Γκίκας Μαγιορκίνης: «Μάσκα, ατομική υγιεινή και αποστάσεις, είναι τα όπλα μας» (video)

Γκίκας Μαγιορκίνης: «Μάσκα, ατομική υγιεινή και αποστάσεις, είναι τα όπλα μας» (video)

Στην εξέλιξη της πανδημίας σε παγκόσμια αλλά και σε ευρωπαϊκή βάση, αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το Υπουργείο Υγείας, την Παρασκευή 22/1/2021.

Συνεχίζεται η μείωση των κρουσμάτων στην επικράτεια και έχουμε εισέλθει σε περίοδο σταθεροποίηση και ύφεσης, αλλά η κατάσταση παραμένει εύθραυστη και μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξει, εάν υπάρξει χαλάρωση, δήλωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

Δίνοντας μία συνολική εικόνα ο κ. Μαγιορκίνης, ανέφερε ότι 100 εκατομμύρια είναι οι διαγνώσεις κρουσμάτων κορονοϊού σε παγκόσμια βάση, εκ των οποίων τα 28 εκατομμύρια έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη.
Σε παγκόσμια βάση κατέληξαν 2 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ την Ευρώπη κατέληξαν 650.000 άνθρωποι.

Σε ημερήσια βάση 800.000 είναι οι νέες διαγνώσεις σε παγκόσμια βάση και περίπου 17.000 οι θάνατοι.

Στη Γαλλία η επιδημία έδειξε σταθεροποίηση, στη Γερμανία δείχνει σημεία υποχώρησης, στο Ηνωμένο Βασίλειο η επιδημία δείχνει να συρρικνώνεται και στην Ιταλία έδειξε σημάδια ελαφράς υποχώρησης.

Ήδη έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του εμβολίου περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι.

Στις ΜΕΘ στη χώρα μας υπάρχει σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα κατεγράφη αποσυμπίεση της τάξης του 8% – 9%. Περίπου 100 άτομα την ημέρα κάνουν εισαγωγή στα νοσοκομεία και εξ αυτών προκύπτουν νέες διασωληνώσεις.
κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι ο αριθμός των νέων διαγνώσεων έχει μειωθεί κατά 20% στην Αττική και 30% στην Θεσσαλονίκη, ενώ βελτίωση καταγράφεται και στην ηλικιακή κατανομή.

«Μάσκα, ατομική υγιεινή και αποστάσεις, είναι τα όπλα μας» δήλωσε ο κ. Μαγιορκίνης και ανέφερε πως κάνουμε μικρά βήματα αξιολογώντας τα δεδομένα που προκύπτουν.

Ως προς το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού από το Ηνωμένο Βασίλειο, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι έγινε σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας με στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου μοριακής επιτήρησης, όχι μόνο για το μεταλλαγμένο στέλεχος του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και άλλων όπως του Αφρικανικού και του Βραζιλιάνικου.

www.ert.gr

Νάσος Μπράτσος
image}

Αφήστε μια απάντηση