Ενοίκιο : Χωρίς ενοίκιο και τον Μάρτιο οι κλειστές επιχειρήσεις – Τι μελετάται

Την δυνατότητα να μην πληρώσουν ενοίκιο και τον Μάρτιο όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο.

Η κυβέρνηση προχωρά στη στήριξη των επιχειρήσεων και μετά τον Φεβρουάριο.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, όσες ήταν κλειστές μέχρι τις 11 και 15 Ιανουαρίου αντίστοιχα δεν θα πληρώσουν καθόλου ενοίκιο.

Σε αυτές περιλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και αθλητισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.

Επιπλέον, εντάσσονται οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή η σχετική διάταξη που θα προβλέπει την απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, ενώ θα εκδοθεί και η υπουργική απόφαση που θα προβλέπει τη μείωση του ενοικίου κατά 40% για τις ανοιχτές αλλά πληττόμενες επιχειρήσεις για τον τρέχοντα μήνα.

Η κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις που συνεχίζουν να πλήττονται και θα παραμείνουν κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα  ετοιμάζεται να τους δώσει νέα ανάσα.

Στην πρώτη γραμμή, βρίσκεται η μείωση έως και 100% των ενοικίων η οποία εξετάζεται να ισχύσει και για το μήνα Μάρτιο.

Δηλαδή, οι επιχειρήσεις που θα παραμείνουν υποχρεωτικά με κατεβασμένα ρολά τουλάχιστον το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου θα απαλλαγούν πλήρως από την καταβολή ενοικίου και για το μήνα Μάρτιο, παίρνοντας σημαντική οικονομική ανάσα αφού για τους τρεις πρώτους μήνες του έτους θα έχουν μηδενικά ενοίκια.

Ακόμα και στο ενδεχόμενο κάποιες επιχειρήσεις εξ αυτών να επαναλειτουργήσουν είτε νωρίτερα ή εντός του Μαρτίου, στην κυβέρνηση προσανατολίζονται να καλύψουν πλήρως το ενοίκιο προκειμένου να στηρίξουν τους επιχειρηματίες στη δύσκολη προσπάθεια επανεκκίνησης της δραστηριότητάς τους.

Αποζημίωση των ιδιοκτητών ακινήτων

Στην περίπτωση που υλοποιηθεί ο σχεδιασμός, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποζημιωθούν από το κράτος για το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου ενοικίου και όχι για τη ζημιά που θα υποστούν και πάλι απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Για παράδειγμα, για ενοίκιο 1.000 ευρώ ο ενοικιαστής δεν θα πληρώσει τίποτα και ο ιδιοκτήτης θα εισπράξει από το κράτος το 80% του ενοικίου, ήτοι 800 ευρώ τα οποία θα είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα.

Οι εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι των συγκεκριμένων επιχειρήσεων οι οποίοι θα βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εργασίας θα συνεχίσουν να πληρώνουν το 60% του ενοικίου για την κύρια κατοικία τους ή για την κατοικία του παιδιού τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Αφήστε μια απάντηση