Χιόνισε στη Σαχάρα – Στους -3°C η θερμοκρασία

Share this

Ενώ ο Ιανουάριος φέρνει χιόνι και κρύο σε πολλά μέρη του κόσμου, το να χιονίζει στη Σαχάρα φαντάζει σχεδόν ανήκουστο. Όσο παράξενο φαίνεται, έχει συμβεί. Ο ψυχρός καιρός έφτασε στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή με τις θερμοκρασίες να πέφτουν κάτω από το μηδέν και ορισμένα μέρη της ερήμου της Σαχάρας να καλύπτονται από χιόνι.

Το Geo News ανέφερε ότι οι άνθρωποι συρρέουν στην κοντινή έρημο για να ρίξουν μια ματιά στο χιόνι που είχε πέσει. Το χιόνι έπεσε επίσης κοντά στην πόλη Αΐν Σέφρα στην Αλγερία αυτήν την εβδομάδα. Ο φωτογράφος Karim Bouchetata πήρε απίστευτες φωτογραφίες από πάγο που καλύπτει την άμμο στη μικρή πόλη της ερήμου της Σαχάρας.

Τα πρόβατα φαινόταν να στέκονται στους αμμόλοφους που καλύπτονται από πάγο την Τετάρτη καθώς οι θερμοκρασίες έπεσαν στους -3C. Η πόλη Αίν Σέφρα, η οποία χαρακτηρίζεται και ως «πύλη της ερήμου», στην Αλγερία έγινε κατάλευκη. Βρίσκεται περίπου 1.000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και περιβάλλεται από τα όρη του Άτλαντα.

Αυτή είναι η τρίτη φορά τα τελευταία 40 χρόνια που η συγκεκριμένη περιοχή «βλέπει» χιόνι. Αυτό είχε συμβεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2016 όπου μάλιστα, είχαν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα στην κίνηση ανθρώπων και οχημάτων λόγω της ολισθηρότητας των δρόμων.

Η πρώτη φορά που είχε πέσει χιόνι στην περιοχή ήταν το 1979 μόνο που τότε η χιονόπτωση είχε διαρκέσει μισή ώρα.

Η έρημος της Σαχάρας καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Αφρικής και έχει περάσει από αλλαγές θερμοκρασίας και υγρασίας τα τελευταία εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Ενώ είναι γνωστό ότι οι θερμοκρασίες στις ερήμους μπορεί να μειωθούν δραματικά κατά τη διάρκεια της νύχτας, αυτό συνήθως δεν φέρει μαζί του πάγο ή χιόνι, τουλάχιστον εν μέρει λόγω των χαμηλών επιπέδων υγρασίας. Αλλά είναι μια ανάπαυλα από την καυτή ζέστη, τουλάχιστον για λίγο.

Share this

Αφήστε μια απάντηση