Γεωθερμία, η δωρεάν ενέργεια που αναβλύζει από τη γη (Video)

Γεωθερμία, η δωρεάν ενέργεια που αναβλύζει από τη γη (Video)

Δώδεκα εκατομμύρια γαρύφαλλα παράγονται σε θερμοκήπιο στη Χρυσούπολη Καβάλας, με τη χρήση γεωθερμίας και εξάγονται στην Ολλανδία.Το νερό βγαίνει από 70 μέτρα βάθος σε θερμοκρασία 65-70 βαθμών, αξιοποιείται ενεργειακά και επιστρέφει στη γη στους 25 βαθμούς.

Η γεωθερμία είναι Ανανεώσιμη Πηγή Ενέγειας, με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα, όμως στη χώρα μας χρειάστηκε να περάσουν 35 χρόνια για να γίνουν μεγάλες επενδύσεις, όπως αυτή στη Χρυσούπολη.

Στην Ελλάδα οι ταμιευτήρες βρίσκονται σε μικρά βαθη, 150-650 μετρα και μπορούν να προσπελαστούν εύκολα και οικονομικά, ενώ αντίστοιχης θερμοκρασίαςγεωθερμικά πεδία στη Βόρεια Ευρώπη ειναι στα 2.500-3.000 μέτρα βάθος, κάτι που αυξάνει το κόστος παραγωγής. «Η γεωθερμία έχει υψηλο αρχικό κόστος αλλα το προνόμιο να έχει μικρότερο λειτουργικό κόστος» ανέφερε στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3 ο ερευνητής του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Πασχάλης Δαλαμπάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο μέχρι το τέλος 2021 θα λειτουργήσει ένα μεγάλο που αξιοποιεί το γεωθερμικό πεδίο στην Αλεξανδρούπολη το οποίο θα αξιοποιηθεί για αστική τηλεθέρμανση με γεωθερμία ενώ στο δίκτυο μπορούν να ενταχθούν και αγροτικές επιχειρήσεις

Επίσης, επίκειται η έκδοση τριών ΚΥΑ με λεπτομερή οδικό χάρτη που θα θέτει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη μίσθωση γεωθερμικών πεδίων και πως θα εκτελούνται τα έργα εντός τους. Κατά τον κ. Δαλαμπάκη, όταν ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο αναμένεται να εκφραστεί και το επενδυτικό ενδιαφέρον.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3

www.ert.gr

Σοφία Χριστοφορίδου

Αφήστε μια απάντηση