Δεύτερη ζωή για τα χριστουγεννιάτικα δέντρα μετά τις γιορτές (Video)

Δεύτερη ζωή για τα χριστουγεννιάτικα δέντρα μετά τις γιορτές (Video)

Τα φυσικά έλατα μετά την εορταστική περίοδο αποκτούν «δεύτερη ζωή» μέσα από μια σύμπραξη του ΦΟΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας με δήμους, σε μια προσπάθεια να μπει τέλος στις δυσάρεστες εικόνες με τα πεταμένα χριστουγεννιάτικα δέντρα, δίπλα στους κάδους.

Το πρόγραμμα ανακύκλωσης υλοποιείται τα τελευταία χρόνια με τους αρμόδιους φορείς να στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και στην καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης, ούτως ώστε χρονιά με την χρονιά να μειωθεί στο ελάχιστο η εναπόθεση δέντρων στα σκουπίδια.

Ειδικοί κάδοι έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία ώστε οι κάτοικοι μπορούν να εναποθέσουν το χριστουγεννιάτικο τους δέντρο

Ειδικό συνεργείο στις εγκαταστάσεις του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας στους Ταγαράδες θρυμματίζει χριστουγεννιάτικα δέντρα που έχουν συλλεχθεί από ειδικούς κάδους και συγκεκριμένα σημεία του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Τα θρυμματισμένα υπολείμματα που παράγονται, μετατρέπονται σε εδαφοβελτιωτικά υλικά, λιπάσματα και πέλετ.

Τα θρυμματισμένα υπολείμματα μεταφέρονται στα σημεία τα οποία υποδεικνύουν τα δασαρχεία προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως εδαφοβελτιωτικό υλικό σε δασικές περιοχές, με πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον

Τα θρυμματισμένα υπολείμματα μπορούν να αξιοποιηθούν και σε άλλες χρήσεις, όπως παραγωγή πέλετ, βιοκαυσίμων και δευτερογενών υλικών όπως μοριοσανίδες.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίσης, πρόκειται για μια συνεργασία των δήμων της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης με τον ΦΟΔΣΑ, γι 4η χρονιά. Στο δήμο Πυλαίας Χορτιάτη υπάρχει ειδικός χώρος συλλογής, ενώ οι πολίτες μπορούν να καλούν το 15195 ή να στέλνουν μήνυμα στο e15195 και ο δήμος σπεύδει με τα συνεργία του. Μάλιστα η δράση της ανακύκλωσης δέντρων εντάχθηκε στο πρόγραμμα follow green στα σχολεία. Το πρόγραμμα επιβραβεύει τα σχολεία και τους μαθητές που συμμετέχουν σε δράσεις ανακύκλωσης, με ένα σύστημα πόντων που εξαργυρώνονται σε τοπικές επιχειρήσεις.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3 ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΥΤΕΡΠΗ ΜΟΥΖΑΚΙΤΗ

www.ert.gr

Σοφία Χριστοφορίδου