Διαχείριση προβατοτροφικής εκτροφής μέσω… κινητού (Video)

Διαχείριση προβατοτροφικής εκτροφής μέσω… κινητού (Video)

Ένας πληροφορικός και ένας μηχανικός αυτοκινήτων από την Κοζάνη ασχολούνται με την προβατοτροφία, εφαρμόζοντας αυτοματισμούς στη στάνη.

Ο 39χρονος προβατοτρόφος Νίκος Κολτσίδας με τον 38χρονο Στάθη Πασχαλίδη έχουν εγκαταστήσει αυτόματο αρμεκτήριο για το άρμεγμα των ζώων και ηλεκτρονικό σύστημα γαλακτομέτρησης, με το οποίο παρακολουθούν τις επιδόσεις του κάθε ζώου ξεχωριστά και μπορούν να διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα το κοπάδι συνολικά.

Για να μπορέσει να καταστεί δυνατή η εξατομικευμένη καταγραφή των στοιχείων της γαλακτομέτρησης, σε κάθε πρόβατο έχει τοποθετηθεί μια αριθμημένη μικροσυσκευή, η οποία βοηθά στην ταυτοποίησή του όταν ανεβαίνει στο αρμεκτήριο

Αξιοποιώντας, ακόμη και από το κινητό τους τηλέφωνο, ορθολογικά τα δεδομένα του ηλεκτρονικού συστήματος γαλακτομέτρησης, οι νεαροί προβατοτρόφοι έχουν καταφέρει, μέσα κι από τη γενετική βελτίωση, να αυξήσουν τη μέση απόδοση του κοπαδιού στα 500 λίτρα ανά γαλακτική περίοδο. Παράλληλα διατηρούν σταθερά σε ποσοστό πάνω από 11% το δείκτη λιποπρωτεϊνών, που είναι σημαντική ποιοτική παράμετρος και παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της τιμή τους γάλακτος. Η ροπή της πρότυπης εκτροφής, από τον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης, προς τις νέες τεχνολογίες ωστόσο, δεν εξαντλείται μόνο στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής γαλακτομέτρησης. Σχετικά πρόσφατα εγκαταστάθηκε στο στάβλο και ένας αισθητήρας μέτρησης δεδομένων για τη θερμοκρασία, την υγρασία, το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο στο χώρο.

Ως πτυχιούχος στην εφαρμοσμένη πληροφορική από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και με μεταπτυχιακό στα ευφυή συστήματα, με υποτροφία μάλιστα σε αγγλικό πανεπιστήμιο, ο Νίκος Κολτσίδας δεν σταματά να σκέφτεται τρόπους για τη βελτίωση της αποδοτικότητας της μονάδας. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ετοιμάζουν μια νέα εφαρμογή, που θα λαμβάνει στοιχεία για την αποδοτικότητα και το κόστος παραγωγής.

Σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή η προβατοεκτροφή εφαρμόζει πρόγραμμα με διασπορά μικροοργανισμών στη στρωμνή των ζώων, ώστε η κοπριά να αποσυντίθεται ταχύτερα και κατόπιν να χρησιμοποιείται στα χωράφια της συνεκμετάλλευσης, μειώνοντας έτσι και το αποτύπωμα άνθρακα που αφήνει στο περιβάλλον.

Οι δύο κτηνοτρόφοι συστεγάζουν τα κοπάδια τους εδώ και πριν 18 μήνες, γεγονός που τους επέτρεψε να μειώσουν τους εργάτες που απασχολούσαν όταν λειτουργούσαν ξεχωριστά. Παράλληλα, έχουν και περισσότερο ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό τους, καθώς πηγαίνουν στη μονάδα εκ περιτροπής.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια στον τομέα της Ζωικής Παραγωγής της Αμερικάνικής Γεωργικής Σχολής Βίκυ Κρυσταλλίδου πλέον υπάρχουν τεχνολογικά εργαλεία στα χέρια των κτηνοτρόφων και τα επόμενα χρόνια θα τα δούμε να εφαρμόζονται και στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας που σήμερα υπολείπεται έναντι της αγελαδοτροφίας στην εισαγωγή αυτοματισμών. Όπως είπε, μπορούν να βρεθούν λύσεις με μικρότερο κόστος που μπορούν να βοηθήσουν σταδιακά τον παραγωγό. Σημείωσε ακόμη ότι η νέα ΚΑΠ επιτάσσει η κτηνοτροφία να είναι πιο φιλική στο περιβάλλον, με μειωμένο αποτύπωμα άνθρακα και άρα οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να παρακολουθούν αυτούς τους δείκτες για να τους μειώσουν.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΙΑΜΗΣ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ

www.ert.gr

Σοφία Χριστοφορίδου

Αφήστε μια απάντηση