«Nelly»: Τι είπε ο Γκ. Μαγιορκινης για τη μετάλλαξη της Μ. Βρετανίας

«Nelly»: Τι είπε ο Γκ. Μαγιορκινης για τη μετάλλαξη της Μ. Βρετανίας

Στο θέμα των μεταλλάξεων αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το Υπουργείο Υγείας την Παρασκευή 22/1 και συγκεκριμένα, ανέφερε ότι πήρε μέρος σε σύσκεψη υπό τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, με θέμα το συντονισμό και την ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης με τη λειτουργία πανελλαδικού Δικτύου που παρακολουθεί και αναλύει τις μεταλλάξεις και παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2.

Όπως δήλωσε, το δίκτυο θα πραγματοποιεί σε καθημερινή βάση ελέγχους για τη μοριακή επιτήρηση των μεταλλάξεων όχι μόνο από τη Βρετανία, αλλά και από χώρες που εμφάνισαν και αυτές μεταλλάξεις όπως η Ν. Αφρική και η Βραζιλία.

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως: «Η επιστημονική κοινότητα έχει επικεντρώσει την προσοχή της στα στελέχη που κουβαλάνε το αμινοξύ τυροσίνη στην θέση 501 της πρωτεΐνης Spike ακίδας του ιού. Να υπενθυμίσουμε ότι η ακίδα είναι το μόριο του ιού που αρπάζει το μόριο της αγγειοτενσίνης 2 στην επιφάνεια των κυττάρων και μέσω αυτής της αρπαγής μπορεί και εισέρχεται μέσα στα κύτταρά μας. Η αλλαγή του αμινοξέως ασπαραγίνη σε τυροσίνη στη θέση 501 της ακίδας, γνωστή στους επιστημονικούς κύκλους με το παρατσούκλι «Nelly», φαίνεται ότι βρίσκεται στα στελέχη της Μ. Βρετανίας, της Ν. Αφρικής και της Βραζιλίας.

Τα στελέχη αυτά έχουν συσχετιστεί με επιδημιολογικές αυξήσεις σε κάποιες περιοχές. Αν και δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητή η όποια συνεισφορά τους στην επιδημία, μέσω επαυξημένης μοριακής επιτήρησης με μεθόδους εξελικτικής επιδημιολογίας, όπως η φυλοδυναμική και φυλογεωγραφία, η παγκόσμια κοινότητα θα παρακολουθήσει τα φαινόμενα αυτά στενά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το βρετανικό στέλεχος με τη «Nelly» σχετίστηκε με το τρίτο κύμα, έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται η κάμψη της επιδημίας μέσω της σωστής εφαρμογής των κοινωνικών αποστάσεων».

www.ert.gr

Νάσος Μπράτσος
image}

Αφήστε μια απάντηση