Ρολά σήκωσαν τα καταστήματα – Τα επόμενα βήματα που εξετάζει η κυβέρνηση

Ρολά σήκωσαν τα καταστήματα – Τα επόμενα βήματα που εξετάζει η κυβέρνηση

Ανάσα για χιλιάδες επαγγελματίες και εργαζόμενους είναι το σημερινό άνοιγμα του λιανεμπορίου. Με αυστηρά μέτρα προστασίας αλλά και εκπτώσεις τα εμπορικά καταστήματα σήκωσαν ρολά και υποδέχθηκαν τους καταναλωτές που, παρά το τσουχτερό κρύο, έσπευσαν, να κάνουν τις αγορές τους.

Στο μεταξύ, ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να αρθεί το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, με στόχο το άμεσο άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων. Το θέμα αναμένεται να τεθεί την επόμενη Παρασκευή στη συνεδρίαση της επιτροπής.

Τα καταστήματα άνοιξαν τις πόρτες τους στις 7 το πρωί με μια σειρά από μέτρα, αυστηρούς ελέγχους, αλλά και εκπτώσεις. Οι εμπορικοί δρόμοι απέκτησαν πάλι ζωή, με καταναλωτές να κρατούν τσάντες στα χέρια και να τρέχουν να προλάβουν το χρονικό περιθώριο των δύο ωρών από την στιγμή της αποστολής του sms με τον κωδικό 2 στο 13033, για να κάνουν τα ψώνια τους.

Στα καταστήματα λιανικής πώλησης επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τετραγωνικά μέτρα και μάλιστα οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να έχουν αναρτήσει έγγραφο με τον μέγιστο αριθμό ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.

Στα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής απαιτείται ραντεβού και εφόσον είναι έως 100 τετραγωνικά επιτρέπονται μέχρι 4 άτομα, αρκεί να τηρείται η απόσταση των δύο μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας. Για μεγαλύτερους χώρους, η αναλογία είναι ένας επιπλέον πελάτης ανά 25 τετραγωνικά για το κομμάτι του καταστήματος που υπερβαίνει τα 100 τετραγωνικά.

Ειδικά για τις «κόκκινες» περιοχές που έχουν υψηλό αριθμό κρουσμάτων, η αγορά θ’ ανοίξει με τη γνωστή μέθοδο του click away. Αυτό θα γίνει για παράδειγμα, στην Κάλυμνο, τη Λέσβο, τη Βοιωτία, τον Ασπρόπυργο, τις Αχαρνές, την Αργολίδα και την Σπάρτη.

Η αγορά της Κοζάνης άνοιξε με -8 βαθμούς κελσίου και τους εργαζόμενους του δήμου να προσπαθούν να σπάσουν τον πάγο από τα πεζοδρόμια. Απτόητοι ωστόσο οι κάτοικοι δεν θέλησαν να χάσουν την πρώτη μέρα ανοίγματος της αγοράς.

Η αγορά αναμένεται να ζεσταθεί και από τις χειμερινές εκπτώσεις που θα κινηθούν σε επίπεδα ακόμα και άνω του 50% ή και 60% και θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Ακης Αθανασόπουλος, Μαίρη Σκανδάλη, Λία Χριστάρα, Δέσποινα Αμαραντίδου, Επιμέλεια: Νόρα Μολυβιάτη

www.ert.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση