Χαραμάδα αισιοδοξίας από τα επιδημιολογικά δεδομένα (video)

Χαραμάδα αισιοδοξίας από τα επιδημιολογικά δεδομένα (video)

Σταθεροποιητική είναι η τάση που καταγράφει η πορεία της πανδημίας στην χώρα μας.

Η επιδημιολογική εικόνα θα εξεταστεί στο τέλος της εβδομάδας, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση για νέα σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Εν τω μεταξύ στο μικροσκόπιο των ειδικών επιστημόνων είναι και οι μεταλλάξεις του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ χθες ανακοινώθηκαν 566 νέα κρούσματα ,320 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι  και 30 έχασαν τη ζωή τους.

Το επόμενο βήμα για την επιτροπή των επιστημόνων την Παρασκευή θα είναι το άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων και μετά, αξιολογώντας βήμα- βήμα την κατάσταση, να αποφασίσουν για την εστίαση.

Πολλά  είναι τα σενάρια  που εξετάζονται  αυτή τη στιγμή όπως για παράδειγμα πως θα συνεχιστεί η απαγόρευση τη νύχτα. Η ενδεχόμενη  απελευθέρωση του ψαρέματος και του κυνηγιού  που όμως δεν συνδυάζεται εύκολα με την απαγόρευση της μετακίνησης από νομό σε νομό.

Η πρόεδρος της  ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη έθεσε τις επιστημονικές προτεραιότητες  στην ΕΡΤ ξεκαθαρίζοντας  πως πρώτη προτεραιότητα είναι  να μην πιεστεί το σύστημα Υγείας και όταν «μιλάμε για εστίαση, μιλάμε για εξωτερικούς χώρους με θερμάστρες και προς το τέλος Φεβρουαρίου».

Επίσης αναφερόμενη στο θέμα τον εμβολιασμών σημείωσε  πως στόχος είναι στο τέλος Ιουνίου να έχει εμβολιαστεί το 60% και να υπάρχει ανοσία. Όταν ρωτήθηκε για εμβολιασμούς στα  νοσοκομεία, είπε ότι θα μπορούν να γίνονται σε μεγάλα κέντρα με ομάδα γιατρών γιατί στα νοσοκομεία το προσωπικό  γιατροί και νοσηλευτές έχουν να ασχοληθούν με ασθενείς, covid και μη , χειρουργεία, εφημερίες κ.α.

Εξ άλλου την περασμένη Παρασκευή  ο  καθηγητής Σωτήρης  Τσιόδρας  μιλώντας  σε διαδικτυακό σεμινάριο για τη Δημόσια Υγεία και την Κοινωνική Ιατρική τόνισε την ύπαρξη μεγάλής πρόθεσης εμβολιασμού από τους Έλληνες.  Αναγνώρισε  την κούραση τους από τα παρατεταμένα μέτρα και τη χρήση μάσκας δεν απέκλεισε την πιθανότητα να γίνεται εμβολιασμός κατά του κορονοϊού  κάθε χρόνο ώστε να προστατευόμαστε και από τις μεταλλάξεις. Όπως δηλαδή συμβαίνει και με την γρίπη. Έκανε  δε την εκτίμηση ότι όπως δείχνουν τα πράγματα ο κορονοϊός ήρθε για να μείνει.

Στο μεταξύ στην Β.Ελλάδα στην Ευκαρπία  η διεύθυνση του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ευκαρπίας, ανέστειλε τη λειτουργία  του, λόγω συρροής κρουσμάτων κορoνοϊού. Η αναστολή ξεκινάει από σήμερα και θα ισχύει για 14 ημέρες.

Η αγορά συνεχίζει να παίρνει «βαθιές ανάσες» μετά από πολλές ημέρες υπολειτουργίας λόγω των περιοριστικών μέτρων . Πολλοί είναι οι κλάδοι που επιζητούν  να ανοίξει κα για αυτούς η αγορά .Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των χιονοδρομικών κέντρων.  Ο  υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης που έχει τηλεδιάσκεψη  με τους υπεύθυνους ,   τόνισε ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με τον παράγοντα του χρόνου καθώς τα χιονοδρομικά δουλεύουν συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Σημείωσε μάλιστα ότι θα μπορούσε να εξεταστεί μαζί με το άνοιγμα των χιονοδρομικών και το άνοιγμα των σαλέ με την είσοδο ατόμων με βάση τα τετραγωνικά μέτρα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος  Αριστοτελεία Πελώνη για την περαιτέρω άρση των μέτρων θύμισε ότι η κυβέρνηση προχωρά πολύ προσεκτικά και βήμα-βήμα διευκρινίζοντας ότι οι οποίες πολιτικές  αποφάσεις  λαμβάνονται από την κυβέρνηση έχουν ως γνώμονα τις εισηγήσεις της επιτροπή των επιστημόνων  που αναλύουν τα δεδομένα και συνεδριάζουν κάθε Παρασκευή.

Για την περεταίρω άρση των μέτρων τόνισε ότι θα πρέπει να συνυπολογιστεί  η επίδραση της άρσης των μέτρων από τις προηγούμενες αποφάσεις και παρέπεμψε στην επικείμενη ομιλία του πρωθυπουργού στην Βουλή  υπογραμμίζοντας πως με την καλυτέρευση των δεδομένων  η κυβέρνηση είχε πάντα την πρόθεση για το άνοιγμα της εκπαίδευσης και τη λειτουργεία του λιανεμπορίου .

www.ert.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση