Σχολεία: Στόχος το πρώτο κουδούνι για το 2021 και στη δευτεροβάθμια – Τι συζητείται στους σχεδιασμούς επανεκκίνησης

Σχολεία: Στόχος το πρώτο κουδούνι για το 2021 και στη δευτεροβάθμια – Τι συζητείται στους σχεδιασμούς επανεκκίνησης

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προηγηθεί το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο σχεδιασμό της επιστροφής στην κανονικότητα εξέφρασε χθες ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής. “Επόμενη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων. Άλλες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμα για να επαναλειτουργήσουν”, είπε ο κ. Μητσοτάκης βάζοντας φρένο σε σενάρια που πρόκριναν την επανεκκίνηση άλλων δραστηριοτήτων.

To άνοιγμα των Γυμνασίων και κυρίως Λυκείων που έχουν να αντιμετωπίσουν τη δοκιμασία των Πανελλαδικών θα τεθεί στην σύσκεψη των λοιμωξιολόγων την Παρασκευή, όπου θα εξεταστούν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανότερη ημερομηνία για την έναρξη των μαθημάτων πρέπει να θεωρείται η 1η Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με ειδικούς μέχρι τότε θα έχει συγκεντρωθεί ένα πλήθος δεδομένων από το επιδημιολογικό αποτύπωμα της επανέναρξης της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε συνδυασμό με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, που θα δίνει μια πρώτη εικόνα ως προς την επίδρασή τους στην εξέλιξη της πανδημίας. Στα αποτελέσματα αυτών των αναλύσεων θα βασίσουν τις όποιες αποφάσεις τους.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 516 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορονοϊού Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 300 άνθρωποι, ενώ καταγράφηκαν 27 νέοι θάνατοι .

(EUROKINISSI)

Την επόμενη εβδομάδα θα μπορούσαν να ανοίξουν τα σχολεία και σε τρεις εβδομάδες η εστίαση, είπε στην ΕΡΤ η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Μ. Παγώνη.

Η κυβέρνηση θεωρεί επιτυχημένη την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των δημοτικών με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Ταραντίλη να αναφέρει πως έκλεισαν μόλις τρία από τα 10.000 τμήματα που λειτουργούν σε όλη την επικράτεια ενώ εντοπίστηκαν μόλις επτά κρούσματα στα 5.000 τεστ που έγιναν σε εκπαιδευτικούς.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον Σκαι ξεκαθάρισε πως η απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες θα μας συντροφεύει για αρκετό καιρό, καθώς με την «απαγόρευση το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ελαττώνεις τις ευκαιρίες του ιού, ελαττώνεις τον μη αναγκαίο συνωστισμό».

Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε διαδικτυακή εκδήλωση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) εμφανίστηκε προβληματισμένος για την κίνηση το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, καθώς τα καταστήματα θα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν και την Κυριακή. Όπως είπε ο υπουργός «έχω μια ανησυχία, δεν το κρύβω, αλλά θα είμαστε παρόντες να λάβουμε κάθε μέτρο που απαιτείται».

Αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα είναι ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα έξαρσης τον Φεβρουάριο και διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση ότι τα βήματα πρέπει να είναι προσεκτικά και υπό συνεχή αξιολόγηση.

Την ίδια ώρα στο υπουργείο Ανάπτυξης είναι συνεχείς οι διαβουλεύσεις με φορείς της αγοράς για τα επόμενα βήματα επανεκκίνησης και άλλων κλάδων της οικονομίας. Χθες το πρωί υπήρξε νέος γύρος συζητήσεων με τους εκπροσώπους των χιονοδρομικών κέντρων καθώς η δραστηριότητά τους είναι εποχική με αποτέλεσμα ο χρόνος να πιέζει.

Την ίδια ώρα σε αναμονή παραμένει η εστίαση, καθώς εξακολουθούν να παραμένουν κλειστά εστιατόρια και καφέ. Το ενδεχόμενο άνοιγμα με λειτουργία μόνο σε εξωτερικούς χώρους, που φαίνεται να προκρίνεται από τους ειδικούς, δεν βρίσκει σύμφωνους τους καταστηματάρχες.

Στη σύσκεψη της Παρασκευής θα εξεταστεί και το άνοιγμα των πρακτορείων ΟΠΑΠ.

Αυτή τη στιγμή κοιτάμε για λειτουργία επιχειρήσεων, όπως τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, καθώς απασχολούν 20.000 προσωπικό, αλλά και καταστήματα που λειτουργούν με ραντεβού. Έχουμε ένα έτοιμο σχέδιο το οποίο θα παρουσιάσουμε στην Επιτροπή, είπε στον Αντ1 ο γενικός Γραμματέας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης .

Σε ισχύ, εν τω μεταξύ, παραμένει η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό με εξαιρέσεις μόνο για λόγους εργασίας, υγείας, για επισκέψεις διαζευγμένων γονέων, για τελετές, μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας σε περίπτωση των φοιτητών και εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.

www.ert.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση