Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί ενάντια στην πανδημία και τις μεταλλάξεις της (video)

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί ενάντια στην πανδημία και τις μεταλλάξεις της (video)

Οι εμβολιασμοί συνεχίζονται, όπως και η λήψη πρόσθετων μέτρων, όταν και όπου αυτό απαιτείται, όπως στο Δήμο Αχαρνών και στον αγώνα δρόμου, πρέπει να υπερνικηθούν και τα νέα δεδομένα, όπως οι μεταλλάξεις που εμφανίζει ο κορονοϊός.

Σκληρό λοκ νταουν από αύριο και μέχρι τις 25 Ιανουαρίου στο δήμο Αχαρνών. Απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός δήμου και η κυκλοφορία από τις 6 το απόγευμα μέχρις τις 5 το πρωί.

Το τελευταίο 24ωρο, 34 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους, 319 είναι διασωληνωμένοι, ενώ καταγράφηκαν 610 νέα κρούσματα κορονοϊού. Η επιδημιολογική εικόνα της χωράς παραμένει σταθεροποιημένη όχι όμως στην Αττική. Την ίδια ώρα συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό σε όλη τη χωρά οι εμβολιασμοί υγειονομικών και ωφελούμενων σε κλειστές δομές.

Στο γηροκομείο Πειραιά σε μια συμβολική κίνηση πρώτος εμβολιάστηκε ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, που δήλωσε: «Η πρόοδος της επιστήμης είναι πάντοτε ευλογία… και δωρεά Θεού».

Από τις 27 Δεκεμβρίου έχουν γίνει πάνω από 75. 276 εμβολιασμοί, ενώ από αύριο σειρά παίρνει ο γενικός πληθυσμός αρχής γενόμενης από τους ηλικιωμένους άνω των 85.

«Πάμε καλά βήμα βήμα και ελπίζουμε μέχρι τέλος Ιούνη να έχει εμβολιαστεί ένα 60%», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Μ. Παγώνη.

Οι υπουργοί Υγείας έξι χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με επιστολή τους στην Κομισιόν εξέφρασαν τη «σοβαρή ανησυχία» τους σχετικά με τις καθυστερήσεις που αναμένονται στις παραδόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

«Κάλεσα αμέσως τον διευθύνοντα σύμβουλο της Φαιζερ και μου εξήγησε πως υπάρχει μια καθυστέρηση στην παράγωγη για τις επόμενες εβδομάδες, όμως με διαβεβαίωσε πως όλες οι δόσεις που έχουμε συμφωνήσει για το πρώτο τρίμηνο, θα δοθούν εντός του πρώτου τρίμηνου», δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η εταιρεία Pfizer ανακοίνωσε ότι θα μειώσει προσωρινά τις παραδόσεις του εμβολίου της στην Ευρώπη, καθώς αναβαθμίζει την παραγωγική της ικανότητα ώστε να είναι σε θέση να αναβαθμίσει την παραγωγική της ικανότητα σε 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου ετησίως.

Μεταλλάξεις του κορονοϊού

Αρκετά νέα στελέχη του κορονοϊού έχουν εντοπίσει οι επιστήμονες με το καθένα από αυτά να εμφανίζει εκατοντάδες μεταλλάξεις. Ήδη από τα τέλη Ιανουαρίου, το πρώτο νέο στέλεχος έκανε την εμφάνισή του και είναι αυτό που κυριάρχησε στην Ευρώπη, με αποκορύφωμα τέσσερα νέα πιο μεταδοτικά στελέχη, που έκαναν την εμφάνισή τους στα τέλη του 2020.

Εντοπίστηκε τον Νοέμβριο στη Ν/Α Αγγλία, η Βρετανική Υπηρεσία Φαρμάκων αναφέρει ότι είναι έως και 50% πιο μεταδοτικό. Εντοπίζεται σε περισσότερες από 50 χώρες, ανάμεσά τους είναι και η Ελλάδα. Εντοπίστηκε τον Νοέμβριο στη Νότια Αφρική, ανακοινώθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου Δεκεμβρίου, έχει υψηλότερο ιικό φορτίο και η διάδοσή του είναι ταχύτερη και εντοπίζεται σε τουλάχιστον 20 χώρες. Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει δύο νέα στελέχη από τη Βραζιλία. Ο πρώτος, το B.1.1.248, αν και προέρχεται από τη Βραζιλία, εντοπίστηκε πριν από λίγες ημέρες στην Ιαπωνία σε τέσσερις ταξιδιώτες που είχαν προηγουμένως επισκεφτεί τον Αμαζόνιο. Είναι πιο μεταδοτικός και κυκλοφορεί για την ώρα μόνο στον Αμαζόνιο.

Υπάρχει κι ένα δεύτερο νέο στέλεχος από τη Βραζιλία, που εντοπίστηκε πριν από μέρες στο Ην. Βασίλειο, αλλά, όπως επισημαίνουν οι Βρετανοί επιστήμονες δεν έχει την ίδια επικινδυνότητα με εκείνο του Αμαζονίου. Να σημειώσω, ότι έως τώρα διαφαίνεται ότι τα νέα αυτά στελέχη δεν επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, που έχουν κυκλοφορήσει.

Ο Π.Ο.Υ.

Για τις νέες μεταλλάξεις συνεδριάζει από χτες η Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει έως τώρα το Πρακτορείο Ρόιτερς, ο Π.Ο.Υ. προτρέπει τις χώρες να παρακολουθούν στενά τα νέα στελέχη. Ακόμη, η επιτροπή ενθαρρύνει τους κατασκευαστές εμβολίων να παρέχουν γρήγορα δεδομένα για την επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης έκτακτης ανάγκης. Τέλος, ο ΠΟΥ συνιστά να μην απαιτούν αποδείξεις εμβολιασμού από ταξιδιώτες.

Στις Βρυξέλλες

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πιστεύει ότι είναι καλό να ξεκινήσει η συζήτηση για ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού, όπως έχει προτείνει ο Έλληνας πρωθυπουργός, ώστε να βρεθεί μια λύση που θα διευκολύνει τη ζωή των Ευρωπαίων πολιτών και πιστεύει είναι καλή η ιδέα ενός εγγράφου που μπορεί να αναγνωριστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μάλιστα, η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα από τη Λισαβόνα, χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη και υποστήριξε πως “αποτελεί ιατρική επιταγή ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού”.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι “εάν αυτό δώσει προτεραιότητα ή πρόσβαση σε ορισμένα αγαθά, πρόκειται για μία πολιτική και νομική απόφαση η οποία θα πρέπει να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού θα συζητηθεί από τους ηγέτες στην ειδική τηλεδιάσκεψη που θα έχουν την ερχόμενη Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου.

Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου, Άγις Μενούτης, Γιώργος Συριόπουλος, Ευδοξία Λυμπέρη,Αλέξανδρος Μορτουντάκ, Γιώργος Παππάς, Θωμαΐς Παππαίωάννου

Πηγή: EΡΤ

www.ert.gr

Νάσος Μπράτσος
image}

Αφήστε μια απάντηση