Σήμερα η Εκκλησία έγινε σύμμαχος με τον κορονοϊό!

Share this
  • Γράφει ο ΑΛΕΞΗΣ ΚΟΛΥΒΑΣ

Σήμερα τα φώτα δεν άναψαν. Στα κάλαντα των φώτων η λέξη φωτισμός θα έπρεπε να γίνει σκοταδισμός. Αυτή η απαισιόδοξη εισαγωγή δεν είναι τυχαία. Πληροφορήθηκα και διάβασα ότι υπήρξε συνωστισμός στις εκκλησίες από πιστούς που αγνοώντας τον κορονοϊό και την πανδημία που έχει προκαλέσει πήγαν να πάρουν αγιασμό.

Αυτό αποδεικνύει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας δεν είναι η υγειονομική κρίση. Δεν είναι καν η οικονομική κρίσει που την μαστίζει πάνω από μια δεκαετία. Το μεγαλύτερο διαχρονικά είναι η βαθιά πολιτισμική κρίση η οποία είναι ταυτόχρονα και κρίση αξιών.

Στις δύο τελευταίες αυτό ήταν πού φάνηκε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας, αρνήθηκε να τηρήσει τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού και να μην ανοίξει τις εκκλησίες για να αποφευχθεί αυτό που τελικά συνέβη. Με αυτή την πράξη της, εκτός του ότι παραβίασε το σύνταγμα της χώρας, θέλοντας να δείξει πώς είναι «κράτος εν κράτει», άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Γιατί να πειθαρχήσει ο κάθε πολίτης σε μέτρα κατά της πανδημίας όταν οι «άγιοι» της εκκλησίας τα παραβιάζουν με κάθε επισημότητα;

Εκτός και αν φοβήθηκαν μη τυχόν και δεν πνιγούν σε… αγιασμένη θάλασσα οι κολασμένοι και τα μωρά τους που αναζητούν ζωή, προδομένοι από Ανατολή και Δύση. Ουέ.

Τη δυνατότητα της εκκλησίας να φέρεται κατ’ αυτόν τον τρόπο, της την δίνουν οι ίδιοι οι πολίτες οι οποίοι προφανώς πηγαίνοντας να πάρουν αγιασμό κινδυνεύοντας, μάλλον τον θεωρούν φάρμακο, όπως κάποιοι ιεράρχες έχουν ισχυρισθεί.

Σήμερα τα Φώτα η Εκκλησία έγινε σύμμαχος με τον κορονοϊό, τον βοήθησε να εξαπλωθεί ακόμη περισσότερο και σκόρπισε θάνατο. Κανένα φώς, ούτε φωτισμός.

Και δεν φταίει η κυβέρνηση. Αυτά δεν επιβάλλονται. Απαιτείται ένα μέτριο μορφωτικό, πολιτιστικό και πολιτισμικό επίπεδο. Δυστυχώς δεν υπάρχει. Έχουμε στείλει στη Βουλή έναν άνθρωπο και το κόμμα του με αρκετούς βουλευτές, ο οποίος πωλούσε από την τηλεόραση επιστολές του Χριστού και κηραλοιφές για την αντιμετώπιση του κορονοϊού! Πρίν από αυτόν μεγάλο ποσοστό των πολιτών είχε γιγαντώσει τους εγκληματίες της «Χρυσής Αυγής». Οι αξίες έχουν ξεφτίσει και έτσι δεν μας ενδιαφέρει να προστατεύσουμε από έναν θανατηφόρο κίνδυνο, τους συνανθρώπους μας και κυρίως τους πιο ευάλωτους.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, που θυμίζει μεσαίωνα, το ΚΙΝΑΛ είναι το μόνο κόμμα που πήρε ξεκάθαρη και ξεκάθαρα προοδευτική θέση. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χωρίς ντροπή αρνήθηκε να καταδικάσει την στάση της Εκκλησίας. Πού να την βρει την ντροπή όμως, όταν αυτός έχει συμβάλει μακράν περισσότερο απ’ όλους, τα χρόνια που κυβέρνησε στην κατάπτωση αξιών. Η μόνη αξία που υπερασπίστηκε ήταν το βόλεμα και η εξουσία, παραβιάζοντας όλες τις δικές του αξίες και άλλων έξω από αυτόν οι οποίοι αρνήθηκαν τις αξίες τους για το βόλεμα και την εξουσία.

Το μεγάλο πρόβλημα όμως το έχει η κυβέρνηση, όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, Η Εκκλησία της αρνήθηκε το δικαίωμα να κυβερνά και το επέβαλε. Δεν είναι γι’ αυτήν μια ανώδυνη ήττα, ούτε θα περάσει έτσι επειδή είχε απέναντι την εκκλησία. Αυτό που γίνεται από την αρχή της πανδημίας, να υπάρχει μια συνεχής διαπραγμάτευση με την Εκκλησία για τα μέτρα που θα ληφθούν κατά της πανδημίας θίγει βαθιά το ίδιο το πολίτευμα.

Σε καμιά χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε καμιά πολιτισμένη χώρα σε ολόκληρο τον κόσμο δεν μπαίνει σε διαπραγμάτευση η επιστημονική τεκμηρίωση με διάφορες δοξασίες. Η Κυβέρνηση δεν έκανε ένα βήμα πίσω, έκανε δύο. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι λενινιστής, αλλά αν δεν κάνει ένα βήμα μπροστά θα έχει μεγάλο πρόβλημα. Και αυτό το βήμα μπορεί να έχει μία και μοναδική κατεύθυνση: Τον διαχωρισμό της εκκλησίας από το κράτος. Να απελευθερωθεί επιτέλους η πολιτεία και σταδιακά η κοινωνία από τον σκοταδισμό της μεγάλης πλειοψηφίας των ιεραρχών. Νισάφι πια.

Share this

Αφήστε μια απάντηση