Η κλιματική αλλαγή απειλεί τη φύση και τα μνημεία (Video)

Η κλιματική αλλαγή απειλεί τη φύση και τα μνημεία (Video)

Πέντε ιστορικά μνημεία, ένας κίνδυνος: Κλιματική αλλαγή. Πέντε μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και μαζί τους ολόκληροι πολιτισμοί, απειλούνται με εξαφάνιση καθώς επηρεάζονται άμεσα από τις αλλαγές του κλίματος.

Σε μία προσπάθεια καταγραφής τους, εδώ και μερικούς μήνες το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών σε συνεργασία με τη Google και τη μη κερδοσκοπική οργάνωση που ανέλαβε την τρισδιάστατη καταγραφής, δημιούργησαν μια βάση δεδομένων στο διαδίκτυο . Έναν διαδραστικό χάρτη με τις πέντε ιστορικές τοποθεσίες και γιατί βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης.

Τεράστια γλυπτά στο Νησί του Πάσχα

Το Ράπα Νούι γνωστό και ως Νησί του Πάσχα είναι νησί της Πολυνησίας που βρίσκεται στον Ειρηνικό ωκεανό. Θεωρείται το πιο απομονωμένο νησί στον κόσμο και παρουσιάζει σπουδαίο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, εξαιτίας της ύπαρξης  μνημείων η κατασκευή των οποίων αποδίδεται σε  γηγενείς αρχαιότερων εποχών. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν τα γιγάντια λίθινα αγάλματα ή γνωστά ως Μοάι που απεικονίζουν αρχαίους θεούς .

Τα εντυπωσιακά λίθινα αγάλματα απειλούνται. Καθώς η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει τα μνημεία αυτά κινδυνεύουν να χαθούν μια για πάντα στον ωκεανό καθώς η ακτογραμμή γύρω από το νησί του Πάσχα απειλείται από τη διάβρωση.

Αρχαιολογικά ευρήματα στο Τσαν Τσαν

Η κάποτε η μεγαλύτερη πόλη της προκολομβιανής εποχής στη Νότια Αμερική και πλέον  ένας πλούσιος αρχαιολογικός χώρος στη βορειοδυτική ακτή του Περού  απειλείται από την κλιματική αλλαγή. Στην περιοχή επικρατούν έντονες εναλλαγές καιρικών φαινομένων. Σφοδρές βροχοπτώσεις εναλλάσσονται με περιόδους ξηρασίας με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η δομική σταθερότητα των αρχαιολογικών θεμελίων.

Η ιστορική περιοχή Κίλουα Κισιουάνι

Στον ινδικό ωκεανό, ακόμη μια ιστορική περιοχή βρίσκεται σε κίνδυνο. Η πόλη-λιμάνι Κίλουα Κισιουάνι είναι μια κοινότητα σε ένα νησί του Ινδικού Ωκεανού στα νότια παράλια της σημερινής Τανζανίας στην ανατολική Αφρική. Ιστορικά, ήταν το μέρος που έζησε ο σουλτάνος Κίλουα δημιουργώντας το δικό του παλάτι-φρούριο, σημείο αναφοράς για τους ντόπιους και σημαντικό κομμάτι της ιστορικής τους ταυτότητας. Τα τελευταία χρόνια η αύξηση στάθμης θάλασσας προκαλεί διάβρωση της ακτής θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο αρχαιολογικά ευρήματα που βρίσκονται κατά μήκος της.

H αρχαία πόλη στη Μπαγκεράτ

Η αρχαία πόλη στη Μπαγκεράτ στο Μπαγκλαντές είναι ακόμη ένας τόπος ιστορικής σημασίας για τους ντόπιους. Σπουδαίο κέντρο εμπορίου στο παρελθόν και τοποθεσία ιστορικού ενδιαφέροντος στο παρόν, τα ερείπια από τα αρχαία τεμένη αποτελούν πόλο έλξης για επισκέπτες απ΄ όλο τον κόσμο. Βρίσκονται κοντά στη θάλασσα και έτσι όταν η στάθμη του νερού ανεβαίνει, το αλμυρό νερό εισχωρεί στο εσωτερικό των αρχαίων μνημείων προκαλώντας φθορές.

Το εντυπωσιακό κάστρο του Εδιμβούργου

Στον πυρήνα ενός σβησμένου ηφαιστείου με θέα που κόβει την ανάσα, το ιστορικό κάστρο του Εδιμβούργου χρησιμοποιήθηκε κατά καιρούς ως φρούριο,  αλλά και ως βασιλική κατοικία. Δημοφιλής τουριστικός προορισμός και σημείο αναφοράς για τους περιηγητές  απειλείται από τις καταρρακτώδεις βροχές και τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που θέτουν σε τη σταθερότητα των θεμελίων του.

Όπως είπε στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3 ο Ευάγγελος Γερασόπουλος διευθυντής ερευνών Εθνικού Αστεροσκοπείου είναι ανάγκη να αυξήσουμε την ανθεκτικότητά περιοχών όπου η κλιματική αλλαγή έχει έντονο αποτύπωμα και η αστικοποίηση επιβαρύνει πόλεις και περιοχές παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ένας αποτελεσματικός τρόπος ελέγχου αυτών των μεταβολών που προκαλεί η κλιματική αλλαγή είναι η σύγκριση δορυφορικών εικόνων του παρελθόντος σε σχέση με το σήμερα και η πρόβλεψη της μελλοντικής εξέλιξης μιας κατάστασης. Με πρωτοβουλία της Ελλάδας και σε συνεργασία με την UNESCO δημιουργήθηκε το πλαίσιο παρατήρησης, με συγκεκριμένους δείκτες, ώστε να καταγραφεί το πρότυπο των μεταβολών σε κάθε περιοχή.

Από την πλευρά της η αρχαιολόγος της οργάνωσης Monumenta Ειρήνη Γρατσία, τόνισε ότι στην περίπτωση των κτιρίων που κινδυνεύουν είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία έγκαιρης ειδοποίησης, ώστε στη συνέχεια να εκτελεστούν άμεσα στερεωτικά έργα.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ

www.ert.gr

Σοφία Χριστοφορίδου