Πυρετώδεις προετοιμασίες ενόψει του μαζικού εμβολιασμού – Στις 21/12 η απόφαση για την έγκριση του εμβολίου της Pfizer στην ΕΕ

Πυρετώδεις προετοιμασίες ενόψει του μαζικού εμβολιασμού – Στις 21/12 η απόφαση για την έγκριση του εμβολίου της Pfizer στην ΕΕ

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για τη μεγαλύτερη και κρισιμότερη υγειονομική επιχείρηση που έγινε ποτέ στην ιστορία της χώρας: την παραλαβή, διανομή, αποθήκευση και τον μαζικό εμβολιασμό κατά του κορονοϊού. Στις 21 Δεκεμβρίου αναμένεται η απόφαση για έγκριση του εμβολίου της Pfizer στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μόλις δοθεί η άδεια κυκλοφορίας του εμβολίου στην Ευρώπη, τις επόμενες 4 με 5 ημέρες η Ελλάδα θα παραλάβει και την ποσότητα των εμβολίων που της αναλογεί και αμέσως η Επιχείρηση «Ελευθερία» ξεκινά, το σχέδιο μαζικού εμβολιασμού στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Σε 1.018 κέντρα σε όλη την χώρα θα υπάρχει η δυνατότητα να εμβολιαστούν 2.120.000 πολίτες τον μήνα.

Ωστόσο, μέχρι να εμβολιαστεί το 60-70% του πληθυσμού και να επέλθει ανοσία θα χρειαστούν μήνες κατά τους οποίους δεν θα πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός.

Το τελευταίο 24ωρο 98 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους, 550 ασθενείς διασωληνώθηκαν και καταγράφηκαν 1.240 νέα κρούσματα.

Τα εμβόλια που θα πάρουν έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων θα είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.

Πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων για το μεγάλο εγχείρημα αλλά και για την καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών.

Σπαν: Στόχος η έγκριση του εμβολίου πριν από τα Χριστούγεννα

Στη Γερμανία, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν τόνισε πως αναμένεται το πολύ σε 72 ώρες από την έγκριση να αρχίσουν οι εμβολιασμοί, με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες να μιλούν για συντονισμένες ενέργειες.

«Κάθε μέρα μετράει – εργαζόμαστε με πλήρη ταχύτητα για να εγκρίνουμε εμβόλια για τον COVID19 που είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Καλωσορίζω τις εξελίξεις από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για προώθηση της συνάντησης του για τη συζήτηση του εμβολίου της Pfizer / BioNTech, πριν από τα Χριστούγεννα», ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Δεύτερη μέρα των εμβολιασμών στις Ηνωμένες Πολιτείες και ο πρώτος αξιωματούχος που έκανε το εμβόλιο είναι ο μεταβατικός υπουργός Άμυνας, Κρίστοφερ Μίλερ μπροστά στις κάμερες στο νοσοκομείο Ουόλτερ Ριντ.

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι, τόνισε πως θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να εμβολιαστεί ακόμη και ο Ντόναλντ Τραμπ παρόλο που έχει περάσει την ασθένεια, αλλά και ο Τζο Μπάιντεν με την Κάμαλα Χάρις.

Ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε πως αναμένεται να προχωρήσει σε έγκριση και του εμβολίου της Moderna, πιθανότατα και ως την Πέμπτη.

Η Ευρωπαϊκή αρμόδια υπηρεσία έχει προγραμματίσει την σχετική απόφαση στις 12 Ιανουαρίου.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Ζέτα Κονταξή, Μαρία Σταθοπούλου

www.ert.gr

Η-Β Παπαϊωάννου
image}

Αφήστε μια απάντηση