Οι ΗΠΑ «επέστρεψαν» στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα (video)

Οι ΗΠΑ «επέστρεψαν» στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα (video)

Δια χειρός Μπάιντεν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής επιστρέφουν στη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

«Η τρίτη διάταξη που θα υπογράψω, και πρόκειται να το κάνω όσο είστε εδώ, είναι η δέσμευση μου για την επανένταξη της χώρας στη Συμφωνία του Παρισιού από σήμερα» τόνισε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ένα από τα 17 διατάγματα που υπέγραψε ο Τζο Μπάιντεν την πρώτη του μέρα στον Λευκό Οίκο προβλέπει την έναρξη της διαδικασίας για την επανένταξη της χώρας στη συμφωνία του Παρισιού, ακυρώνοντας μια από τις πιο εμβληματικές ενέργειες του Ρεπουμπλικάνου προκατόχου του. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ ενημέρωσε τα Ηνωμένα Έθνη για την πρόθεσή του να αποσύρει την Ουάσινγκτον από την Συνθήκη του Παρισιού το 2019 , ενώ οι ΗΠΑ αποχώρησαν και τυπικά από τη συμφωνία τον Νοέμβριο του 2020. Η απόφαση αυτή σήμαινε τη δραστική μείωση της αμερικανικής συμβολής στο ταμείο που συνδράμει φτωχότερα κράτη να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, ο Τραμπ είχε βάλει στο συρτάρι διατάξεις για την περιβαλλοντική προστασία, ενώ στα πρώτα χρόνια της προεδρίας του υπήρξε μικρή αύξηση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα στη χώρα. 

Η στροφή 180 μοιρών των Ηνωμένων Πολιτειών για διεθνή συνεργασία για την κλιματική αλλαγή έφερε χαμόγελα στη διεθνή κοινότητα. 

Την απόφαση του Μπάιντεν χαιρέτισε ο  Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες σημειώνοντας ότι προσβλέπει στον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ για την επιτάχυνση των παγκόσμιων προσπαθειών προς την κλιματική ουδετερότητα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλωσόρισε με ανακοίνωση τη στάση του νέου αμερικανού προέδρου, ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συνεχάρη τον Μπάντεν με ένα tweet στην αγγλική γλώσσα. «Όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του καιρού μας. Όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τα κλιματικά δεδομένα αναλαμβάνοντας δράση υπέρ του πλανήτη μας, καλωσήρθατε και πάλι στη Συμφωνία του Παρισιού», έγραψε ο Γάλλος πρόεδρος. 

Ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα, μηχανικός περιβάλλοντος Δημήτρης Λάλας τόνισε στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3 ότι είναι πολύ σημαντική αυτή η απόφαση καθώς προ Τραμπ οι ΗΠΑ υπέγραψαν δεσμεύσεις ότι θα μειωθούν οι εκπομπές 26%-28% μέχρι το 2025, ενώ προεκλογικά ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα μηδενίσουν τις εκπομπές  μέχρι το 2050. Αυτή η δέσμευση βάζει τις ΗΠΑ στον ίδιο στίβο με τη Ε.Ε, παρότι δύο γερουσιαστές από τη Βιρτζίνια και την Μοντάνα προσπαθούν να βάλουν προσκόμματα. Οι ΗΠΑ είναι η 2η χώρα παγκοσμίως, με παραγωγή 6.300 εκατ. τόνων ρύπων ετησίως. Η Κίνα έβαλε δεσμευτικό στόχο για μηδενικές εκπομπές το 2060 και αυτό είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό νέο.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΛΕΞΙΑ ΤΖΙΩΝΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ

www.ert.gr

Σοφία Χριστοφορίδου