Αναδρομικά συνταξιούχων: Σε ΣτΕ και Ελεγκτικό οι δίκες για επικουρικές και δώρα

Αναδρομικά συνταξιούχων: Σε ΣτΕ και Ελεγκτικό οι δίκες για επικουρικές και δώρα

Εξελίξεις τρέχουν στο θέμα των αναδρομικών για δυόμιση εκατομμύρια συνταξιούχους. Σήμερα Πέμπτη 14 Ιανουαρίου, στο 5ο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου και αύριο Παρασκευή 14 Ιανουαρίου στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας την Παρασκευή αναμένεται να συζητηθούν προσφυγές συνταξιουχικών οργανώσεων.

Οι απόμαχοι της δουλειάς διεκδικούν επιστροφή ποσών από τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις για το 11μηνο από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016 αλλά και τα δώρα (κύριων και επικουρικών συντάξεων), καθώς τα αναδρομικά που έλαβαν στο τέλος του 2020 αφορούσαν μόνο τις κύριες συντάξεις.
Το θέμα αφορά 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους από τους οποίους οι 600.000 έχουν ήδη προσφύγει στην Δικαιοσύνη.

Η μάχη ξεκινά σήμερα στο Ελεγκτικό Συνέδριο όπου συζητώνται τέσσερις προσφυγές συνταξιούχων του Δημοσίουπου θα έχουν το χαρακτήρα πιλοτικής δίκης, σύμφωνα με το νόμο 4700/2020, οι οποίοι διεκδικούν αναδρομικά πολλών ετών.

Οι συνταξιούχοι τέως δημόσιοι υπάλληλοι, κ.λπ., ζητούν δικαστική προστασία για τις περικοπές των συντάξεων τους που έγιναν πριν και μετά την εφαρμογή του «νόμου Κατρούγκαλου» (νόμος 4387/2016). Οι διεκδικήσεις κατά περίπτωση και κατηγορία αφορούν την χρονική περίοδο 2011 έως 2020 και στρέφονται κατά του ΕΦΚΑ και του Δημοσίου, υποστηρίζοντας ότι οι περικοπές που έγιναν στις συντάξεις τους είναι αντίθετες στις συνταγματικές επιταγές και στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Εκτιμάται ότι στο IV Τμήμα του Ελεκγκτικού εκκρεμούν προς εκδίκαση περίπου 70.000 ομαδικές αιτήσεις (1.700 δικογραφίες) συνταξιούχων του Δημοσίου Τομέα, καθώς και άλλες αγωγές των ενστόλων όλων των Σωμάτων.

Την Παρασκευή η δράση μεταφέρεται στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου με περιοριστικά μέτρα λόγω COVID-19 θα συζητηθούν επτά υποθέσεις συνταξιούχων.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει Σωματεία, όπως είναι μεταξύ των άλλων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ανωτάτη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Τραπεζικών Οργανώσεων Ελλάδος το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ και 50 περίπου συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι οι περικοπές παραβιάζουν τις συνταρακτικές επιταγές, το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, κ.λπ. και ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η απόφαση του υπουργού Εργασίας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο ύστερα από την πρώτη πιλοτική δίκη στο ΣτΕ αποφασίστηκε η καταβολή αναδρομικών, ύψους 1,4 δισ. ευρώ, σε 1,150 εκατομμύρια δικαιούχους, ποσών συντάξεων που αντιστοιχούσαν στις μειώσεις των κύριων συντάξεων για το χρονικό διάστημα από τις 11.06.2015 έως και τις 12.05.2016.

Υπ’ ατμόν στο Υπουργείο Εργασίας για τις εκκρεμείς συντάξεις

Την ίδια ώρα, να ξεμπλοκάρει την απονομή των χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων επιχειρεί το Υπουργείο Εργασίας.

Συγκροτούνται κλιμάκια – ομάδες εργασίας που στελεχώνονται με εξειδικευμένους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ οι οποίοι θα δικαιούται επιπλέον μηνιαία αμοιβή για την εργασία τους πέραν του ωραρίου, 480 ευρώ αν επιτύχουν συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους.

Πηγή ΕΡΤ

www.ert.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση