφθείτε ένα νέο ή ένα από τα αγαπημένα σας μουσεία, κάνοντας μια εικονική περιήγηση. Μερικές από τις πιο διάσημες γκαλερί και μουσεία τέχνης του κόσμου επιτρέπουν στους επισκέπτες να μάθουν περισσότερα για τις εκθέσεις και τα αντικείμενα τους στο Διαδίκτυο.

– Παρακολουθήστε μια online συναυλία ή φεστιβάλ. Από κλασική μουσική έως DJ σετ, καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο οργανώνουν περισσότερες ευκαιρίες για τους οπαδούς να απολαύσουν μια “ζωντανή” εμπειρία από την άνεση των σπιτιών τους.

 Ομαδική άσκηση. Υπήρξε αύξηση του αριθμού των μαθημάτων γυμναστικής που διατίθενται στο Διαδίκτυο και οι συμμετέχοντες μπορούν να επιλέξουν να λάβουν μέρος με τους φίλους και την οικογένειά τους για να δείξουν υποστήριξη ο ένας στον άλλο.

– Μάθετε μια νέα δεξιότητα/τέχνη. Υπάρχουν πολλά μαθήματα διαθέσιμα στο διαδίκτυο, από μαγειρική έως εκμάθηση μιας νέας γλώσσας, τα οποία οι άνθρωποι μπορούν τώρα να απολαύσουν μαζί ως ομάδα.

– Τα διαδικτυακά παιχνίδια δεν είναι μόνο για gamers. Οι ιστότοποι παιχνιδιών, που βασίζονται σε Arcade, ενθαρρύνουν τους φίλους και την οικογένειά τους να έρθουν μαζί στο διαδίκτυο για να λύσουν παζλ ή να ανταγωνιστούν με τον ίδιο τρόπο, που θα έκαναν με τα επιτραπέζια παιχνίδια”.

Πηγή: www.sepe.gr

Share this

Αφήστε μια απάντηση