Εργασιακό, επικουρική ασφάλιση, κατάρτιση στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Κ. Χατζηδάκη

Εργασιακό, επικουρική ασφάλιση, κατάρτιση στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Κ. Χατζηδάκη

Τα νομοσχέδια για εργασιακό, επικουρική ασφάλιση και κατάρτιση θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Κωστή Χατζηδάκη  το μεσημέρι, στο υπουργείο Εργασίας.
Οι τρεις νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υψηλού ενδιαφέροντος για τον χώρο της εργασίας βρέθηκαν και στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης του υπουργού, Κωστή Χατζηδάκη, με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

Όπως τόνισε ο Κ. Χατζηδάκης, και οι τρείς παρεμβάσεις έχουν εκσυγχρονιστικό πρόσημο και «απαντούν» στις εξελίξεις που συντελούνται σε οικονομικό, τεχνολογικό και κοινωνικό επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη και τις επιπτώσεις από την πανδημία. «Μιλάμε για πρωτοβουλίες που επιδιώκουν να συνδυάσουν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με την προστασία των εργαζομένων» είπε.
Σε ότι αφορά εργασιακό νομοσχέδιο, ο υπουργός σημείωσε ότι, ρυθμίζει θέματα που έθεσαν οι εργοδότες, αλλά και οι εργαζόμενοι, Ισορροπεί όπως τόνισε. με γνώμονα τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές.

Ως προς το νομοσχέδιο για την κατάρτιση, το βασικό ζητούμενο είναι οι πόροι που διατίθενται να ωφελούν τους τελικούς δικαιούχους και να υπάρχει διαφάνεια και αποδοτικότητα.
Ο υπουργός χαρακτήρισε τις σχετικές δράσεις καλούς «αγωγούς» απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, με στόχο την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων μετά την απεμπλοκή της οικονομίας από τα μέτρα προστασίας.
Με την ευκαιρία, αναφέρθηκε και σε προγράμματα που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη και ήδη αξιοποιούν οι επιχειρήσεις, όπως αυτό της δημιουργίας 100.000 νέων θέσεων εργασίας, με την επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών- εργαζομένων) για έξι μήνες σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.
Σε ότι αφορά την επικουρική ασφάλιση ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, έχει ήδη παρουσιάσει τους βασικούς άξονες για τη σταδιακή μετατροπή του συστήματος επικουρικής ασφάλισης για τους νέους εργαζομένους από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό. Μεταξύ άλλων, επιδιώκεται η μεταρρύθμιση να είναι εύρωστη και γι’ αυτό έχουν παραγγελθεί τρεις μελέτες (αναλογιστική, μακροοικονομική και μελέτη βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους) που αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή μαζί με το σχέδιο νόμου.

www.ert.gr

Παντιάς Ζαχαριάδης
image}

Αφήστε μια απάντηση