Η «πράσινη» πρόκληση, η αναζήτηση μιας… πρίζας και οι έξυπνοι κάδοι για τα αποτσίγαρα!

Μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο με έφερε στο ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 στο μάθημα Στοιχεία Μηχανών Ι όπου σε έναν πίνακα βρήκα τις  επιλεγμένες από τις ομάδες κι εγκεκριμένες από τους διδάσκοντες, κατασκευές/ μηχανισμούς του Υπολογιστικού Θέματος για το συγκεκριμένο μάθημα. Σε αυτόν τον πίνακα, λοιπόν, «ανακάλυψα» την Αφροδίτη Δραγώνα ως μέλος της ομάδας 11 για Μηχανισμό Κάδου Απορριμμάτων.

H 24χρονη τελειόφοιτη της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιο Πολυτεχνείου στη διαδρομή του χρόνου όχι μόνο κατάφερε να αποκτήσει μια αξιοπρόσεκτη εργασιακή εμπειρία στα Logistics και τη Διαχείριση της Εφοδιαστικής Αλυσίδας αλλά κατόρθωσε να πετύχει τη μετεξέλιξη μιας αρχικής ιδέας σε ένα μάθημα της σχολής σε μια εν δυνάμει startup.

Η αναφορά γίνεται για την Buttless που συμμετείχε στο διαγωνισμό που διοργανώνεται από το πρόγραμμα πράσινης καινοτομίας GreenTech Challenge by ESU NTUA (εδώ περισσότερες για το διαγωνισμό και το πρόγραμμα μαζί με τους συντελεστές https://greentechchallenge.gr/greentech-challenge-4/). Το πρόγραμμα ξεκίνησε πριν από 2 χρόνια από τη Μονάδα Οικονομικής και Αειφόρου Ανάπτυξης της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, και έχει εξελιχθεί πλέον σε θεσμό εθνικού επιπέδου με συμμετοχή εκπροσώπων από όλα τα πολυτεχνεία της χώρας.

Ο διαγωνισμός έγινε φέτος λόγω των ειδικών συνθηκών σε διαδικτυακό επίπεδο και εξ αποστάσεως.

Τα αποτσίγαρα και οι κάδοι

Η Buttless, λοιπόν, κέρδισε το πρώτο βραβείο συμμετέχοντας στη κατηγορία Innovation Idea.

Αλλά, για να δούμε την καινοτομική ιδέα της Buttless. Πρόκειται για «ένα δίκτυο συλλογής και ανακύκλωσης αποτσίγαρων και περιλαμβάνει τα εξής:

α) Ευκόλως συναρμολογούμενα σταχτοδοχεία παραλίας, τα οποία θα προμηθεύονται στους καπνιστές ενσωματωμένα στο πακέτο τσιγάρων ή μέσω δωρεάς διανομής στους πελάτες των beach bars

β) «Έξυπνους» κάδους απόρριψης των αποτσίγαρων στα συνεργαζόμενα beach bars που διαθέτουν σύστημα ενημέρωσης της πληρότητας τους σε πραγματικό χρόνο (μέσω εφαρμογής IoT)

γ) Αποστολή αποτσίγαρων σε αρμόδιες εταιρείες ανακύκλωσης».

Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την ίδια την εταιρεία, μέλη της διευθυντικής ομάδας της οποίας είναι εκτός της Αφροδίτης Δραγώνα, ο Χρήστος Ευθυμιάδης και ο Γιάννης Γκότσης. Όπως και η Αφροδίτη, ο Χρήστος και ο Γιάννης είναι τελειόφοιτοι της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών. Από τους δύο, ο μεν Χρήστος είναι και απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, ενώ ο Γιάννης είναι τελειόφοιτος στο Entrepreneurship Major του Αμερικάνικου Κολλεγίου Ελλάδος (Deree).

Σε ένα χρήσιμο ενημερωτικό σημείωμα διαβάζω κάτι ενδιαφέρον: «Η καινοτομία της ιδέας μας για το εν λόγω end-to-end δίκτυο έγκειται στη πληρότητά του καθώς στοχεύουμε να δώσουμε μαζική λύση στο πρόβλημα μόλυνσης της ελληνικής ακτογραμμής από τα αποτσίγαρα που περιέχουν (κατά 95%) πλαστικό πολυμερές (οξική κυτταρίνη). Στόχος μας είναι να μειώσουμε κατά το ελάχιστο δυνατό το οικολογικό αποτύπωμα των αποτσίγαρων».

Η πρόκληση της ηλεκτροκίνησης

Στο διαγωνισμό της «πράσινης πρόκλησης» υπήρξε και άλλος πρώτος νικητής. Πρόκειται για την startup με την επωνυμία Optecharge στη κατηγορία Early Stage Startup.

Αλλά, ποια είναι, από ποιους αποτελείται και το τι ακριβώς κάνει η Optecharge. Σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα διαβάζω: «Η ηλεκτροκίνηση μπαίνει για τα καλά στη ζωή μας και η μέρα που θα βρισκόμαστε όλοι σε αναζήτηση μιας… πρίζας πλησιάζει. Για τη μέρα αυτή έχει προετοιμαστεί η Optecharge η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της ηλεκτροκίνησης, και πιο συγκεκριμένα στην φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων. Η πλατφόρμα της Optecharge επιτρέπει στους χρήστες να φορτίζουν τα οχήματα τους και παράλληλα εξασφαλίζει κέρδη για τους χρήστες με την συμμετοχή τους στην αγορά ενέργειας. Η καινοτομία έγκειται στο ότι η πλατφόρμα μπορεί να ενεργεί αυτόματα και να παράγει τα μέγιστα κέρδη στο χρηματιστήριο της ενέργειας, χωρίς να διαταράσσεται η καθημερινότητα του χρήστη».

Η διευθυντική ομάδα της εταιρείας αποτελείται από τους: Κωνσταντίνο Κεχαγιά, Γιώργο Πικραμένο, Ήβη- Άννα Παπαστάμου, Γιώργο Μέτση και Γιώργο Τσαούσογλου.

Αλλά, ας πάμε και στα βιογραφικά των μελών της εταιρείας:

  • Ο Κωνσταντίνος Κεχαγιάς έλαβε το πτυχίο του στην Πληροφορική, από́ το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και εκπονεί́ τη διδακτορική́ διατριβή́ του παράλληλα με MSc (λόγω αριστείας) στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με επίκεντρο της μελέτης του την τεχνητή́ νοημοσύνη . Έχει εμπειρία σαν ερευνητής με ιδρύματα όπως το ΕΚ ΑΘΗΝΑ, το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ. Παράλληλα, έχει λάβει υποτροφίες από κορυφαίες εταιρίες, όπως η Google, η Facebook και η Microsoft, αλλά και από φορείς όπως το Forbes σαν 30under30 για φέτος. Είναι επικεφαλής και ιδρυτής του Google DSC UoA και co-lead και ιδρυτής του ACM UoA student chapter.
  • Ο Γιώργος Πικραμένος έλαβε το πτυχίο του στα Μαθηματικά́, με αριστεία, από́ το Imperial College London και εκπονεί́ τη διδακτορική́ διατριβή́ του παράλληλα με MSc (λόγω αριστείας) στο ΕΚΠΑ με επίκεντρο της μελέτης του την τεχνητή́ νοημοσύνη. Έχει εμπειρία σαν ερευνητής με ιδρύματα όπως το ΕΚ ΑΘΗΝΑ, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και το ΕΜΠ. Είναι επικεφαλής του ACM UoA student chapter και co-lead του GDSC UoA.
  • Η Ήβη-Άννα Παπαστάμου τελείωσε το προπτυχιακό της στο Coventry University, και τώρα κάνει το μεταπτυχιακό της πάνω στο International Marketing Management, με αριστεία. Παράλληλα, μαζί με άλλα μέλη της ομάδας διακρίθηκε από το Forbes στους 30 under 30 της Ελλάδας, ενώ είχε συμμετάσχει και στο Incubator της Alpha Bank και στο MIT Enterprise Forum της Ελλάδας
  • O Γιώργος Μέτσης αποφοίτησε από Στρατιωτική Σχολή με σειρά αποφοίτησης 1 και στη συνέχεια από τη Σχολή Αναλυτών Προγραμματιστών του Υπουργείου Άμυνας με σειρά αποφοίτησης 1. Σχεδίασε και ανέπτυξε κρίσιμα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου που οδήγησαν στη διάκριση της χώρας μας στο NATO και καθιερώθηκαν ως Best Practices της συμμαχίας. Στη συνέχεια επέστρεψε στον πολιτικό βίο και στράφηκε στο επιχειρείν. Σε σύντομο διάστημα έφερε στη παραγωγή μια ενοποιημένη πλατφόρμα από υπηρεσίες για τα καταστήματα λιανεμπορίου με σημαντική διείσδυση στην εγχώρια αγορά, που επεκτείνεται κάνοντας τα πρώτα βήματα στο εξωτερικό. Παράλληλα κάνει το MSc του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τομέα της Μηχανικής Μάθησης και Επεξεργασίας Σήματος.
  • Ο Γιώργος Τσαούσογλου είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο TU/e με υποτροφία Marie-Curie. Απέκτησε το διδακτορικό του από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και επίσης συνεργάστηκε με τη Διεύθυνση Διαχείρισης Αγοράς στον ΑΔΜΗΕ. Η εξειδίκευσή του είναι στον τομέα των Αγορών Ηλεκτρικής Ενέργειας, ενώ η έρευνά του αφορά στη Βελτιστοποίηση, τη Θεωρία Παιγνίων, και την Τεχνητή Νοημοσύνη για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η ενσωμάτωση κατανεμημένης ευελιξίας και ηλεκτρικών οχημάτων.

Την ομάδα υποστηρίζει ως μέντορας ο Καθηγητής  Μάνος Βαρβαρίγος από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ενώ ως σύμβουλοι της , λειτουργούν ο Κωνσταντίνος Μαραγκογιάννης και ο Ζήσης Ιωαννίδης.

Τέλος, όπως επισημαίνουν τα μέλη της εταιρείας, «η δραστηριοποίησή τους στην Ελλάδα, πάρα τις ευκαιρίες που έχουν να δραστηριοποιηθούν στο εξωτερικό, είναι γιατί επιθυμούν να στηρίξουν τη χώρα και να βοηθήσουν και άλλους να παραμείνουν σε αυτή, ανοίγοντας νέες θέσεις εργασίας σε κλάδους υψηλής τεχνολογίας. Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιούν αρκετές εθελοντικές δράσεις, καθώς είναι founder και lead ενός εκ των πρώτων Google Developer Student Club στην Ελλάδα. Τέλος, έχουν λάβει υποτροφίες από τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Google, η Facebook, η Amazon και η Microsoft».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Αφήστε μια απάντηση