Στο τραπέζι Θεσμών – κυβέρνησης η νέα γενιά μέτρων στήριξης

Πρώτο ραντεβού σήμερα, Δευτέρα, για Θεσμούς και ελληνική κυβέρνηση καθώς ξεκινούν οι συζητήσεις, σε τεχνικό επίπεδο, στο πλαίσιο της 9ης αξιολόγησης και θα αφορά τις μεταρρυθμίσεις, αλλά τη νέα γενιά μέτρων στήριξης που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Στην ατζέντα είναι η επέκταση του προγράμματος «Γέφυρα 2» και η επιδότηση δόσεων ενήμερων και μη επιχειρηματικών δανείων έως και για 9 μήνες.

Από το οικονομικό επιτελείο αφήνουν ανοιχτό παράθυρο για επιδότηση δόσεων και για επιχειρηματικά δάνεια και σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα το σχέδιο αυτό είναι μια προτεραιότητα που θα τεθεί στους θεσμούς.

Αναμένεται ένα αντίστοιχο πρόγραμμα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από την υγειονομική κρίση, για τα οποία όμως θα υπάρχουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Δαπάνες, πλεόνασμα, εκκρεμείς συντάξεις

Στο τραπέζι επίσης θα είναι οι δαπάνες που έγιναν το 2020, αλλά και τα στοιχεία του πρωτογενούς πλεονάσματος, όπως επίσης και τα μέτρα στήριξης 7,5 δισ. μέσα στο 2021.

Θέμα συζήτησης αναμένεται να είναι οι εκκρεμείς συντάξεις και τα αναδρομικά, όπως και ο σχεδιασμός για τον μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Μεγάλο μέρος των συζητήσεων αφορά το χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπως ο ρυθμός μείωσης των κόκκινων δανείων, η επέκταση του σχεδίου Ηρακλής,  η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για την δημιουργία μιας «bad bank» και οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο ΤΧΣ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Αφήστε μια απάντηση