Ο Κ. Λάβδας στην ΕΡΤ για τις προσδοκίες από τις διερευνητικές (video)

Ο Κ. Λάβδας στην ΕΡΤ για τις προσδοκίες από τις διερευνητικές (video)

Για τη σημασία της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Λάβδας.

«Πρόκειται για μια πρώτη επαφή και εξ όσων γνωρίζουμε είχε τον χαρακτήρα παράλληλων μονολόγων» ανέφερε ο κ. Λάβδας και συμπλήρωσε ότι  «το πραγματικό ερώτημα είναι τι θεωρεί η κάθε πλευρά ότι θα κερδίσει  από αυτή τη διαδικασία καθώς και οι δυο πλευρές έχουν λόγο να είναι σε αυτή». Υπογράμμισε  ότι για την Τουρκία είναι ακόμα σημαντικότερη αυτή η διαδικασία, καθώς είναι απαραίτητη για να δείξει στη νέα αμερικανική κυβέρνηση -ως προς την οποία ανησυχεί -ότι επιθυμεί τον διάλογο και φυσικά και για τη Σύνοδο Κορυφής στην ΕΕ.

Για την Ελλάδα σημείωσε ότι υπάρχει ένα ρίσκο καθώς όπως είπε χρειάζεται μεγάλη δεξιοτεχνία στο να διατηρήσουμε ανοικτό τον δίαυλο, «γιατί θέλουμε να μιλάμε και να αποφεύγουμε τις παρανοήσεις, αλλά από την άλλη μεριά να μην πιεστούμε να αποχωρήσουμε εμείς δίνοντας την εντύπωση ότι εμείς δεν θέλουμε τον διάλογο όταν γίνει αυτό που φοβόμαστε ότι θα γίνει, δηλαδή ότι η Τουρκία θα επιμείνει σε μια ατζέντα που θα περιλαμβάνει περίπου τα πάντα».

Χαρακτήρισε κρίσιμο παράγοντα τον χρόνο. Για την Τουρκία είπε ότι ο χρόνος είναι κάτι πολύ σαφές, προσπάθεια να πάρει ένα πιστοποιητικό καλής διαγωγής απέναντι στις ΗΠΑ και την ΕΕ ενώ για την Ελλάδα θα πρέπει να σημαίνει ότι θωρακιζόμαστε και παράλληλα επενδύουμε στα σενάρια τα οποία θέλουμε, που είναι μια βιώσιμη ειρήνη που προϋποθέτει όμως μια ισχυρή Ελλάδα.

www.ert.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση