Υπόθεση Μπεκατώρου: Επιστολή 8 Ολυμπιονικών στη World Sailing – Συνεχίζουν να σοκάρουν οι αποκαλύψεις

Υπόθεση Μπεκατώρου: Επιστολή 8 Ολυμπιονικών στη World Sailing – Συνεχίζουν να σοκάρουν οι αποκαλύψεις

H Σοφία Μπεκατώρου έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή που απέστειλαν οι Έλληνες Ολυμπιονίκες προς τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας, Κουάν Χάι Λι. Μέσω της επιστολής γίνεται αναλυτική ενημέρωση για την υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου και των καταγγελιών του Νίκου Κακλαμανάκη. Παράλληλα, οι Έλληνες Ολυμπιονίκες ζητούν να οριστεί προσωρινό διοικητικό όργανο που θα οδηγήσει σε εκλογές την ΕΙΟ στις 14 Μαρτίου.

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας

#olympicvalues #worldsailing #hellenicolympiccommittee…

Δημοσιεύτηκε από Sofia Bekatorou στις Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021

Την επιστολή υπογράφουν -μεταξύ άλλων- η Σοφία Μπεκατώρου, η Αμαλία Τσουλφά, ο Νίκος Κακλαμανάκης, ο Ανδρέας Κοσματόπουλος, ο Παναγιώτης Μάντης, ο Παύλος Καγιαλής, ο Βύρων Κοκκαλάνης, η Βιργινία Κραβαριώτη, η Βασιλεία Καραχάλιου και ο Γιάννης Μιτάκης.

Ο CEO της World Sailing Ντέβιντ Γκράχαμ επικοινώνησε με τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη προκειμένου να τον ενημερώσει και να ενημερωθεί, ενώ με ανακοίνωση της η ΕΙΟ γνωστοποίησε ότι έχει υποβάλει στην Παγκόσμια Ομοσπονδία αναλυτική ενημερωτική έκθεση για την σεξουαλική κακοποίηση που κατήγγειλε η Σοφία Μπεκατώρου. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσει το ΔΣ της για να εξετάσει τα καταστατικά περιθώριά τους για άμεσες ενέργειες.

Εν τω μεταξύ σοκάρουν τόσο οι λεπτομέρειες της υπόθεσης, όσο και οι νέες αποκαλύψεις που έρχονται στο φως με πρώτη μια 21χρονη σήμερα αθλήτρια της ιστιοπλοίας που βρήκε το σθένος μετά την Σοφία Μπεκατώρου να μιλήσει κι εκείνη για το δικό της βιασμό από τον προπονητή της, όταν ήταν σε ηλικία μόλις 11 ετών. Για το αδίκημα το οποίο δεν θεωρείται παραγραμμένο ενημερωθήκαν οι αρχές από την κ. Μπεκατώρου και η κοπέλα αναμένεται να κληθεί σε κατάθεση.

Συγκλονίζει και η περιγραφή των όσων βίωσε η ίδια η Σοφία Μπεκατώρου στο δωμάτιο με τον παράγοντα της ιστιοπλοΐας. «Τη στιγμή του βιασμού μου ένιωθα ντροπιασμένη και πολύ θυμωμένη», είπε στο Μεγκα όπου επανέλαβε ότι προσπάθησε να τον κάνει να σταματήσει, να καταλάβει ότι δεν υπάρχει συναίνεση. “Όταν τελείωσε, συνειδητοποίησα πως με είχε βιάσει. Ανέβηκα στο δωμάτιο μου, η συναθλήτρια μου κοιμόταν. Έκανα μπάνιο, ένιωθα τόσο βρώμικη. Ήθελα να βγάλω τη σάρκα από πάνω. Ένιωθα ντροπιασμένη και πολύ θυμωμένη που δεν είχα αντιδράσει, που δεν τον είχα σπρώξει με όλη μου τη δύναμη. Είχε όμως γίνει… Βγήκα να το πω τώρα γιατί τώρα μπορώ να το διαχειριστώ με τον εαυτό μου” εξήγησε.

Υπεύθυνες δηλώσεις «σιωπής» ζητούσε η Ομοσπονδία από τους αθλητές

Εν τω μεταξύ, υπεύθυνη δήλωση καλούνταν να υπογράψουν όλοι οι αθλητές των εθνικών ομάδων της ομοσπονδίας αποδεχόμενοι να μην κάνουν ρατσιστικές ή άλλου τύπου μειωτικές και δυσφημιστικές δηλώσεις ή αναρτήσεις στα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες μπορούν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο για συναθλητές, προπονητές, διοικητικούς παράγοντες ενώ πρέπει να συναινέσουν ότι υπάγονται «αποκλειστικά στη δικαιοδοσία των αθλητικών δικαιοδοτικών και πειθαρχικών οργάνων» και παραιτούνται «από κάθε δικαίωμα προσφυγής ενώπιον των πολιτικών Δικαστηρίων»

Ο ολυμπιονίκης Νίκος Κακλαμανάκης τον Νοέμβριο του 2019, είχε προβεί σε καταγγελίες στη Βουλή σε βάρος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας κάνοντας λόγο για «ομερτά».

Η διοίκηση της Ομοσπονδίας αξίωσε από τον αθλητή αποζημίωση 100.000 ευρώ για ηθική βλάβη από συκοφαντική δυσφήμιση. Τον Σεπτέμβριο του 2019 ο Νίκος Κακλαμανάκης ζήτησε να λάβει γνώση εγγράφων και στοιχείων από την Ομοσπονδία, προκειμένου να προετοιμάσει την άμυνα του. Τέσσερις μήνες μετά, όπως λέει, δεν έχει λάβει ακόμα κανένα στοιχείο.

www.ert.gr

Κωνσταντίνα Βαλαούρα
image}

Αφήστε μια απάντηση