Οι… «φρουροί» των γηγενών ποικιλιών δέντρων (Video)

Οι… «φρουροί» των γηγενών ποικιλιών δέντρων (Video)

Το ερευνητικό πρόγραμμα “Fruit Trees to Save Guard” εντοπίζει, ελέγχει και δημιουργεί πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό σε οπωροφόρα που είναι γηγενείς ποικιλίες και αποτελούν πολύ σημαντικό εθνικό κεφάλαιο, διότι εγγυώνται τη διαιώνισή τους με καθαρότητα.

Η διαδικασία εύρεσης, ελέγχου και δημιουργίας του πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού στις δενδρώδεις φυτείες, κρίνεται ως πολύ σημαντική, καθώς πρόκειται για καλλιέργειες με ευρεία απήχηση στον εγχώριο αγροτικό τομέα και μέχρι στιγμής τουλάχιστον η χώρα μας στο πεδίο αυτό παρουσιάζει μεγάλη υστέρηση με σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο για τους εμπλεκόμενους με το αντικείμενο.

Η δράση εντάσσεται στο ερευνητικό πρόγραμμα Fruit Trees to Save Guard που υλοποιείται από το 2018 από ερευνητές του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ – Δήμητρα, και επιστήμονες του Τμήματος Φυτοπαθολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Για ορισμένες ποικιλίες που κυκλοφορούν στα φυτώρια της χώρας αλλά δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστεί καθαρό πολλαπλασιαστικό υλικό, οι ερευνητές έχουν αποταθεί σε ειδικά ερευνητικά κέντρα στην Ολλανδία και στη Γαλλία, για να κάνουν ποικιλιακό καθαρισμό με θερμοθεραπεία

Ανάλογη έρευνα για τα οπωροφόρα δέντρα πραγματοποιείται αυτή την περίοδο και από ένα μεγάλο φυτώριο στη Βόρειο Ελλάδα. Επίσης, στην Κρήτη, μέσα από άλλα ερευνητικά προγράμματα που είναι σε εξέλιξη, οι επιστήμονες εστιάζουν στην πιστοποίηση πολλαπλασιαστικού υλικού για ποικιλίες ελιάς και αμπέλου, δύο άλλες εμβληματικές καλλιέργειες για τον ελληνικό αγροτικό τομέα.

Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή φυτοπαθολογίας Νίκο Κατή τα δεντρώδη και το αμπέλι ευνοούν τη διατήρηση παθογόνων (ιών, βακτηρίων και μυκήτων) που προκαλούν ασθένειες. Αν ξεκινήσει κανείς με μολυσμένο φυτικό υλικό θα πρέπει να κάνει ψεκασμούς και κινδυνεύει να χάσει δέντρα. Στην Ε.Ε. είναι επιβεβλημένο να χρησιμοποιείται πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό, με ταυτοποίηση της ποικιλίας και καθαρότητα. Παρά την προσπάθεια των φυτωρίων, υπάρχουν προβλήματα στη διατήρηση της καθαρότητας του πολλαπλασιαστικού υλικού, που αναμένεται να λυθούν μέσω του “Fruit Trees to Save Guard”. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται στα μήλα, τα αχλάδια, τα κεράσια και άλλα πυρηνόκαρπα.  Έτσι θα διασφαλιστεί η μακροζωία και αποδοτικότητα των οπωρώνων, αλλά και να μειωθεί η χρήση φυτοπροστατευτικών που δημιουργούν προβλήματα στο περιβάλλον, τον παραγωγό και τον τελικό καταναλωτή.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3 ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΙΑΜΗΣ

www.ert.gr

Σοφία Χριστοφορίδου