Συζήτηση για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης – Ο πρωθυπουργός στο βήμα (live)

Συζήτηση για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης – Ο πρωθυπουργός στο βήμα (live)

Συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν.μ στο Ιόνιο, ζήτημα στο οποίο τοποθετείται αυτήν την ώρα ο Πρωθυπουργός. Θα ακολουθήσουν ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε απαράδεκτη την τακτική της Άγκυρας να θεωρεί casus belli την επέκταση των χωρικών μας υδάτων.

Δείτε τις εργασίες στη Βουλή σε απευθείας μετάδοση

Ο Υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει -οποτεδήποτε θέλει- τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια και ότι η διεύρυνση της αιγιαλίτιδας ζώνης προς δυσμάς, αποτελεί το πρώτο στάδιο στην κατεύθυνση αυτή.

Σύμφωνα με τις έως τώρα τοποθετήσεις τους,  τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκφράζουν ανησυχία για την πορεία των διερευνητικών και επικρίνουν την κυβερνητική στρατηγική να μεταθέσει χρονικά την επέκταση των χωρικών υδάτων και στα ανατολικά της Κρήτης. Ωστόσο, παρά τις επιφυλάξεις τους αναμένεται να υπερψηφίσουν την επέκταση με εξαίρεση το ΚΚΕ που δήλωσε ότι θα ψηφίσει παρών

Η Ελλάδα δεν συζητά στο πεδίο εκείνο που επιβουλεύεται την εθνική της κυριαρχία, τόνισε στην ΕΡΤ ο Aναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Εκτίμησε ότι οι πρώτες επαφές θα αναλωθούν σε μία αποτίμηση όσων έγιναν στις προηγούμενες διερευνητικές.

Την ίδια ώρα η Άγκυρα επιχειρεί να βάλει «φρένο» στην ώθηση που δίνει στην ελληνική αποστολή το ατού της επέκτασης των χωρικών υδάτων. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου είπε ότι δεν είναι σωστό να επιλέγει κανείς ένα θέμα και να λέει ότι κάνουμε διερευνητικές επαφές, και παράλληλα αρχίζει τριήμερες επαφές στις Βρυξέλλες.

www.ert.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση