Εβδομάδα πληρωμών φόρων και επιδομάτων – Πού μοιράζεται το 1,5 δισ. ευρώ

Πυκνή η ατζέντα το επόμενο διάστημα, τόσο για τις πληρωμές φόρων, όσο και για τις καταβολές επιδομάτων, ενώ λήγουν και κάποιες προθεσμίες για τα μέτρα στήριξης. Εκατομμύρια φορολογούμενοι και επιχειρήσεις πρέπει μέχρι το τέλος Ιανουαρίου να καταβάλουν φόρους περί τα 4 δισ. ευρώ ενώ παράλληλα  αναμένονται από το κράτος καταβολές επιδομάτων και άλλων διευκολύνσεων  με πιστώσεις ύψους τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ έως την Παρασκευή.  Αφορά  εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με περίπου 400.000 επιχειρήσεις να επωφελούνται από το πρόγραμμα της Επιστρεπτέας 5,  περίπου 700.000 δικαιούχοι από το επίδομα θέρμανσης και χιλιάδες ιδιοκτήτες που έχουν ζημιωθεί από τα κουρεμένα ενοίκια.

Καταρχάς να σημειωθεί πως από το υπουργείο Εργασίας ανακοινώθηκε σήμερα πως για τρεις μήνες  παρατείνονται τόσο η καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος όσο και του επιδόματος στέγασης, στις περιπτώσεις που, λόγω λήξης της ισχύος τους, απαιτείται η υποβολή νέας αίτησης των δικαιούχων κατά τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο του 2021. (https://www.in.gr/2021/01/25/economy/elaxisto-eggyimeno-eisodima-parateinetai-gia-treis-mines-katavoli-tou/).

Επίσης, με νομοθετική ρύθμιση, που θα κατατεθεί άμεσα, παρατείνεται έως τις 26 Μαρτίου 2021, η υποχρέωση καταβολής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, του ΦΠΑ και των λοιπών επιβαρύνσεων που αναλογούν σε αλκοολούχα προϊόντα

  • Σχετικά με τις υποχρεώσεις, μέχρι το τέλος μήνα καταβάλλεται η 7η δόση του φόρου εισοδήματος ύψους 454 εκατ. ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και  300 εκατ. ευρώ, επίσης λήγει η προθεσμία υποβολής της 5ης δόσης του ΕΝΦΙΑ ύψους 423 εκατ. ευρώ, αλλά και ο ΦΠΑ για τους μήνες Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου 2020 με έσοδα 620 εκατ. ευρώ.
  • Από την άλλη το ελληνικό δημόσιο θα καταβάλει σε περίπου 645.000 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα την αναλογία του Δώρου Χριστουγέννων για τον Δεκέμβριο, και αφορά την κρατική χρηματοδότηση που ανέρχεται σε έως 73 ευρώ ανά εργαζόμενο αναλόγως τις ημέρες που ήταν σε αναστολή η σύμβαση.
  • Εντός του μήνα προσδοκάται να  πληρωθούν οι ειδικές αποζημιώσεις για συμβάσεις που τέθηκαν σε αναστολή τον Οκτώβριο έως Δεκέμβριο και αφορούν όσες έγιναν διορθώσεις στην υποβολή των αιτήσεων από τους εργοδότες.

Επίσης, εκκρεμεί η υπουργική απόφαση του υπουργείου Εργασίας που θα διευκρινίζει  τους όρους χορήγησης του εφάπαξ επιδόματος 400 ευρώ σε αυταπασχολούμενους επιστήμονες, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα μπορούν να υποβληθούν δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας για τον Ιανουάριο αλλά και οι υπεύθυνες δηλώσεις των ιδιοκτητών ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας για τις ειδικές αποζημιώσεις των εργαζομένων.

Επίδομα θέρμανσης – Επιστρεπτέα – Ενοίκια
Ξεκινά την προσεχή εβδομάδα η καταβολή στους δικαιούχους της οικονομικής ενίσχυσης του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής αλλά και του επιδόματος θέρμανσης, ενώ αναμένεται   στη Βουλή η κατάθεση των νομοθετικών διατάξεων για τη μη καταβολή ενοικίων Ιανουάριο  – Φεβρουάριο για όσες επιχειρήσεις είναι κλειστές, αλλά και για την επιδότηση παγίων δαπανών για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία.

  • Οι αιτήσεις για τη Επιστρεπτέα ξεπέρασαν τις 700.000  αλλά δικαιούχοι είναι οι περίπου 400.000, όπου η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ αναμένεται να ανοίξει εντός των επόμενων ωρών, με την καταβολή των χρημάτων να ξεκινά από την την Τετάρτη. Το ελάχιστο ποσό στήριξης ανέρχεται σε 1.000 ευρώ. Ο 6ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής εκτιμάται το Μάρτιο με βάση τα στοιχεία του τζίρου για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.
  • Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η καταβολή της αποζημίωσης του δικαιούνται οι ιδιοκτήτες που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια το Νοέμβριο ενώ εκκρεμούν περίπου 60.000 περιπτώσεις ιδιοκτητών που δεν έχουν λάβει την αποζημίωση κυρίως γιατί δεν είχαν δηλώσει τον ΙΒΑΝ.
  • Αυτή την εβδομάδα ξεκινά και η πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους και εκτιμάται πως τα χρήματα θα αρχίσουν να καταβάλλονται στα τέλη της εβδομάδας. Το ποσό σε πρώτη φάση υπολογίζεται στα 60 εκατ. ευρώ και το ποσό εκτιμάται να κυμανθεί σε περίπου 110 εκατ. ευρώ. Το επίδομα κυμαίνεται από 80 έως 650 ευρώ και θα δοθεί σε 692.879 δικαιούχους. Για πρώτη φορά, πέρα από το πετρέλαιο θέρμανσης επιδοτείται και η αγορά φυσικού αερίου και υγραερίου, ενώ για οικισμούς με λιγότερους από 2.500 κατοίκους καλύπτεται  η αγορά καυσόξυλων και pellet.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Αφήστε μια απάντηση