19/1:Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ στην πρώτη συναυλία της για το νέο έτος στo Τρίτο Πρόγραμμα

19/1:Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ στην πρώτη συναυλία της για το νέο έτος στo Τρίτο Πρόγραμμα

Την πρώτη συναυλία της για το νέο έτος παρουσιάζει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση της καταξιωμένης μαέστρου Ζωής Ζενιώδη, σε απευθείας μετάδοση από το Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 και 95,6 FM.
Την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021 στις 10 το πρωί με μια πρωτότυπη συλλογή από πανέμορφα ρομαντικά και λυρικά έργα που ξυπνούν συναισθήματα και εικόνες  ξεκινά ο νέος κύκλος ραδιοφωνικών συναυλιών από την εκπομπή «Όλα τα πρωινά  του Τρίτου» με παραγωγό τον Διονύση Μαλλούχο από το Studio C της ΕΡΑ.

Τη συναυλία θα ανοίξει το σύνολο χάλκινων πνευστών της Ορχήστρας με το ονειρικό Après un rêve Op.7 No.1, ένα από τα πιο εκστατικά τραγούδια σε μεταγραφή για χάλκινα πνευστά του Γάλλου συνθέτη, οργανίστα, πιανίστα και δάσκαλου, Γκαμπριέλ Φωρέ (1845-1924).

Ακολουθούν τα έργα:

I crisantemi του Τζιάκομο Πουτσίνι (1858-1924)

Ο Τζιάκομο Πουτσίνι συνέθεσε το ελεγειακό κομμάτι I crisantemi (Τα χρυσάνθεμα) σε μια νύχτα με αφορμή τον ξαφνικό θάνατο του φίλου του Amadeo di Savoia, Δούκα της Αόστα. Ο τίτλος προέρχεται από τη σημασία του ίδιου του λουλουδιού που αντιπροσωπεύει τον ηρωισμό, την πίστη και το πένθος.

Lyrisches Andante – Μαξ Ρέγκερ (1873 – 1916)

Ο Μαξ Ρέγκερ αναγνωρίστηκε ως μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες του γερμανικού μοντερνισμού. Η μουσική του είναι επιφορτισμένη με περίπλοκο ιστορικό νόημα και καινοτόμες τεχνικές σύνθεσης. Το Lyrisches Andante, που αποτελεί μία απο τις πρώτες του συνθέσεις για ορχήστρα, εντυπωσιάζει πάνω από όλα με τις αξέχαστες μελωδίες του, για τις οποίες χρησιμοποιούνται ενδιαφέρουσες αρμονικές.

Sospiri, Op. 70 – Έντουαρντ Έλγκαρ (1857- 1934)

Πρόκειται για ένα adagio για ορχήστρα εγχόρδων, άρπα (ή πιάνο) και όργανο (ή
αρμόνιο) που συνέθεσε ο Άγγλος συνθέτης Ε.‘Ελγκαρ πριν απο την έναρξη του
Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Αρχικά προοριζόταν για βιολί και πιάνο, ως
συνοδευτικό κομμάτι του Salut d’ Amour. Ωστόσο κατά τη σύνθεσή του
συνειδητοποίησε τη δύναμη του έργου και αποφάσισε έναν πιο έντονο τίτλο,
ονομάζοντάς το Sospiri, που σημαίνει αναστενάζω.

Adagietto – Γκούσταβ Μάλερ (1860-1911)

Ο Αυστριακός συνθέτης Γ. Μάλερ συνέθεσε το Adagietto , ένα πανέμορφο ρομαντικό κομμάτι μουσικής για τη σύζυγο του, Alma. Αποτελεί το τέταρτο μέρος της Πέμπτης Συμφωνίας του, γραμμένο για έγχορδα και άρπα, δημιουργώντας έτσι μία ατμόσφαιρα οικειότητας. Εγινε ευρύτατα γνωστό το 1971, όταν χρησιμοποιήθηκε στη ταινία του Λουτσίνο Βισκόντι «Θάνατος στη Βενετία».

Salut d’amour op. 12 – Έντουαρντ Έλγκαρ (1857- 1934)

Είναι ένα από τα πιο γνωστά έργα του Έλγκαρ και έχει μεταγραφεί για πολύ διαφορετικούς συνδυασμούς οργάνων. Γράφτηκε το 1888, αρχικά ονομάστηκε Liebesgruss («Χαιρετισμός της Αγάπης») και ήταν αφιερωμένο στην Caroline Alice Roberts μετέπειτα σύζυγο του συνθέτη.

Cavalleria Rusticana – Intermezzo- Πιέτρο Μασκάνι (1863- 1945)

Οι συνθέτες της όπερας έγραψαν μερικές φορές οργανικά intermezzi ως συνδετικά κομμάτια μεταξύ των πράξεων της όπερας. Το πιο διάσημο αυτού του τύπου είναι πιθανώς το intermezzo από την όπερα Cavalleria Rusticana του Ιταλού συνθέτη Πιέτρο Μασκάνι, μία από τις πιο όμορφες μελωδίες που έχουν γραφτεί ποτέ. Έχει χρησιμοποιηθεί στο τέλος της ταινίας «Νονός Νο3» του Φράνσις Φορντ Κόπολα και στους τίτλους έναρξης της ταινίας «Οργισμένο Είδωλο» του Μάρτιν Σκορτσέζε.

Intermezzo for Strings, Op. 13- Άντον Στεπάνοβιτς Αρένσκι (1861-1906)

Ο Ρώσος συνθέτης και πιανίστας της ύστερης ρομαντικής περιόδου, Άντον Στεπάνοβιτς Αρένσκι υπήρξε μαθητής του Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακωφ και έγινε ο ίδιος καθηγητής των Α. Σκριάμπιν και Σ.Ραχμάνινοφ. Έγινε γνωστός, περισσότερο, για την οργανική μουσική, τις όπερες και τα τραγούδια του. Αυτό το μεμονωμένο φασαριόζικο intermezzo σε σολ ελάσσονα, που ερμηνεύει στο φινάλε της συναυλίας η ΕΣΟ ήταν αφιερωμένο στον Μουσικό Κύκλο της Μόσχας.

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021 στις 10.00 στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 και 95,6 FM
Όλα τα πρωινά του Τρίτου, παρουσίαση Διονύση Μαλλούχου απ’ ευθείας μετάδοση από το Studio C της ΕΡΑ.
Ηχοληψία για τα Μουσικά Σύνολα: Νίκος Θεοδωρακόπουλος
Ηχοληψία για το Τρίτο Πρόγραμμα: Κωνσταντίνος Λούβαρης
Μουσική Διεύθυνση, Ζωή Ζενιώδη
Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ.

www.ert.gr

Δήμητρα Λαχουρή