Διερευνητικές επαφές : Έγινε η αρχή, το δεύτερο βήμα στην Αθήνα – Πώς αποτιμώνται (video)

Διερευνητικές επαφές : Έγινε η αρχή, το δεύτερο βήμα στην Αθήνα – Πώς αποτιμώνται (video)

Τρεις ώρες διήρκεσαν χθες οι διερευνητικές επαφές  του εξηκοστού πρώτου γύρου μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη.
Οι διερευνητικές δεν οδηγήθηκαν σε ναυάγιο και οι δυο πλευρές ετοιμάζονται για το νέο ραντεβού σε ελληνικό έδαφος αυτή τη φορά, χωρίς προς το παρόν να έχει οριστεί νέα ημερομηνία.
Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η ειλικρίνεια και η ισορροπία είναι προϋποθέσεις που ευνοούν τον διάλογο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, που είναι και το αντικείμενο των διερευνητικών.
Από την πλευρά του ο σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, που ήταν παρών στις συνομιλίες, υποστήριξε ότι είναι εφικτή η επίλυση όλων των προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένου και του Αιγαίου.

Ο τουρκικός Τύπος κρατά το θέμα σχετικά χαμηλά όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Αριάνα Φερεντίνου, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν είναι σημαντικό. Κάτι που επιβεβαιώνει και η παρουσία του κ. Καλίν στενού συνεργάτη και εκπροσώπου του Προέδρου Ερντογάν. Ενδεικτική ήταν επίσης και η «ξαφνική» μεταφορά της όλης διαδικασίας στο κτίριο του τουρκικού ΥΠΕΞ δίπλα στο Ντολμά Μπακτσέ, όπου εκεί συνήθως γίνονται πολύ σημαντικές συναντήσεις και συνδιασκέψεις.

«Να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο. Είναι ένα μικρό βήμα για Ελλάδα-Τουρκία αλλά τεράστιο βήμα για Τουρκία -ΕΕ», και την Πέμπτη Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στην Άγκυρα για την αποτίμηση των διερευνητικών, είναι μερικά από τα σημεία που επισημαίνουν σήμερα τα τουρκικά μέσα ενημέρωση από τον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών.

«Η επανέναρξη των τουρκο-ελληνικών διαπραγματεύσεων μπορεί να μαλακώσει το περιβάλλον εφόσον τα επόμενα βήμα πάνε πέρα από την τουρκο-ελληνική σύγκρουση. Η ΕΕ έχει αποφασίσει στα θέματα που αφορούν την Τουρκία να υπάρξει συντονισμός με τις ΗΠΑ, γράφει ο γνωστός τούρκος αρθρογράφος Μουράτ Γετκίν. Ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Βοσπόρου σε θέματα ενέργειας, ΓκιοΠέντεντολού», θεωρεί ότι βασικός αποδέκτης του μηνύματος των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα είναι ο διεθνής κοινότητα ενώ ο Γερμανός πρέσβης στην Άγκυρα Jürgen Schulz: σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», χαιρετίζει την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, καλώντας παράλληλα την Τουρκία να διατηρήσει χαμηλούς τόνους στην ανατ. Μεσόγειο. Πέντε χρόνια μετά στο ίδιο τραπέζι με την Αθήνα, γράφει η Ασκάμ.  Η λύση είναι εφικτή, η βούλησή μας δεδομένη, αναφέρει ο τίτλος της Μιλλιέτ ενώ για το δίκτυο «υπήρξαν και ωραίες ημέρες στο Αιγαίο και οι δυο χώρες έζησαν στιγμές φιλίας και στο παρελθόν»

Η γενική  εικόνα, όπως διαμορφώνεται από τις πολλές  διαρροές, καθώς δεν υπήρξαν επίσημες ανακοινώσεις, δείχνει  πως η τουρκική πλευρά θέλησε να οικοδομήσει επάνω στους προηγούμενους 60 γύρους  και πρότεινε να αξιοποιηθεί η προηγούμενη εμπειρία ως βάση για την οικοδόμηση των άτυπων συζητήσεων. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες τουρκικές πηγές η θέση της ελληνική πλευράς ήταν να αρχίσουν οι συζητήσεις  αυτές από  μηδενική βάση.

Την θέση αυτή της τουρκικής πλευράς, περί αξιοποίησης των προηγούμενων διερευνητικών, είχε προαναγγείλει εξ άλλου και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπογραμμίζοντας ότι σε αυτές θα προστεθούν  και οι νέες προτάσεις της Τουρκίας.

Ο πρέσβης επί τιμή, Αλέξανδρος Μαλλιάς σχολίασε πως το επιδιωκόμενο στην χθεσινή συνάντηση ήταν να αποκατασταθεί  ένα κλίμα εμπιστοσύνης των συνομιλητών. Τόνισε μάλιστα πως είναι σημαντικό να αποδειχθεί αν το σύνολο της τουρκικής πλευράς θα τηρήσει την εμπιστευτικότητα των συνομιλιών και παρέπεμψε σε παρελθούσες  αναληθείς δηλώσεις από την τουρκική πολιτική ηγεσία. Τόνισε πως αντικείμενο του διαλόγου είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Επισήμανε ωστόσο πως ενώ ο στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εφ όσον συμφωνηθεί ότι δεν μπορεί να εξευρεθεί λύση μεταξύ των δύο πλευρών, όνο για αυτά τα δύο θέματα. Σε αντιδιαστολή η Τουρκία έχει διαφορετικούς στόχους   μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα. Στην πρώτη περίπτωση επιδιώκει αλλαγή των όρων της συνθήκης της Λωζάνης. Στη δεύτερη  περίπτωση η Τουρκία μέσω των επαφών αυτών επιδιώκει να βελτιώσει την διεθνή της εικόνα καθώς είναι αποξενωμένη από σημαντικούς συμμάχους της και από τους φυσικούς της εταίρους  που κάποτε ήταν η Ευρωπαϊκή ¨Ένωση

Στην απόκλιση  στόχων μεσοπρόθεσμών και μακροπρόθεσμων συμφώνησε και ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Κώστας Λάβδας και εκτίμησε ότι η παρουσία του κ.Καλίν γίνεται κυρίως γιατί η Τουρκία επιδιώκει την επικοινωνιακή αναβάθμιση ώστε να δοθεί κυρίως η εντύπωση στην νέα αμερικανική διοίκηση πρωτίστως και στην Ε.Ε, ότι η γείτονα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτή του 2020 και του 19, αλλά είναι μια χώρα που θέλει τη διαπραγμάτευση. Τόνισε ως τόσο ότι για εμάς ο παράγοντας χρόνος είναι κρίσιμός  και αν η Τουρκία  ακολουθήσει παρελκυστική πολιτική, θα πρέπει αυτό να το ανεχτούμε μέχρι ενός σημείου. Επισήμανε δε ότι για την Τουρκία θα ήταν αρκετό να φτάσει τον Μάρτιο στη Σύνοδο της Ε.Ε, χωρίς να έχει γίνει τίποτα, όμως να φαίνεται ότι υπάρχει σε εξέλιξη μια διαδικασία συνομιλιών.

Οι εκτιμήσεις στην Αθήνα  με δεδομένο το υπάρχον κλίμα  αλλά και τις ελάχιστες προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί από ελληνικής πλευράς, παρουσιάζουν θετικό πρόσημο καθώς όπως όλα δείχνουν  παραμένει ο δίαυλος επικοινωνίας  και θα υπάρξει συνέχεια σε λιγότερο από δύο μήνες, επι ελληνικού εδάφους, μετά από μια περίοδο αποχής πέντε χρόνων.

Κωσταντινούπολη, Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

www.ert.gr

Παντιάς Ζαχαριάδης
image}

Αφήστε μια απάντηση