Οι «μειωμένες παραδόσεις» κλείνουν εμβολιαστικά κέντρα ανά την Ευρώπη

Οι «μειωμένες παραδόσεις» κλείνουν εμβολιαστικά κέντρα ανά την Ευρώπη

Σε ένα νέο πλήγμα για τα ευρωπαϊκό εμβολιαστικό πρόγραμμα, η AstraZeneca ενημέρωσε την Ένωση για μειωμένη παράδοση εμβολίων κατά 60% το πρώτο τρίμηνο του 2021, πράγμα που σημαίνει ότι τα κράτη μέλη θα λάβουν περίπου 31 αντί 80 εκατομμύρια δόσεις. Οι καθυστερήσεις προκαλούν δυσφορία, δεδομένου ότι η έγκριση του εμβολίου αναμένεται ως τα τέλη Ιανουαρίου.Την ίδια ώρα η Βρετανική Ιατρική Ένωση ζητά με επιστολή της τη μείωση του διαστήματος μεταξύ της 1ης και 2ης δόσης του εμβολίου της Pfizer από 12 σε 6 εβδομάδες εκφράζοντας ανησυχία για μείωση της αποτελεσματικότητάς του.

«Κανένα άλλο κράτος στον κόσμο δεν έχει υιοθετήσει το μεσοδιάστημα των 12 εβδομάδων όπως το Ηνωμένο Βασίλειο», τονίζει ο Δρ. Τσάαντ Νάγκπολ, πρόεδρος της βρετανικής Ιατρικής Ένωσης.

«Η Κομισιόν και τα κράτη μέλη εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους γι` αυτή την καθυστέρηση. Επιμείναμε σε ένα ακριβές πρόγραμμα παράδοσης βάσει του οποίου τα κράτη μέλη θα πρέπει να σχεδιάσουν τα εμβολιαστικά τους προγράμματα», επανέλαβε η Επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλα Κυριακίδου.

«Κυρίως πρέπει κανείς να δούμε πώς θα είναι οι παραδόσεις τον Μάρτιο και αυτά τα ερωτήματα θα συγκεκριμενοποιηθούν στον επόμενο γύρο συνομιλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την AstraZeneca, μεθαύριο, Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, σημείωσε ο Αυστριακός υπουργός Υγείας, Ρούντολφ ‘Ανσομπερ.

Η Ιταλία που έχει ήδη μειώσει τον ημερήσιο αριθμό εμβολιασμών κατά δύο τρίτα. Εκφράζοντας ανησυχία ότι θα υποχρεωθεί να αναθεωρήσει συνολικά το πρόγραμμα, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε επανέλαβε τις προειδοποιήσεις για πιθανή προσφυγή εναντίον των φαρμακευτικών εταιρειών.

Το γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας αναστέλλει τη χορήγηση των πρώτων δόσεων ενώ στην περιφέρεια του Παρισιού οι ελλείψεις οδηγούν σε κλείσιμο ορισμένων εμβολιαστικών κέντρων.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε τους πολίτες να σταματήσουν να διαμαρτύρονται για την αργή διαδικασία του εμβολιασμού.

Η Γερμανία αναμένει ότι η βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca Plc θα παραδώσει 3 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της για την Covid-19 εντός του Φεβρουαρίου, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία στη διαδικασία παραγωγής, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν στην εφημερίδα Bild am Sonntag.

Ο Σπαν παραδέχτηκε πάντως ότι η ποσότητα αυτή είναι μικρότερη από την αναμενόμενη.

Πριν από την AstraZeneca αυτήν την εβδομάδα, μείωσε τις παραδόσεις και η κοινοπραξία Pfizer/BioNTech, λόγω της αναβάθμισης που κάνει σε ένα εργοστάσιό της ώστε να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα.

Ρεπορτάζ: Λήδα Παπαδοπούλου

www.ert.gr

Σοφία Χούντα

Αφήστε μια απάντηση