Σπάει η αλυσίδα της σιωπής – Άλλες δύο αθλήτριες μιλούν στην ΕΡΤ για σεξουαλικές παρενοχλήσεις

Σπάει η αλυσίδα της σιωπής – Άλλες δύο αθλήτριες μιλούν στην ΕΡΤ για σεξουαλικές παρενοχλήσεις

Σπάνε τα ταμπού για τη σεξουαλική βία κατά των γυναικών, μετά τη δημόσια εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου. Άλλες δύο αθλήτριες λύνουν τη σιωπή τους και αποκαλύπτουν στην ΕΡΤ ότι έπεσαν και οι ίδιες θύματα ανάλογων παρενοχλήσεων από παράγοντες των ομάδων τους.

Τη δική της τραυματική εμπειρία περιγράφει στην κάμερα της ΕΡΤ η διεθνής πολίστρια Μάνια Μπίκοφ όταν σε νεαρή ηλικία επισκέφτηκε γιατρό για να την βοηθήσει να ξεπεράσει τραυματισμό στον ώμο.

«Μου ζήτησε να κατεβάσω το μαγιό μου, τότε τα έχασα. Υπάκουσα, δεν μου άρεσε. Το συζήτησα με άλλες συναθλήτριες. Στην επόμενη επίσκεψη το ίδιο. Αντέδρασα και μου είπε: «γιατί ντρέπεσαι εκεί». Ταράχτηκα. Καταλαβαίνω τώρα ότι ήταν σοβαρό» ανέφερε η διεθνής πολίστρια.

O ασκός του Αιόλου άνοιξε με αφορμή την αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου για τον βιασμό της…. Η πρώτη που τη στήριξε με ανάρτησή της ήταν η Μάνια Μπίκοφ, έχοντας διανύσει χιλιάδες μίλια στην ανοιχτή θάλασσα, μια δυνατή γυναίκα και αθλήτρια, μίλησε για το πόσο δύσκολο είναι να αποδεχτείς οτι είσαι το θύμα και να ξεπεράσεις τις ενοχές που σου φορτώνει ο θύτης.

«Κοπιάζει όλη σου τη ζωή. Είναι πολύ δύσκολο να πας κόντρα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους. Διακυβεύεται η καριέρα σου, η ηρεμία σου. Επιτέλους μιλήστε, να ανοίξουν και άλλα στόματα» είπε η Μάνια Μπίκοφ.

Oι σκελετοί βγήκαν από την ντουλάπα και για την παγκόσμια πρωταθλήτρια κολύμβησης, Ραμπέα Ιατρίδου. Έχοντας κατακτήσει παγκόσμιες και πανευρωπαϊκές διακρίσεις , ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι στην αρχή της καριέρας της βίωσε την σεξουαλική παρενόχληση.

Η Ραμπέα Ιατρίδου πριν από 27 χρόνια ντράπηκε, φοβήθηκε, δεν μίλησε… Μέσω της ΕΡΤ ενώνει τη φωνή της με όλες τις γυναίκες που έχουν δεχτεί παρενόχληση και τους ζητά να σπάσουν τη σιωπή τους.

«Η κάθε γυναίκα έχει τους δικούς τους λόγους να μην μιλήσει. Έχω δεχτεί αμέτρητα μηνύματα» είπε η παγκόσμια πρωταθλήτρια κολύμβησης, τονίζονας: «Αυτός ο φόβος, η σιωπή συντηρεί αυτές τις καταστάσεις».

H αλυσίδα της σιωπής έσπασε με τις γυναίκες να δίνουν τη σκυτάλη η μία στην άλλη μιλώντας ανοιχτά για τις επιθέσεις που έχουν δεχτεί..Μοιράζονται τη δική τους αλήθεια και απελευθερώνονται ..κάτι αλλάζει…

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Μαρία Μαγκλάρα

www.ert.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση