Γερμανικός Τύπος: Έλληνες του κόσμου

Share this

Πολλά και ποικίλα τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος που απασχολούν τον γερμανικό τύπο της Πέμπτης. Ξεχωρίζουν δύο πορτραίτα Ελλήνων με διεθνή παρουσία, του Άλμπερτ Μπουρλά και της Άννας Διαμαντοπούλου.

“Ο επικεφαλής της Pfizer γίνεται σταρ- Οι ΗΠΑ τιμούν τον Άλμπερτ Μπουρλά για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού”. Με αυτόν τον τίτλο η ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt σκιαγραφεί το πορτραίτο του Άλμπερτ Μπουρλά, κάνοντας εκτενή αναφορά στις ελληνικές ρίζες του. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι “μαζί με τους Ουκγούρ Σαχίν και Έζλεμ Τουρετσί, το ζεύγος μεταναστών της Biontech από την Τουρκία, ο Έλληνας μετανάστης Μπουρλά έχει γράψει ιστορία”. Σημειώνει μάλιστα ότι ο Μπουρλά “σε αντίθεση με άλλες αμερικανικές επιχειρήσεις, αποποιήθηκε τα δισεκατομμύρια της αμερικανικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη του εμβολίου στα πλαίσια της ‘operation wharp speed’ και το αιτιολόγησε επικαλούμενος την ελευθερία της επιστημονικής έρευνας, αλλά και το ότι δεν θέλει να έχει καμία σχέση με την πολιτική”.

Η Handelsblatt επισημαίνει ότι “ο Μπουρλά είναι γιος εβραϊκής οικογένειας, μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και έχει και σήμερα ακόμη σπίτι στην Ελλάδα. Το προφίλ του στο Twitter δείχνει την ελληνική και την αμερικανική σημαία. Έκανε το διδακτορικό του στη βιοτεχνολογία, στην κτηνιατρική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη. Εκεί άρχισε να εργάζεται ως κτηνίατρος, εωσότου, σε ηλικία 32 ετών, προσελήφθη στην Pfizer, αρχίζοντας από το τμήμα της κτηνιατρικής. Δύο χρόνια αργότερα, μαζί με τη σύζυγό του, εγκατέλειψε την πατρίδα του για να εργαστεί σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες μέχρι να εγκατασταθεί στα κεντρικά γραφεία της Νέας Υόρκης. Πριν αναρριχηθεί στη θέση του CEO είχε διατελέσει υπυύθυνος για το τμήμα εμβολιασμού”.

Μία ελληνίδα με μεταρρυθμιστική ατζέντα

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) εστιάζει στην υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου για την προεδρία του ΟΑΣΕ μετά από πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η γερμανική εφημερίδα τονίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι η πρώην Επίτροπος ζητούσε μεταρρυθμίσεις ακόμη και σε εποχές που αυτό δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων διαβάζουμε: “Κατά τη διακυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Κωνσταντίνου Σημίτη (1996-2004) ήταν αρχικά υφυπουργός Ανάπτυξης και κατάφερε να περάσει την ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων, όπως τα ναυπηγεία. Αλλά μετά την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη ο Σημίτης και οι σύμμαχοί του δεν κατάφεραν να επιβάλλουν μία αλλαγή πορείας, για παράδειγμα στο συνταξιοδοτικό σύστημα, παρά αναγκάστηκαν να αφήσουν ελεύθερο το πεδίο για αριστερές και δεξιές πελατειακές πολιτικές που οδήγησαν τελικά στην κρίση του 2009. Τις μάχες χαρακωμάτων στο ΠΑΣΟΚ η Διαμαντοπούλου τις έζησε μέχρι το 2004 από απόσταση, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από το 1999 είχε αναλάβει το χαρτοφυλάκιο Κοινωνικών Υποθέσεων, επιβάλλοντας ενιαίες εισφορές για άνδρες και γυναίκες, με αποτέλεσμα να μην κάνει μόνο φίλους… Στη Γερμανία οι άρρενες σχολιαστές διαμαρτύρονταν, καθώς έβλεπαν τις ασφαλιστικές εισφορές τους να αυξάνονται”.

Ένα άλλο ζήτημα που ενδιαφέρει την Άννα Διαμαντοπούλου, επισημαίνει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης, είναι “οι προκλήσεις στην αγορά εργασίας. Εκεί θα χρειαστεί μελλοντικά μία συνεργασία ιδιωτικών και δημοσίων φορέων, ώστε να βελτιωθούν οι επαγγελματικές δεξιότητες των εργαζομένων. ‘Έρχεται ένα τεράστιο κύμα νέων τεχνολογιών και δεν έχουν όλες οι χώρες τη δυνατότητα να διασφαλίσουν την απαραίτητη μετεκπαίδευση ή επανεκπαίδευση για τους εργαζόμενους, αυτό αφορά ακόμη και την Ιταλία ή τις ΗΠΑ’, επισημαίνει η πρώην Επίτροπος στην Frankfurter Allgemeine Zeitung. Κλείνοντας την μάλλον εγκωμιαστική παρουσίαση της ελληνικής υποψηφιότητας για την προεδρία του ΟΑΣΕ ο αρθρογράφος παρατηρεί πάντως ότι “τόσο η Διαμαντοπούλου, όσο και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης θα πρέπει σε πρώτο στάδιο να ξεπεράσουν ορισμένα προβλήματα που αφορούν τη δημόσια εικόνα της Ελλάδας, η οποία συχνά και απλουστευτικά θεωρείται συνώνυμο της κρίσης”.

Αυξημένες αμυντικές δαπάνες

Η εφημερίδα Tageszeitung (TAZ) εστιάζει στη μεγάλη αύξηση αμυντικών δαπανών που προβλέπει ο νέος κρατικός προϋπολογισμός. Όπως αναφέρεται σε ανταπόκριση από την Αθήνα “το 2021 οι αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας αυξάνονται κατά 30%. Στα επόμενα χρόνια θα επενδυθούν επιπλέον 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ στις ένοπλες δυνάμεις”. Όλα αυτά λόγω των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς, όπως σημειώνει η Tageszeitung, “η Ελλάδα, χώρα-μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αισθάνεται να έχει εγκαταλειφθεί μόνη της από την ΕΕ στη διαμάχη με την Τουρκία. Κάθε τόσο η χώρα απαιτεί κυρώσεις και μία ξεκάθαρη στάση όλων των κρατών-μελών απέναντι στην Άγκυρα, μέχρι στιγμής χωρίς επιτυχία. Η ΕΕ απειλεί μεν την Τουρκία με τιμωρητικά μέτρα, αλλά δικαιολογεί τη διστακτική στάση της λέγοντας ότι μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν έχει πραγματοποιήσει δικιμαστικές γεωτρήσεις για τον εντοπισμό κοιτασμάτων. Ιδιαίτερα η Γερμανία φαίνεται ότι δεν θέλει να κακοκαρδίσει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Τουρκία ασκεί επιρροή συμμετέχοντας στη συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό, αλλά και ως αγοραστής όπλων. Πάνω από το ένα τρίτο των γερμανικών εξαγωγών όπλων προορίζονται για την Τουρκία ως νατοϊκό εταίρο, γεγονός που έχει προκαλέσει την έντονη κριτική της ελληνικής πλευράς”.

Η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης “πολλές φορές στο παρελθόν είχε προαναγγείλλει την αύξηση των αμυντικών δαπανών. Όταν ρωτήθηκε, στη διάρκεια επίσκεψής του στο Βερολίνο τον Μάρτιο, γιατί η Ελλάδα καταφεύγει σε μαζικούς εξοπλισμούς, έδωσε την εξής απάντηση: “Γιατί έχουμε γείτονα την Τουρκία και όχι τη Δανία”.

Share this

Αφήστε μια απάντηση