Σε ολικό lockdown Αργολίδα και Σπάρτη – Ποιες οι 7 εστίες ανησυχίας ανά την Ελλάδα – Τι λένε οι ειδικοί

Σε ολικό lockdown Αργολίδα και Σπάρτη – Ποιες οι 7 εστίες ανησυχίας ανά την Ελλάδα – Τι λένε οι ειδικοί

Μετά τη Λέσβο και τη Βοιωτία, σε καθεστώς αυστηρού lockdown εισέρχονται από η Περιφερειακή ενότητα της Αργολίδας και ο Δήμος Σπάρτης με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Από τις 06:00 το πρωί και μέχρι τις 18 Ιανουαρίου στις 06:00 :

– Απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός περιοχής, με εξαίρεση για λόγους υγείας
– Απαγορεύεται η κυκλοφορία μεταξύ 18:00 – 05:00 εξαιρουμένων των εργαζομένων οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
– Ισχύει αναστολή θρησκευτικών τελετών και

– Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου κ.λπ.).

Η απόφαση για αυτά τα νέα τοπικά lockdown που έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά από άλλα που τελούν ήδη σε ισχύ εεδράζονται στην έξαρση της τοπικής διασποράς. Στη 21 κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ από τη δομή φιλοξενίας Sparta In, όπου διαβιούν 245 συνολικά άνθρωποι, μεταξύ αυτών περισσότερα από 100 παιδιά, ενώ σημεία συρροής καταγράφηκαν μεταξύ υγειονομικών στο νοσοκομείο και στο ΕΚΑΒ.

Η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί στην τακτική συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών εμπειρογνωμόνων την Παρασκευή 15/1.

Η ανησυχία επιστημόνων και κυβέρνησης παραμένει στα ύψη καθώς η εξάπλωση του κορονοϊού συνεχίζεται, με την Αττική να παραμένει στο επίκεντρο της πανδημίας.

Καλύτερη η επιδημιολογική εικόνα του κορονοϊού στη χώρα, αλλά με αργή βελτίωση των δεικτών που κρίνουν κάθε φορά τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται. O δείκτης θετικότητας είναι στο 2,49, ενώ ο δείκτης μετάδοσης διατηρείται σε υψηλό 0,77.

Προβληματίζουν τα στοιχεία για την Αττική – Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»

Επτά περιοχές, Δυτική Αττική, Βοιωτία, Λέσβος, Κάλυμνος, Ροδόπη, Αργολίδα και Χαλκιδική προβληματίζουν για τα αυξημένα ενεργά κρούσματα.

Ανησυχία υπάρχει και για τη μέση ηλικία των κρουσμάτων που έχει «πέσει» στα 46 έτη, στοιχείο που δείχνει την σχέση του ιού με τις νεότερες ηλικίες.

Σχετικά με τις ΜΕΘ ο υπ. Υγείας, Βασίλης Κικίλιας είπε ότι μειώνεται η κάλυψη τους, όχι όμως με ικανοποιητικό ρυθμό. Η πληρότητά τους έχει φτάσει πανελλαδικά στο 60%, κάτι όμως που δεν αποτυπώνει την επιβάρυνση σε τοπικό επίπεδο.

Το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν συνολικά 34.980 ράπιντ τεστ. Υπό στενή λοιπόν παρακολούθηση ο ιός για τη λήψη στοχευμένων μέτρων και τοπικών lockdown στις “κόκκινες” περιοχές.

«Η προσοχή μας είναι στραμμένη στην Αττική, που είναι μια πολύ μεγάλη περιφερειακή ενότητα» είπε ο κ. Κικίλιας, με τους ειδικούς να εκφράζουν έντονο προβληματισμό για την κατάσταση και στον κεντρικό τομέα της Αθήνας.

Ο κεντρικός τομέας Αθήνας είναι επιδημιολογικά στο “πορτοκαλί”, άλλα πλησιάζει στο “κόκκινο” προειδοποίησε μιλώντας στον Σκάι ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας Νίκος Σύψας αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μέτρων.

«Με μεγάλο αριθμό ενεργών κρουσμάτων 800 περίπου, μεγάλη αυξητική τάση και η κάλυψη των ΜΕΘ να υπερβαίνει το 60%, αυτό είναι το μεγάλο μας άγχος. Αν δούμε ότι η κάλυψη των ΜΕΘ φτάσει το 80% στην περιοχή Αττικής, κυρίως στην περιοχή του κεντρικού τομέα, τότε θα παρέμβει η επιτροπή” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας.

Πηγή ΕΡΤ

www.ert.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση