Πρόληψη ασθενειών σε καλλιέργειες με drones (Video)

Πρόληψη ασθενειών σε καλλιέργειες με drones (Video)

Το ερευνητικό έργο Mars για έγκαιρη ανίχνευση προσβολών από ιούς, μύκητες και τροφοπενίες εφαρμόζεται σε 5.000 στρέμματα σε Κοζάνη και Γρεβενά

Στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου MARS, που αποσκοπεί στην πρόληψη ασθενειών στα φυτά, με χρήση έξυπνων τεχνολογιών πραγματοποιούνται πτήσεις με πολύπτερο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) για την εναέρια επισκόπηση 5.000 στρεμμάτων στη Δυτική Μακεδονία, και την φωτογραφική αποτύπωση των καλλιεργειών, με σκοπό τη διαμόρφωση ενός ειδικού χάρτη απεικόνισης της περιοχής.

Κομβικό ρόλο στο πρόγραμμα για την έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση των ασθενειών στις καλλιέργειες, διαδραματίζει η εναέρια επιθεώρηση των χωραφιών. Και αυτό διότι με τις ειδικές πολυφασματικές κάμερες που διαθέτουν το drones, καθίσταται δυνατή η επισκόπηση και σε μήκη κύματος που δεν γίνονται αντιληπτά από την ανθρώπινη όραση, αλλά σχετίζονται άμεσα με την υγεία των φυτών.

Για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των επιδιώξεων του έργου, οι εταίροι του MARS έχουν τοποθετήσει επίσης μια σειρά από αισθητήρες στα εποπτευόμενα αγροτεμάχια, με τους οποίους παρακολουθούνται σε 24ωρη βάση δεδομένα για τη θερμοκρασία του αέρα, αλλά και την υγρασία εδάφους, περιβάλλοντος και του φυλλώματος στα φυτά. Τα στοιχεία αυτά, μεταφέρονται ασύρματα κι αποθηκεύονται σε μια βάση δεδομένων στο υπολογιστικό σύννεφο προς επεξεργασία.

Η τεχνολογική αρχιτεκτονική του ερευνητικού προγράμματος προβλέπει την ενοποίηση των επιμέρους υποσυστημάτων παρακολούθησης των αγρών σε ένα ενιαίο κέντρο ελέγχου, διαχείρισης και ειδοποιήσεων του παραγωγού μέσα από μια φιλικές εφαρμογές πληροφορικής

Η δυνατότητα διάγνωσης μιας ασθένειας σε πολύ πρώιμο στάδιο είναι καθοριστικής σημασίας παράμετρος στην άσκηση της γεωργίας. Με την έγκαιρη παρέμβαση του αγρότη εξοικονομούνται κόστη, μειώνονται τα χημικά που επιβαρύνουν το περιβάλλον, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται και η διάσωση της παραγωγής του

Εκτός από τους αγροτικούς συνεταιρισμούς Βελβεντού και Γρεβενών, στην υλοποίηση του προγράμματος Mars, που χρηματοδοτείται από τη δράση «Ερευνώ – Δημιουργών – Καινοτομώ» συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Πολυτεχνείο Κρήτης και οι εταιρείες Geosense και Agrosense.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Παναγιώτη Σαρηγιαννίδη η έξυπνη γεωργία λύνει πραγματικά προβλήματα με έξυπνο τρόπο και χαμηλό κόστος, ενώ τα αποτελέσματα φαίνονται άμεσα στην καλλιέργεια και την τσέπη του αγρότη. Όπως είπε μιλώντας στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3 η τεχνολογία μπορεί να είναι εργαλείο στα χέρια του αγρότη, στην προσπάθεια εναρμόνισης με τις προϋποθέσεις που θέτει η νέα ΚΑΠ για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα.

Σύμφωνα με τον γεωπόνο του αγροτικού συνεταιρισμού Γρεβενών Αθανάσιο Φωλίνα, με τις κάμερες και τους αισθητήρες που φέρουν τα drones οι αγρότες έλαβαν πληροφορίες που δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι, τόσο για δενδρώδεις όσο και για εκτατικές καλλιέργειες και αυτό βοήθησε ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση, χωρίς να χρειαστούν φυτοφάρμακα. Αυτό αφενός βοηθά στη διατήρηση του βιολογικού χαρακτήρα των καλλιεργειών της περιοχής, αφετέρου επιδρά στο κόστος. 

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΙΑΜΗΣ

www.ert.gr

Σοφία Χριστοφορίδου

Αφήστε μια απάντηση