Ικανοποίηση για το άνοιγμα του λιανεμπορίου – Αργότερα η εστίαση (audio+video)

Ικανοποίηση για το άνοιγμα του λιανεμπορίου – Αργότερα η εστίαση (audio+video)

Ικανοποίηση υπάρχει στο οικονομικό επιτελείο και ειδικότερα στο Υπουργείο Ανάπτυξης από την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου, καθώς η αγορά κινείται σε θετική τροχιά, με τους επαγγελματίες να τηρούν όλα τα μέτρα. Μεγάλο στοίχημα αποτελεί το άνοιγμα της εστίασης, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι εισηγήσεις των ειδικών είναι που καθορίσουν τα επόμενα βήματα της οικονομίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα τόνισε ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης -όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός χθες από το βήμα της Βουλής- είναι το άνοιγμα των σχολείων και τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ που απασχολούν περίπου 20.000 εργαζόμενους. «Μέσα σε αυτή τη δυναμική κατάσταση του ιού, δύσκολα μπορεί να δει κανείς πιο μακριά«, είπε και πρόσθεσε ότι τα καταστήματα εστίασης δεν μπορούν να λειτουργήσουν κάτω από τις συνθήκες του εξωτερικού χώρου.
Για τη στήριξη των επιχειρήσεων ο υπουργός σημείωσε ότι «θα πρέπει να φτάσουμε στο τέλος να δούμε πόσο έχει πληγεί αυτό το κομμάτι της οικονομίας για να έχουμε συνολική εικόνα και να πάρουμε μέτρα στήριξης».

Αναφερόμενος στο άνοιγμα του λιανεμπορίου επεσήμανε ότι «η αγορά κινείται ομαλά, όλοι οι επαγγελματίες τηρούν τα μέτρα, σαφώς υπάρχουν κάποιες ουρές, πάντως είναι φυσιολογικό», ενώ υπογράμμισε ότι η εφαρμογή του click away «δεν επιβαρύνει καθόλου τα επιδημιολογικά δεδομένα και ότι μπορεί να ανοίξει η αγορά».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Κουράσης, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Από τις 6», ανέφερε ότι είναι δύσκολο να ανοίξει τώρα η εστίαση καθώς, όπως έχουν επισημάνει και οι επιδημιολόγοι, πρώτα θα ανοίξουν οι εξωτερικοί χώροι και μετά οι εσωτερικοί. Ο κ. Κουράσης σημείωσε ότι οι καιρικές συνθήκες είναι το δεδομένο που καθορίζει και το χρόνο επαναλειτουργίας της εστίασης.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στον κλάδο η πανδημία και στη δινή θέση που έχουν περιέλθει οι επιχειρηματίες στην εστίαση, γνωστοποίησε ότι χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε τηλεδιάσκεψη με το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και συναφών επαγγελμάτων όπου τέθηκε το θέμα της ρευστότητας αλλά και δύο σημαντικά θέματα όταν επανέλθουμε στην κανονικότητα και αφορούν τη στήριξη των επιχειρήσεων τους. Ο κ. Κουράσης ανέφερε ότι ζήτησαν από τον κ. Σταϊκούρα να έχουν στήριξη από το υπουργείο μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων, ενώ μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής να ενισχυθεί η ρευστότητα και η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων αυτών.

www.ert.gr

Βιβή Παπαστεφάνου

Αφήστε μια απάντηση