Φ. Γεννηματά για ν/σ ΑΣΕΠ: Η κυβέρνηση «ανοίγει κερκόπορτα»

Φ. Γεννηματά για ν/σ ΑΣΕΠ: Η κυβέρνηση «ανοίγει κερκόπορτα»

«Το Κίνημα Αλλαγής θα καταψηφίσει την καταστρατήγηση και αποδυνάμωση της ιστορικής μεταρρύθμισης, που η προοδευτική δημοκρατική παράταξη έκανε πράξη και αποτελεί θεσμικό εγγυητή» επεσήμανε η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για το σύστημα προσλήψεων στον Δημόσιο Τομέα και το ΑΣΕΠ.  «Εξυπηρετεί μόνο τους ρουσφετολογικούς στόχους της Μαξίμου ΑΕ»,  είπε χαρακτηριστικά.

Η κ. Γεννηματά υπερασπίστηκε τον «Νόμο Πεπονή» για το ΑΣΕΠ, του 1994, λέγοντας ότι καθιέρωσε για πρώτη φορά τη διαφάνεια και την αντικειμενικότητα στις προσλήψεις και αποτέλεσε και αποτελεί ένα ισχυρό πλήγμα για όσους επιμένουν στο πελατειακό κράτος, ενώ επέκρινε τη ΝΔ ότι τον πολέμησε λυσσαλέα, τον είχε «καταψηφίσει και ως κυβέρνηση , αργότερα έκανε ό ,τι μπορούσε για να τον υπονομεύσει και να τον ακυρώσει στην πράξη.

«Η διενέργεια συνεντεύξεων ουσιαστικά για όλες τις κατηγορίες με την επίκληση λόγων «υγείας και ασφάλειας , τα δήθεν τεστ δεξιοτήτων, ορθοφωνίας ή γυμναστικής που καθιερώνει το υπό συζήτηση νομοσχέδιο και η αδικαιολόγητη αύξηση του αριθμού των μελών του ΑΣΕΠ από 28 σε 35 , αποσκοπούν στον έλεγχο της ανεξάρτητης αρχής σε πλήρη αντίθεση με το πνεύμα του Συντάγματος», πρόσθεσε.

Η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι η μεταρρυθμιστική ατζέντα της ΝΔ είναι από αρνητική έως ανύπαρκτη και τόνισε ότι «μεταρρύθμιση δεν είναι η παραβίαση κάθε κανόνα καλής νομοθέτησης, που ευτελίζει το Κοινοβούλιο, ούτε ο αυταρχισμός, η αλαζονεία και -πάνω από όλα- η αναγωγή της «καρέκλας» σε ύψιστη αξία , ούτε το πρωθυπουργικοκεντρικό κράτος».

Η Δημοκρατική Παράταξη επιμένει στην ενίσχυση του ΑΣΕΠ, στην πλήρη αποκομματικοποίηση του κράτους. «Είμαστε έτοιμοι για τις μεγάλες τομές που οδηγούν σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος » είπε και πρότεινε μεταξύ άλλων:

  • «Γενικοί γραμματείς μέσω προκηρύξεων, διαφανών κριτηρίων επιλογής και θητείας
  • Το ίδιο και για την επιλογή Διοικητικών Οργανισμών και νοσοκομείων
  • Αναβάθμιση του ΑΣΕΠ, ώστε να παρακολουθεί και συντονίζει όλα τα θέματα διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης
  • Για προσλήψεις, κινητικότητα, αξιολόγηση, εξέλιξη
  • Αναβάθμιση των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, με δραστικό περιορισμό του αριθμού των μετακλητών στα υπουργικά γραφεία
  • Αξιολόγηση, διαφάνεια, αξιοκρατία παντού και για όλους»

www.ert.gr

Σοφία Χούντα

Αφήστε μια απάντηση