Μ. Σχοινάς: 22 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. στην Ελλάδα για ενεργειακή μετάβαση

Share this

Οι επιδοτήσεις και τα δάνεια που έχουν προϋπολογιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να στηρίξουν την κλιματική μετάβαση της Ελλάδας φτάνουν τα 22 δισ. ευρώ, ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας, στη Διαδικτυακή Πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, χθες, τονίζοντας ότι η Ε.Ε. θα στηρίξει τη χώρα με αποφασιστικότητα και γενναιοδωρία.

Όπως σημείωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επί της ουσίας πρόκειται για ένα ολόκληρο ΕΣΠΑ, με τα 11 δισ. ευρώ να προέρχονται από τον Ταμείο Ανάκαμψης και να αφορούν στην περίοδο έως το 2026.

Τοποθετούμενος γενικότερα για τις πρωτοβουλίες, τις οποίες αναλαμβάνει η Ε.Ε. με σκοπό την πράσινη μετάβαση, υπογράμμισε ότι οι επιδοτήσεις, τα κίνητρα και οι εγγυήσεις που θα δοθούν, στόχο θα έχουν την υλοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων συνολικής αξίας 1,25 τρισ. ευρώ κατά την επόμενη 10ετία.

Τέσσερις πηγές κονδυλίων

Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς προσδιόρισε τέσσερις πηγές κονδυλίων για την πράσινη μετάβαση της Ευρώπης. Όπως είπε, πρόκειται για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, από το οποίο θα διατεθούν περί τα 250 δισ. ευρώ, το πρόγραμμα Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μέσω του οποίου θα διαχυθούν στην ευρωπαϊκή αγροτική οικονομία περίπου 120 δισ. ευρώ, το ΕΣΠΑ που προβλέπει κονδύλια 100 δισ. ευρώ για τις μικρομεσαίες εταιρείες και για έργα υποδομών, μεταξύ άλλων και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, μέσω του οποίου θα διατεθούν κοντά στα 20 δισ. ευρώ για τον περιορισμό των κοινωνικών επιπτώσεων στις περιοχές που θα επηρεαστούν αρνητικά από την απεξάρτηση από τον λιγνίτη και τον άνθρακα.

Share this

Αφήστε μια απάντηση