Μεταφέρθηκαν εμβόλια σε 18 νησιά – Ικανοποιητικός ο ρυθμός εμβολιασμού

Μεταφέρθηκαν εμβόλια σε 18 νησιά – Ικανοποιητικός ο ρυθμός εμβολιασμού

Σε δύο δισεκατομμύρια υπολογίζεται ο αριθμός των εμβολίων που θα παραχθούν από την Pfizer το 2021. Οι εμβολιασμοί υγειονομικών και ηλικιωμένων σε κλειστές δομές εξελίσσονται ικανοποιητικά στη χώρα μας, ενώ την Τετάρτη έφτασαν οι πρώτες δόσεις του εμβολίου της Μoderna.

Σε 18 νησιά της Ελλάδας έχουν μεταφερθεί εμβόλια κατά της Covid-19, ενώ το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα φθάσουν και σε άλλα 13.

Στο Γενικό Νοσοκομείο στην Κω έφθασαν τα εμβόλια με ειδική πτήση και ξεκίνησε ο εμβολιασμός των υγειονομικών.

Συνολικά, από τις 27 Δεκεμβρίου έως σήμερα έχουν γίνει 64.824 εμβολιασμοί στη χώρα μας.

«Μέριμνά μας με ασφάλεια να γίνει ο εμβολιασμός και να υπάρχει διαφάνεια και εγκυρότητα» τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Από την Τετάρτη ξεκίνησαν και οι εμβολιασμοί ιδιωτών γιατρών. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο στη Θεσσαλονίκη, που έχει πληγεί από την πανδημία.

«Δύο χιλιάδες ιδιώτες έχουν δηλώσει στην πλατφόρμα του Ιατρικού Συλλόγου» ανέφερε ο Ν. Νίτσας, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Σημείωσε ότι «υπάρχει μεριδα που εμβολιάστηκε σε ιδιωτικές κλινικές χωρίς πρόβλημα».

Από τις 16 Ιανουαρίου θα αρχίσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού, με τους πολίτες ηλικίας άνω των 85 ετών.

«Συστήνεται άτομα με επιβεβαιωμένη λοίμωξη να κάνουν το εμβόλιο μετά απο τρεις μήνες για να εμβολιαστεί κάποιος που δεν έχει προστασία» είπε η Μαρία Τσολιά, καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Νέες παραλαβές εμβολίων

Οι πρώτες 8.000 δόσεις του εμβολίου της φαρμακευτικής εταιρείας Moderna έφτασαν στη χώρα μας, ενω εντός του μηνός αναμένονται άλλες 12.000.

Οι συνολικές παραδόσεις της Moderna για το πρώτο τρίμηνο είναι 240.000 δόσεις, ενώ από τις εταιρείες Pfizer / BioNTech 1.348.425.

Επιταχύνει τους ρυθμούς της η Pfizer για να ανταποκριθεί στη μεγάλη ζήτηση των εμβολίων της, όπως τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της, Άλμπερτ Μπουρλά, μιλώντας σε διαδικτυακή συνάντηση που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε σε θέση να πιστεύουμε με βεβαιότητα ότι θα αυξήσουμε δραματικά την παραγωγή των εμβολίων μας. Τώρα θεωρούμε ότι θα μπορέσουμε αυτή τη χρονιά να παραδώσουμε 2 δισεκατομμύρια δόσεις» δήλωσε ο κ. Μπουρλά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα λάβει το δεύτερο τρίμηνο του 2021 τουλάχιστον 75 εκατ. δόσεις του εμβολίου.

«Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει με βάση την επιστήμη», τονίζουν οι φαρμακοβιομηχανίες για τις κυβερνήσεις που σκοπεύουν να αλλάζουν τη δοσολογία των εμβολίων πέραν των ορίων που έχουν καθορίσει οι κατασκευάστριες εταιρείες.

Πιο σκληρά μέτρα εξετάζουν ευρωπαϊκές χώρες

Μοναδικό όπλο κατά του κορονοϊού τα εμβόλια, σε μια Ευρώπη που μαστίζεται από τον φονικό ιό. Οι κυβερνήσεις μελετούν την επέκταση των μέτρων ως ανάχωμα στην πανδημία.

Η μία μετά την άλλη, χώρες της Ευρώπης σκληραίνουν τα μέτρα παρά τα αυστηρά lockdown που έχουν επιβληθεί.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, μιλώντας σε Επιτροπή της Βουλής, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για πιο αυστηρούς περιορισμούς, καθώς η Βρετανία καταγράφει καθημερινά ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων.

Στην ίδια Επιτροπή της Βουλής, ο κ. Πάγκαλος της AstraZeneca είπε ότι το ιδανικό διάστημα από την πρώτη στη δεύτερη δόση είναι 8 με 12 εβδομάδες.

Αλυσίδες σούπερ μάρκετ ανακοίνωσαν ότι δε θα επιτρέπουν σε ανθρώπους να μπαίνουν στα καταστήματα χωρίς μάσκα, ενώ ο πρωθυπουργός εξήγγειλε το άνοιγμα κέντρων εμβολιασμού που θα λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα. Όμωςε, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για χιλιάδες ανθρώπους που κάνουν ουρές για λίγα τρόφιμα.

Στη Γερμανία, οι αρχές δεν αποκλείουν πιο αυστηρά μέτρα, ενώ ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται στο χειρότερο σημείο της πανδημίας, ενώ εντείνονται οι προσπάθειες για περισσότερους εμβολιασμούς.

«Το εμβόλιο μας φέρνει το φως στην άκρη του τούνελ, πάνω από 750.000 άνθρωποι έχουν ήδη εμβολιαστεί στη Γερμανία» σημείωσε ο Γενς Σπαν.

Επιπλέον μέτρα συζητά και η κυβέρνηση της Ιταλίας, ενώ πληθαίνουν οι φήμες για αναθεώρηση του σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας, με τους γιατρούς να καλούνται να αποφασίσουν ποιος θα ζήσει, όπως και στο πρώτο κύμα.

Στο Νανσί της Γαλλίας άρχισαν να εμβολιάζονται οι άνω των 75 ετών.

Επέκταση του lockdown σκέφτονται οι κυβερνήσεις του Βελγίου και της Ολλανδίας, ενώ στην Ισπανία πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών.

Δραματική είναι η κατάσταση στις ΗΠΑ που καταγράφουν ρεκόρ θανάτων σχεδόν καθημερινά. Οι σοροί των θυμάτων του κορονοϊού στα γραφεία τελετών και τα κρεματόρια συγκλονίζουν, με την ισχυρότερη χώρα του κόσμου να μετρά σχεδόν 4,5 χιλιάδες θανάτους καθημερινά.

Πηγή: ΕΡΤ

www.ert.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση